Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Header vrouw schrijft kladblok

Crematieverzekering

Bereken uw premie

Vul uw geboortedatum in en bereken uw premie. 

 

Met een crematieverzekering neemt u nabestaanden financiële zorg uit handen. De kosten van een crematie kunnen al gauw oplopen en zijn vaak hoger dan verwacht. Niet iedereen heeft op het moment dat het zover is, voldoende geld om een crematie te kunnen betalen. Een crematieverzekering biedt de oplossing voor de kosten van een uitvaart.

Keurmerk uitvaartzorg

Wat is een
crematieverzekering?

Als u een crematieverzekering afsluit, bent u verzekerd voor de kosten van uw uitvaart. Een crematieverzekering wordt ook wel een uitvaartverzekering genoemd. Hiermee regelt u uw uitvaart zoals u dat wilt en blijven uw nabestaanden niet met onverwachte kosten achter. De kosten van een crematie zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Een crematie is vaak goedkoper dan een begrafenis.

Een crematieverzekering van Monuta bestaat uit twee delen, namelijk een vrij te besteden bedrag waarmee u uw uitvaartwensen mogelijk maakt en de volledige ondersteuning van een Monuta uitvaartverzorger. Met een crematieverzekering van Monuta kunt u kiezen voor zowel begraven als cremeren. Als uw wens voor cremeren tussentijds verandert, dan hoeft u geen andere verzekering af te sluiten.

Waarom een
crematieverzekering?

Met een crematieverzekering neemt u nabestaanden zorgen uit handen. De kosten van een uitvaart kunnen al gauw oplopen en met een crematieverzekering zorgt u ervoor dat deze kosten gedekt zijn.

Of u een verzekering voor uw crematie nodig heeft, is afhankelijk van uw financiële situatie. De crematieverzekering biedt zekerheid voor nabestaanden als u onvoldoende spaargeld heeft om een crematie te betalen. Maar ook als u wel genoeg spaargeld heeft, kan een verzekering interessant zijn.  Op deze manier kunt u uw eigen wensen alvast vastleggen en hoeven nabestaanden zich geen zorgen te maken over de financiële afwikkeling van de uitvaart.

Afbeelding
Meest gekozen Grafkist - Monuta

Soorten
crematieverzekeringen

Er zijn drie veelvoorkomende verzekeringen voor een crematie:

  • Natura verzekering: biedt een pakket aan producten en diensten.
  • Kapitaal verzekering: biedt een geldbedrag.
  • Combinatie verzekering: biedt zowel een pakket aan producten en diensten als een geldbedrag.

De crematieverzekering van Monuta is een combinatie verzekering. Het bevat de diensten van de Monuta uitvaartverzorger en een geldbedrag dat kan worden gebruikt voor persoonlijke uitvaartwensen.

Wat kost een
crematieverzekering?

Als u een verzekering voor uw crematie afsluit, betaalt u maandelijks een premie. De hoogte van de premie van de verzekering is onder andere afhankelijk van uw leeftijd en de hoogte van het verzekerde bedrag. Als u dertig bent en een crematieverzekering van € 9.000 afsluiten, betaalt u ongeveer € 9 premie per maand.  Hoe jonger u de verzekering afsluit, hoe lager de premie. 

De kosten van een crematie liggen ongeveer tussen de € 7.000 en € 9.500. De daadwerkelijke kosten zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Als uw voorkeur uitgaat naar een uitgebreide afscheidsdienst, dan kost dit meer dan bijvoorbeeld een afscheid in kleine kring. De kosten voor een crematie zijn over het algemeen lager dan de kosten voor een begrafenis. Dit komt onder andere door de prijs van een graf en eventuele dragers van de uitvaartkist. 

Houd er bij het afsluiten van een crematieverzekering rekening mee dat crematiekosten worden betaald uit het vrij besteedbare bedrag. Bekijk de graf- en crematiekostenmeter om te weten wat een crematie bij u in de buurt kost.

Wilt u, voor u een verzekering afsluit, weten wat een crematie naar uw wens ongeveer kost? Met de uitvaartkostenmeter krijgt u in een aantal korte stappen een goede schatting van uw uitvaartkosten.

Waar bestaat een Monuta
crematieverzekering uit?

Een crematieverzekering van Monuta bestaat uit de volledige ondersteuning van een Monuta uitvaartverzorger en een vrij te besteden bedrag.

Uitvaartverzorger

Wanneer u komt te overlijden, staat er een Monuta uitvaartverzorger voor uw nabestaanden klaar. De uitvaartverzorger zal hen helpen om de uitvaart zo persoonlijk mogelijk samen te stellen en zal het regelen van de praktische zaken op zich nemen. Ook na de uitvaart kan de uitvaartverzorger helpen met het zoeken van de juiste ondersteuning in deze moeilijke tijd.

Vrij te besteden bedrag

Om een uitvaart naar uw wens samen te stellen, is er een vrij te besteden bedrag voor uw nabestaanden beschikbaar. Zij gebruiken dit bedrag om uw uitvaart te bekostigen en kunnen zelf kiezen waar zij het bedrag aan uitgeven. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor de crematie, de urn, de kist en de afscheidsdienst. U kunt zelf de hoogte van het vrij te besteden bedrag kiezen wanneer u de verzekering afsluit. De uitvaartkostenmeter kan u helpen bij de inschatting van de kosten van uitvaartwensen.

Voordelen van een
crematieverzekering

  • Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd
  • Direct duidelijkheid over (medische) acceptatie
  • Verzekering tussentijds aanpasbaar
  • Gratis uw uitvaartwensen vastleggen
Afbeelding
rouwvervoer

Crematieverzekering
afsluiten

Wilt u een crematieverzekering afsluiten? Vul uw geboortedatum in en bereken uw premie.

Bereken

Monuta
Uitvaartfonds

Wilt of kunt u zich niet verzekeren voor uw begrafenis, dan kunt u er ook voor kiezen om geld opzij te zetten in het Monuta Uitvaartfonds. Hiermee stort u één of meerdere keren een bedrag dat uitsluitend wordt gebruikt voor de uitvaart. Ook als u 75 jaar of ouder bent en geen uitvaartverzekering kunt afsluiten, kunt u gebruik maken van het Monuta Uitvaartfonds.

Afbeelding
Rouwboeket

Uitkeren van een
crematieverzekering

Na de melding van overlijden neemt een uitvaartverzorger van Monuta contact op met uw nabestaanden om de uitvaart te regelen. De kosten voor de uitvaart worden betaald vanuit uw crematieverzekering op basis van declaraties. Dat houdt in dat wij bedragen uitkeren na ontvangst van de facturen. Zolang een Monuta uitvaartverzorger de uitvaart regelt hoeft u hier zelf niets voor te doen. De uitvaartverzorger neemt u dit uit handen. Meer informatie over het uitkeren van uw verzekering vindt u op de pagina over het uitkeren van de verzekering.

Veelgestelde vragen Crematieverzekering

FAQ verzekeringen / uitvaartverzekeringenpagina

Zijn mijn kinderen gratis meeverzekerd?

U kunt uw kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekeren op uw eigen polis bij Monuta. U kunt de gegevens van uw zoon of dochter doorgeven via Mijn Monuta. Als u de gegevens heeft doorgegeven is uw zoon of dochter direct tot 18-jarige leeftijd verzekerd. Op moment van overlijden van het kind moet de looptijd van de polis van de ouders minstens drie maanden zijn. 

Ben ik direct verzekerd?

Wanneer u de uitvaartverzekering heeft aangevraagd, bent u direct vanaf ingangsdatum en na de betaling van de eerste premie verzekerd. Als u de verzekering online afsluit, dan gaat de verzekering zo snel mogelijk in. 

Heb ik nog bedenktijd na het afsluiten van een uitvaartverzekering?

Na het afsluiten van een nieuwe verzekering heeft u, na ontvangst van uw nieuwe polis, 30 dagen bedenktijd. Wanneer u akkoord gaat met uw nieuwe verzekering dan hoeft u niets te doen. Wanneer u afziet van de aangevraagde polis, dan kunt u deze binnen 30 dagen retour sturen naar Monuta. Graag horen wij dan ook van u wat de reden is van de annulering.

Is er een minimum leeftijd en een maximum leeftijd?

De minimale leeftijd om een verzekering af te sluiten is 18 jaar. Kinderen kunnen gratis worden meeverzekerd op de polis van hun ouders via Mijn Monuta. U kunt een verzekering afsluiten tot 75 jaar. Als u ouder bent, kunt u  bij ons terecht voor het financieel regelen van uw uitvaart. Met het Monuta Uitvaartfonds bouwt u een bedrag op voor uw uitvaart. Het Monuta Uitvaartfonds is een product van Monuta Voorzieningsfonds B.V.

Wat houdt de medische acceptatie in?

Met onze uitvaartverzekeringen proberen wij iedereen een mogelijkheid te bieden om de kosten van een uitvaart straks te kunnen betalen. In veel gevallen kunnen we mensen hiermee een passende oplossing bieden. Helaas lukt dat in sommige gevallen niet.

Bij het afsluiten van een verzekering vragen we naar uw gezondheid en/of de gezondheid van de personen waarvoor u de verzekering afsluit. Uit uw antwoorden kan dan blijken dat er sprake is of is geweest van een ziekte, aandoening of klachten waardoor het risico op vervroegd overlijden groter is. 
U vult online de antwoorden op de gezondheidsvragen in. Wij hebben de vragenlijst volledig gedigitaliseerd, waardoor het u slechts enkele minuten kost om de vragen te beantwoorden. Hierna hoort u direct of we u kunnen verzekeren. Wij kunnen ons goed voorstellen dat het heel vervelend is als wij beslissen dat er voor u een hogere premie geldt of dat we geen uitvaartverzekering afsluiten.

Wij begrijpen dat dit vragen kan oproepen. Omdat elke situatie anders is, kunt u het beste contact met ons opnemen als u vragen heeft. U kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 20.00 uur via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92.

U bent wettelijk verplicht de gezondheidsvragen naar waarheid in te vullen. Als u vragen onjuist beantwoordt of gegevens verzwijgt, dan is het mogelijk dat wij bij uw overlijden niet of minder uitkeren of de verzekering opzeggen.

Hoe lang moet ik premie betalen?

Wanneer u nu een uitvaartverzekering afsluit, betaalt u premie tot aan het overlijden van de verzekerde(n). Dit noemen we een levenslange premiebetaling. Uiteraard bent u dan ook levenslang verzekerd. 

Heeft u al een uitvaartverzekering van Monuta en wilt u weten wat de einddatum van uw premiebetaling is? Deze staat vermeld op uw polis. In Mijn Monuta kunt u de polis inzien. Heeft u nog geen Mijn Monuta-account? Activeer dan uw Mijn Monuta-account.

Ben ik verplicht mijn uitvaart door Monuta te laten verzorgen?

Nee, dit bent u niet verplicht, maar het is wel aan te bevelen. Afhankelijk van uw verzekering, zijn er grote financiële voordelen als u de uitvaart door Monuta laat verzorgen. Bij een geldverzekering keren wij een bedrag uit aan uw nabestaanden. Zij zijn vervolgens vrij in de keuze voor een uitvaartverzorger. Als Monuta de uitvaart verzorgt, krijgt u korting op de uitvaart. 

Bij een verzekering met een dienstenpakket (natura verzekering) verzorgt Monuta de uitvaart. Als uw nabestaanden kiezen voor een andere uitvaartverzorger, heeft dat gevolgen voor de uitkering van uw verzekering. Lees hier meer over op www.monuta.nl/voorwaarden.

Heeft u een andere uitvaartverzekering afgesloten bij Monuta? Bekijk dan uw voorwaarden in Mijn Monuta.

Hoe verloopt de afhandeling van de uitkering?

Na de melding van overlijden neemt een uitvaartverzorger van Monuta contact op met uw nabestaanden om de uitvaart te regelen. De kosten voor de uitvaart worden betaald vanuit uw uitvaartverzekering op basis van declaraties. Dat houdt in dat wij bedragen uitkeren na ontvangst van de facturen. Meer informatie over het uitkeren van uw verzekering vindt u op de pagina over het uitkeren van de verzekering.

Wanneer keert Monuta niet of minder uit?

U vindt de uitsluitingen voor het uitkeren van de verzekering in de voorwaarden Uitvaart-Naturaverzekering MV20-300