Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Begrafenis

Wat kost
een begrafenis

Bespreek uw uitvaartwensen

Bespreek de wens voor begraven vrijblijvend met een Monuta uitvaartverzorger bij u in de buurt. Of bereken direct vrijblijvend de kosten van uw wensen in Monuta Uitvaartwensen.

In Nederland  besteden de meeste nabestaanden zo'n €7.000,- tot €11.500,- aan de uitvaart. Dit is een uitvaart die helemaal naar eigen wens is vormgegeven. Vaak liggen begrafeniskosten hoger dan de kosten voor een crematie. Dat komt omdat de begrafeniskosten voor een deel bestaan uit grafkosten. Deze grafkosten verschillen sterk per gemeente en liggen tussen de € 800 en € 7.000. Bekijk wat de grafkosten zijn bij u in de buurt.

Bereken de grafkosten bij u in de buurt

Wat kost een
begrafenis gemiddeld?

De kosten van een begrafenis liggen al gauw tussen de € 7.000  en € 11.500 en zijn afhankelijk van uw wensen. Daarnaast bestaan de kosten van een begrafenis voor een groot deel uit de grafkosten die verschillen per gemeente.  Bij Monuta kunnen we al een begrafenis zonder plechtigheid regelen voor €3.195. Hieronder ziet u waar de kosten van een begrafenis uit zijn opgebouwd. 

Opbouw van de kosten van een begrafenis

De kosten voor een begrafenis verschillen per gemeente. Begrafeniskosten bestaan uit de volgende zaken:

  • Basiskosten begrafenis: uitvaartverzorger, laatste verzorging, opbaren, rouwvervoer
  • Plechtigheid: uitvaartdienst, rouwboeket, rouwkaarten, catering
  • Persoonlijke voorkeur: eenvoudige of luxe kist, rouwadvertentie in de krant, volgauto’s, uitgebreide catering, verlenging aula
  • Grafkosten: deze verschillen per gemeente en of u kiest voor een algemeen graf of een eigen graf. De kosten liggen tussen de € 800 en € 9.000
  • Grafmonument: veel mensen kiezen ervoor om een grafsteen te plaatsen op het graf. De kosten hiervan zijn gemiddeld € 2.000

Kosten algemeen graf
of eigen graf

Naast de keuze voor een begraafplaats, bepaalt ook het soort graf de hoogte van de grafkosten. U kunt kiezen voor een algemeen graf of een eigen graf. In een algemeen graf komen meerdere personen te liggen die geen band met elkaar hebben. Een eigen graf is ook voor meerdere personen, maar daarbij mag u zelf bepalen wie erin komen te liggen. Dat kunnen familieleden of andere dierbaren zijn.

Begrafeniskosten:
wat kost een grafkist?

Ook de prijs van een grafkist is onderdeel van de kosten van een begrafenis. Bij een begrafenis zijn er veel mogelijkheden voor de kist. Maar u kunt ook kiezen voor iets anders, bijvoorbeeld een wade. Dit is een soort doek waarin de overledene wordt gewikkeld. De overledene wordt dan gedragen op een baarplank.

Er zijn veel soorten grafkisten. Steeds vaker wordt er bij een begrafenis gekozen voor een milieuvriendelijke kist. Monuta ontwikkelde samen met Staatsbosbeheer ‘groene' uitvaartkisten van hout uit de bossen van Staatsbosbeheer. Bekijk verschillende modellen grafkisten

Begrafeniskosten
in het weekend

Als een uitvaart in het weekend plaatsvindt, kunnen de begrafeniskosten hoger uitvallen, omdat er een weekendtoeslag wordt berekend. De weekendtoeslag geldt vaak voor meerdere onderdelen van de uitvaart, bijvoorbeeld voor het rouwvervoer en de dragers die eventueel worden ingehuurd.

Verzeker de kosten van
een begrafenis

Wilt u de kosten voor een begrafenis verzekeren? Bekijk meer informatie over de Monutauitvaartverzekering of bereken direct uw premie.

Bereken
Veelgestelde vragen over de kosten van een begrafenis

Kosten van een begrafenis

Wat zijn de kosten van een begrafenis?

De kosten van een begrafenis liggen al gauw tussen de € 7.000  en € 11.000 en zijn afhankelijk van uw wensen. Daarnaast bestaan de kosten van een begrafenis voor een groot deel uit de grafkosten die verschillen per gemeente.  Bij Monuta kunt u al  een begrafenis zonder afscheid regelen vanaf €3.195. 

Wat kost een eenvoudige begrafenis?

De kosten van een begrafenis liggen al gauw tussen de € 7.000  en € 11.000 en zijn afhankelijk van uw wensen. Als u kiest voor uitgebreide catering en veel gasten uitnodigt liggen de kosten hoger dan bij een klein intiem afscheid.  Daarnaast bestaan de kosten van een begrafenis voor een groot deel uit de grafkosten die verschillen per gemeente.  In onze Grafkostenmeter kunt u zien wat de grafkosten zijn in uw gemeente. U regelt al een begrafenis zonder afscheid voor €3.195. 

Kan ik ook in Groningen begraven worden als ik in Limburg woon?

Ja dat kan. U kunt begraven of gecremeerd worden waar u wilt en waar het mogelijk is om begraven of gecremeerd te worden. 

Wat kost een begrafenis in het weekend?

In het weekend zijn de kosten voor een begrafenis over het algemeen duurder dan op een doordeweekse dag. Dit komt omdat er een weekendtoeslag wordt berekend. De weekendtoeslag geldt vaak voor meerdere onderdelen van de uitvaart, bijvoorbeeld voor het rouwvervoer en de dragers die eventueel worden ingehuurd.

Keurmerk uitvaartzorg