Keuzes voor later

Keuzes voor later

Iedere dag maken we keuzes, bewust of onbewust, met kleine of grote gevolgen voor nu of in de toekomst. Hoe u uw uitvaart financiert is een keuze die u maakt voor later. Er zijn verschillende keuzemogelijkheden om de verzorging van uw uitvaart later te kunnen betalen. Kiest u voor sparen of verzekeren?

Onze voorbeelden

Linda, Mark en Sem

Linda en Mark vinden het belangrijk dat alles rondom de uitvaart goed geregeld is, ook voor hun zoon Sem. Zij kiezen voor een Uitvaart Plus-verzekering met gratis kinderverzekering.

Meer informatie

Anne en Kevin

Anne en Kevin zijn net gaan samenwonen. Zij willen graag in alles hun vrijheid houden, ook hoe ze invulling willen geven aan hun uitvaart. Daarom kiezen zij voor een Uitvaart Geld-verzekering.

Meer informatie

Sandra

Sandra kiest ervoor om, naast haar spaargeld, een Uitvaart Flexibel-verzekering af te sluiten. Een groot deel van haar uitvaart is daarmee geregeld en haar spaargeld gebruikt zij voor specifieke uitvaartwensen.

Meer informatie

Informatie over pakket- en geldverzekeringen

Voor de kosten van een uitvaart kunt u zich verzekeren door een uitvaartverzekering af te sluiten. Er bestaan twee soorten uitvaartverzekeringen: een pakketverzekering, ook wel naturaverzekering genoemd, en een geldverzekering. Welke het beste bij u past, is afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Hieronder vindt u meer informatie over pakket- en geldverzekeringen.

Pakketverzekering

Met een pakketverzekering verzekert u zich voor een aantal standaard diensten en producten. Bij diensten kunt u denken aan de begeleiding van de uitvaart door een uitvaartverzorger, de laatste verzorging van de overledene en de opbaring. Producten zijn bijvoorbeeld rouwkaarten, dankbetuigingen en een uitvaartkist.

Naast deze diensten en producten bevat het pakket een geldbedrag dat uw nabestaanden vrij kunnen besteden aan andere uitvaartwensen. Denk aan een rouwboeket of eten en drinken voor de gasten. De diensten en producten, die overigens in de polis vermeld staan, worden gegarandeerd uitgevoerd. Daarmee is een groot deel van de uitvaart geregeld en worden uw nabestaanden ontzorgd. Een pakketverzekering is alleen geschikt voor een uitvaart binnen Nederland.

Kenmerken van een pakketverzekering

  • Een pakketverzekering bevat diensten en producten die worden uitgevoerd. Er wordt dus geen geld uitgekeerd.
  • Nabestaanden hoeven zich minder bezig te houden met de invulling van de uitvaart. Zij worden ontzorgd door een uitvaartverzorger.
  • De diensten en producten worden gegarandeerd uitgevoerd, ongeacht het moment van overlijden. Daarmee is de verzekering waardevast.

Geldverzekering

Een geldverzekering keert een geldbedrag uit bij overlijden aan uw nabestaanden. Daarmee kunnen zij uw uitvaartwensen uitvoeren. U bepaalt zelf hoe hoog dit bedrag is. Met een geldverzekering hebben uw nabestaanden veel vrijheid in de invulling van de uitvaart. Een geldverzekering bevat geen standaard diensten en producten zoals een pakketverzekering.

Kenmerken van een geldverzekering

  • Een geldverzekering keert een geldbedrag uit waarmee uw nabestaanden de uitvaart kunnen regelen en bevat dus geen diensten en producten.
  • Uw nabestaanden hebben veel vrijheid in de invulling van de uitvaart.
  • U bepaalt zelf de hoogte van het verzekerde bedrag.
Lees meer

Informatie over financieringsmogelijkheden

Een uitvaart kan snel hoog in kosten oplopen. Tegenwoordig kost een begrafenis of crematie al gauw tussen de € 6.500,- en € 11.000,-. Er bestaan verschillende mogelijkheden om uw uitvaart te financieren. Welke manier het beste bij u past is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en uw uitvaartwensen. Wij helpen u graag daarin een keuze te maken. Daarom hebben wij de mogelijkheden die er zijn hieronder voor u op een rij gezet. Bedenk dat deze niet alleen verschillen in het financieren van uw uitvaart maar ook in de zorg en hulp die uw nabestaanden ontvangen.

Mogelijkheden

Sparen voor uw uitvaart

U kunt het bedrag voor uw uitvaart sparen. Dit is een goede mogelijkheid om op latere leeftijd een voorziening te treffen om uw uitvaart te financieren. Als u tijdens uw leven vermogen heeft opgebouwd, dan kunt u een deel daarvan gebruiken voor uw uitvaart. U betaalt geen premie en u kunt altijd over het gespaarde geld beschikken. Dit laatste kan ook een valkuil zijn: soms is het moeilijk te weerstaan om het gespaarde geld niet voor andere zaken te gebruiken. Daarnaast heeft u niet op ieder moment het benodigde bedrag beschikbaar en is het mogelijk dat u over uw spaargeld belasting betaalt. Houdt er rekening mee dat het bedrag dat u nu heeft, misschien over een paar jaar niet voldoende is omdat uitvaartkosten jaarlijks stijgen. Bovendien wordt bij overlijden een spaarrekening in de regel tijdelijk geblokkeerd. Uw nabestaanden kunnen dus niet direct over het geld beschikken.

Een uitvaartverzekering afsluiten

Een andere mogelijkheid is om u te verzekeren tegen uitvaartkosten. Er bestaan verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Een groot voordeel van verzekeren is dat u direct verzekerd bent tegen uitvaartkosten. Daarnaast heeft een verzekering in veel gevallen een indexering. Als u kiest voor een pakketverzekering, dan wordt de zorg voor een groot deel uit handen genomen van de nabestaanden. Kinderen zijn gratis meeverzekerd. Wel betaalt u premie tot een bepaalde leeftijd. De premiebetaling kunt u niet tussentijds stopzetten om deze op een later moment weer te starten.

Geld reserveren in een uitvaartfonds

Naast sparen of verzekeren kunt u geld voor uw uitvaart reserveren in een uitvaartfonds. In een uitvaartfonds kunt u eenmalig of vaker een bedrag storten. Over het opgebouwde bedrag ontvangt u rente. Het voordeel van een uitvaartfonds is dat u de garantie heeft dat het geld besteed wordt aan uw uitvaart. Het is een goede mogelijkheid om op latere leeftijd uw uitvaart te financieren. Daarnaast kan het een goede aanvulling zijn op een uitvaartverzekering. Een uitvaartfonds is geen verzekering dus u betaalt ook geen premie. U kunt niet tussentijds over het gereserveerde bedrag beschikken. Houdt er ook rekening mee dat wanneer u vaker een bedrag stort, het opgebouwde bedrag pas vrijkomt na het overlijden.

Combinatie van verzekeren en eigen middelen

Ten slotte kunt u ook kiezen voor een combinatie van verzekeren en sparen. Voordeel daarvan is dat u met een uitvaartverzekering zeker weet dat een groot deel van de uitvaart geregeld is. Als u kiest voor een pakketverzekering dan wordt ook de zorg rondom de uitvaart uit handen genomen van uw nabestaanden en krijgen zij hulp en begeleiding. Uw spaargeld kunt u gebruiken voor overige uitvaartwensen. Omdat u voor een deel spaart kunt u een uitvaartverzekering met een lagere waarde afsluiten. Daardoor betaalt u minder premie. Met de combinatie van verzekeren en sparen weet u zeker dat uw nabestaanden nooit geld tekort zullen komen.

Lees meer

Verzekeringspremie berekenen

Bereken uw uitvaartkosten

De kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van uw eigen wensen. Met de Uitvaartkostenmeter berekent u de kosten van een uitvaart naar uw wensen.

Uitvaartkostenmeter

Even stilstaan bij

Stilstaan bij overlijden en rouw is niet gemakkelijk. Wij willen u graag ondersteunen met informatie die u hierbij kan helpen. Door samen met u stil te staan bij wat er komt kijken bij overlijden en rouw, willen we niet alleen de steun bij iedere uitvaart zijn, maar ook de steun in de periode daarna.