Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Header vrouw draagt kist naar begraafplaats

Uitvaartverzekering

Bereken uw premie

Vul uw geboortedatum in en bereken uw premie. Heeft u al een verzekering bij Monuta? Ga naar Mijn Monuta en verzeker uw kind of partner mee. 

Met een uitvaartverzekering kunt u uw nabestaanden de financiële zorg van een uitvaart uit handen nemen. De kosten van een uitvaart lopen al gauw op en zijn vaak hoger dan verwacht. Niet iedereen heeft, op het moment dat het zo ver is, voldoende geld om de uitvaart te kunnen betalen. Een uitvaartverzekering biedt de oplossing voor de kosten van een uitvaart.

Wat is een
uitvaartverzekering?

Met een uitvaartverzekering bent u verzekerd voor de kosten van uw uitvaart. Uw nabestaanden kunnen met uw uitvaartverzekering de uitvaart betalen. De uitvaart bestaat vaak uit verschillende kosten, zoals de kist, de afscheidsdienst en de begraafplaats of crematie, maar ook met het rouwvervoer, de bloemen en de opbaring zijn kosten gemoeid.

Afbeelding
Man aan het bellen

Wat kost een
uitvaartverzekering?

De kosten van een uitvaartverzekering zijn onder andere afhankelijk van de leeftijd waarop u de verzekering afsluit en de hoogte van het verzekerde bedrag. Bent u 30 jaar en sluit u een verzekering af van € 9.000? Dan betaalt u ongeveer € 9 premie per maand. Hoe jonger u een verzekering afsluit, hoe lager de maandelijkse premie.

Bij Monuta zijn kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd op de polis van een volwassene. Als u al een uitvaartverzekering heeft kunt u uw kind gratis meeverzekeren via Mijn Monuta. Een gemiddelde uitvaart in Nederland kost vaak tussen de € 7.000 en € 11.500. De kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Zo kost een begrafenis vaak meer dan een crematie. Met een uitvaartverzekering kunt u zich voor deze kosten verzekeren.

Bereken uw
uitvaartkosten

Uw persoonlijke wensen hebben invloed op de totale uitvaartkosten. Een begrafenis met uitgebreide afscheidsdienst kost meer dan een crematie in kleine kring. De uitvaartkostenmeter van Monuta geeft u een indicatie van de kosten van een uitvaart naar uw persoonlijke wensen.

Waarom een
uitvaartverzekering?

De kosten van een uitvaart lopen al gauw op en u wilt niet dat nabestaanden deze kosten moeten dragen. Daarom kunt u zich nu al voorbereiden op de financiële gevolgen van uw overlijden. Met een uitvaartverzekering weet u dat de kosten van uw uitvaart gedekt zijn. Hiermee neemt u nabestaanden, op het moment dat het zover is, zorgen uit handen.

Heeft u een uitvaartverzekering nodig?

Het is afhankelijk van uw financiële situatie of u een uitvaartverzekering ook echt nodig heeft. Wanneer u onvoldoende spaargeld heeft, biedt een uitvaartverzekering zekerheid voor nabestaanden. Maar ook wanneer u wel genoeg spaargeld heeft, kan een uitvaartverzekering interessant zijn. Met een uitvaartverzekering hoeven nabestaanden zich vaak niet meer druk te maken over de financiële afwikkeling van de uitvaartnota.

Afbeelding
Kist wordt gedragen door familie op begraafplaats

Welke soorten
uitvaartverzekeringen zijn er?

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen. De drie meest voorkomende verzekeringen zijn:

 • Natura uitvaartverzekering
 • Kapitaal uitvaartverzekering
 • Combinatie uitvaartverzekering.

Bij een natura uitvaartverzekering wordt een pakket aan producten en diensten verzekerd. Wanneer u komt te overlijden kunnen uw nabestaanden kiezen uit een aantal opties van de verzekeraar om zo de uitvaart vorm te geven.

Bij een kapitaal uitvaartverzekering hebben uw nabestaanden meer vrijheid om te bepalen waar ze het geld voor de uitvaart aan uitgeven. Met deze verzekering is het makkelijker om speciale en persoonlijke wensen te betalen. Een combinatieverzekering bestaat uit zowel een natura- als een kapitaalgedeelte.

De uitvaartverzekering van Monuta is ook een combinatie verzekering. De diensten van de Monuta uitvaartverzorger vallen onder het natura-gedeelte van de verzekering. Het vrij te besteden bedrag is het kapitaalgedeelte van de verzekering en kan worden gebruikt voor persoonlijke wensen.

Uitvaartverzekering
van Monuta

Als u een uitvaartverzekering bij Monuta afsluit bestaat de verzekering uit twee delen: een vrij besteedbaar bedrag voor al uw wensen en de volledige ondersteuning van een Monuta uitvaartverzorger. Zo worden uw nabestaanden zowel financieel als emotioneel ontzorgd.

Monuta uitvaartverzorger

Een uitvaartverzorger van Monuta helpt uw nabestaanden met het regelen van de uitvaart en helpt hen met het maken van keuzes. De uitvaartverzorger staat 24/7 voor u en uw nabestaanden klaar en verzorgt een bijzonder afscheid.

Vrij te besteden bedrag

Het vrij te besteden bedrag wordt door uw nabestaanden gebruikt om de uitvaart naar uw wens vorm te geven. Zij kiezen zelf waar ze het bedrag voor de uitvaart aan uitgeven. De uitvaartverzorger kan u hierin adviseren.

Afbeelding
uitvaartverzorgster

Waar let ik op bij het kiezen
van een uitvaartverzekering?

Uitvaartwensen
Voor welk bedrag wilt u zich verzekeren? Dat hangt af van uw uitvaartwensen en de bijbehorende kosten. Daarnaast is het goed om te weten wat er wel en niet verzekerd wordt. Bij Monuta bepaalt u zelf hoe het vrij te besteden bedrag wordt ingevuld.

Looptijd
Elke uitvaartverzekering keert uit op het moment van overlijden. Het is dan ook gebruikelijk om levenslang premie te betalen. Bij sommige verzekeraars kunt u afspreken dat u de premie binnen een afgesproken tijd betaalt, bijvoorbeeld tot 65 jaar. Uw maandelijkse premie is dan vaak hoger. De uitvaartverzekering van Monuta loopt levenslang, waardoor u een voordeligere premie betaalt. 

Uitvaartverzorger
Een uitvaartverzekering is meer dan enkel het uitkeren van een bedrag. U bent namelijk ook verzekerd van een stuk zorg rondom de uitvaart.  Afhankelijk van de verzekeraar en het gekozen product hebt u:

 • Geen ondersteuning, alleen uitgekeerd bedrag
 • Volledige ondersteuning van de uitvaartverzorger met vrij te besteden bedrag
 • Volledige ondersteuning van de uitvaartverzorger en keuze uit geselecteerde producten

Bij de Monuta uitvaartverzekering heeft u altijd ondersteuning van onze uitvaartverzorger, en kunt u de uitvaart vrij naar wens invullen. 

Voordelen Monuta
uitvaartverzekering

Met een uitvaartverzekering hoeven nabestaanden zich geen zorgen te maken over de kosten en kunnen zij de uitvaart met een gerust hart regelen. Naast de ondersteuning van de uitvaartverzorger en het vrij in te vullen bedrag heeft de uitvaartverzekering van Monuta nog meer voordelen.
 

 • Kinderen gratis meeverzekerd
 • Bedrag altijd aan te passen 
 • Uitvaartwensen gratis vastleggen
 • 100  jaar ervaring
   

Bereken hier uw premie

Bereken

Hoe sluit ik een uitvaartverzekering bij Monuta af?

Een uitvaartverzekering afsluiten bij Monuta is zeer eenvoudig. Hieronder vindt u de stappen die u moet doorlopen om de verzekering af te sluiten:

 1. In de eerste stap vult u uw geboortedatum in. Op basis van uw geboortedatum kunnen wij uw premie berekenen voor de meest gekozen verzekering.
 2. In de tweede stap kunt u gezinsleden toevoegen en de hoogte van uw verzekering aanpassen. U kunt zelf kiezen voor een bedrag of op basis van de uitkomsten van de uitvaartkostenmeter een bedrag selecteren. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd, maar moet u wel bijschrijven op uw verzekering.
 3. In de derde stap vult u de gegevens in van de personen die u wilt verzekeren.
 4. In de vierde stap wordt er gevraagd naar uw medische gezondheid. De hoogte van de premie voor uw verzekering wordt onder andere bepaald door uw gezondheid. Hiervoor moet u een aantal vragen beantwoorden. Na het invullen kan uw premie gelijk blijven, stijgen door de medische achtergrond of wordt de verzekering in sommige gevallen afgewezen.
 5. In de vijfde en laatste stap kunt u uw gegevens controleren en de uitvaartverzekering daadwerkelijk afsluiten. Hierna ontvangt u nog een bevestigingsmail en krijgt u de polis toegestuurd.
Afbeelding
Rouwboeket

Premie uitvaartverzekering
Monuta

Voor uw uitvaartverzekering betaalt u maandelijks premie. Wij hebben een beleid ontwikkeld voor het jaarlijks vaststellen van de premie. De premie kan dalen als de rente stijgt. Maar de premie kan ook stijgen als de rente daalt.

Bij de berekening van de nieuwe premie op basis van de renteontwikkeling, houden we ook rekening met ontwikkelingen in sterfte en kosten. Als wij u de nieuwe premie doorgeven, leggen we ook uit waarom deze is gewijzigd. Uw premie wordt jaarlijks geïndexeerd. 

Onze voorwaarden

Bij Monuta vinden we het belangrijk dat u onze algemene voorwaarden goed begrijpt. Mocht u hierover vragen hebben, kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen. 

Vergelijkingskaart Monuta

Voorwaarden Uitvaart-Naturaverzekering MV20-300

Specificatie voorwaarden uitvaartverzekering

Verzekeringskaart Monuta

Bekijk alle belangrijke documenten op een rij

Veelgestelde vragen over de uitvaartverzekering

FAQ verzekeringen / uitvaartverzekeringenpagina

Zijn mijn kinderen gratis meeverzekerd?

U kunt uw kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekeren op uw eigen polis bij Monuta. U kunt de gegevens van uw zoon of dochter doorgeven via Mijn Monuta. Als u de gegevens heeft doorgegeven is uw zoon of dochter direct tot 18-jarige leeftijd verzekerd. Op moment van overlijden van het kind moet de looptijd van de polis van de ouders minstens drie maanden zijn. 

Ben ik direct verzekerd?

Wanneer u de uitvaartverzekering heeft aangevraagd, bent u direct vanaf ingangsdatum en na de betaling van de eerste premie verzekerd. Als u de verzekering online afsluit, dan gaat de verzekering zo snel mogelijk in. 

Heb ik nog bedenktijd na het afsluiten van een uitvaartverzekering?

Na het afsluiten van een nieuwe verzekering heeft u, na ontvangst van uw nieuwe polis, 30 dagen bedenktijd. Wanneer u akkoord gaat met uw nieuwe verzekering dan hoeft u niets te doen. Wanneer u afziet van de aangevraagde polis, dan kunt u deze binnen 30 dagen retour sturen naar Monuta. Graag horen wij dan ook van u wat de reden is van de annulering.

Is er een minimum leeftijd en een maximum leeftijd?

De minimale leeftijd om een verzekering af te sluiten is 18 jaar. Kinderen kunnen gratis worden meeverzekerd op de polis van hun ouders via Mijn Monuta. U kunt een verzekering afsluiten tot 75 jaar. Als u ouder bent, kunt u  bij ons terecht voor het financieel regelen van uw uitvaart. Met het Monuta Uitvaartfonds bouwt u een bedrag op voor uw uitvaart. Het Monuta Uitvaartfonds is een product van Monuta Voorzieningsfonds B.V.

Wat houdt de medische acceptatie in?

Met onze uitvaartverzekeringen proberen wij iedereen een mogelijkheid te bieden om de kosten van een uitvaart straks te kunnen betalen. In veel gevallen kunnen we mensen hiermee een passende oplossing bieden. Helaas lukt dat in sommige gevallen niet.

Bij het afsluiten van een verzekering vragen we naar uw gezondheid en/of de gezondheid van de personen waarvoor u de verzekering afsluit. Uit uw antwoorden kan dan blijken dat er sprake is of is geweest van een ziekte, aandoening of klachten waardoor het risico op vervroegd overlijden groter is. 
U vult online de antwoorden op de gezondheidsvragen in. Wij hebben de vragenlijst volledig gedigitaliseerd, waardoor het u slechts enkele minuten kost om de vragen te beantwoorden. Hierna hoort u direct of we u kunnen verzekeren. Wij kunnen ons goed voorstellen dat het heel vervelend is als wij beslissen dat er voor u een hogere premie geldt of dat we geen uitvaartverzekering afsluiten.

Wij begrijpen dat dit vragen kan oproepen. Omdat elke situatie anders is, kunt u het beste contact met ons opnemen als u vragen heeft. U kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 21.00 uur via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92.

U bent wettelijk verplicht de gezondheidsvragen naar waarheid in te vullen. Als u vragen onjuist beantwoordt of gegevens verzwijgt, dan is het mogelijk dat wij bij uw overlijden niet of minder uitkeren of de verzekering opzeggen.

Hoe lang moet ik premie betalen?

Wanneer u nu een uitvaartverzekering afsluit, betaalt u premie tot aan het overlijden van de verzekerde(n). Dit noemen we een levenslange premiebetaling. Uiteraard bent u dan ook levenslang verzekerd. 

Heeft u al een uitvaartverzekering van Monuta en wilt u weten wat de einddatum van uw premiebetaling is? Deze staat vermeld op uw polis. In Mijn Monuta kunt u de polis inzien. Heeft u nog geen Mijn Monuta-account? Activeer dan uw Mijn Monuta-account.

Ben ik verplicht mijn uitvaart door Monuta te laten verzorgen?

Nee, dit bent u niet verplicht, maar het is wel aan te bevelen. Afhankelijk van uw verzekering, zijn er grote financiële voordelen zijn als u de uitvaart door Monuta laat verzorgen. Bij een geldverzekering keren wij een bedrag uit aan uw nabestaanden. Zij zijn vervolgens vrij in de keuze voor een uitvaartverzorger. Als Monuta de uitvaart verzorgt, krijgt u korting op de uitvaart. 

Bij een verzekering met een dienstenpakket (natura verzekering) verzorgt Monuta de uitvaart. Als uw nabestaanden kiezen voor een andere uitvaartverzorger, heeft dat gevolgen voor de uitkering van uw verzekering. Lees hier meer over op www.monuta.nl/voorwaarden.

Heeft u een andere uitvaartverzekering afgesloten bij Monuta? Bekijk dan uw voorwaarden in Mijn Monuta.

Hoe verloopt de afhandeling van de uitkering?

Na de melding van overlijden neemt een uitvaartverzorger van Monuta contact op met uw nabestaanden om de uitvaart te regelen. De kosten voor de uitvaart worden betaald vanuit uw uitvaartverzekering op basis van declaraties. Dat houdt in dat wij bedragen uitkeren na ontvangst van de facturen. Meer informatie over het uitkeren van uw verzekering vindt u op de pagina over het uitkeren van de verzekering.

Wanneer keert Monuta niet of minder uit?

U vindt de uitsluitingen voor het uitkeren van de verzekering in de voorwaarden Uitvaart-Naturaverzekering MV20-300

Uitvaartverzekering
alternatieven

Het afsluiten van een uitvaartverzekering is de meest gekozen optie om de financiering van een uitvaart alvast te regelen. Toch zijn er ook alternatieven. Het meest voor de hand liggende is sparen. Heeft u genoeg spaargeld om uw uitvaartwensen te betalen, dan is een uitvaartverzekering niet per se nodig. Een ander alternatief is het Monuta Uitvaartfonds. Als u zich niet wilt of kunt verzekeren, kunt u met het Uitvaartfonds geld opzij zetten. U stort één of meerdere keren een bedrag in uw fonds dat uitsluitend kan worden gebruikt voor uw uitvaart. Het voordeel van het Uitvaartfonds is, is dat u geen gezondheidsvragen hoeft te beantwoorden.