Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Man met kind bij kist en familie op achtergrond

Het gezin
en afscheid

Afscheid is van
alle leeftijden

Dat kinderen nieuwsgierig kunnen zijn, weten ouders maar al te goed. Maar er komt een moment dat er binnen je gezin vragen zijn over de dood en het afscheid. Het kan zijn dat je door een overlijden ineens over dit onderwerp moet praten met je kinderen, of dat je een kind moet voorbereiden op een verlies.

Hoe er binnen het gezin over afscheid wordt gepraat, is heel persoonlijk. Op deze pagina delen we persoonlijke verhalen, ervaringen en tips die kunnen helpen om open te zijn over afscheid binnen het gezin.  Daarnaast delen we verhalen over ouders die zelf afscheid hebben moeten nemen van een kind. Zij delen hun verhalen over de manier waarop zij het afscheid hebben ingevuld  en wat dat kan betekenen.  Lees bijvoorbeeld het verhaal over het afscheid van Noah of de persoonlijke ervaring van collega Yolanda. 

Goed om over
na te denken

Open over afscheid zijn met anderen is een stuk makkelijker als je weet wat er allemaal mogelijk is en wat er geregeld moet worden. Weet je nog niet zo goed hoe dat zit? Bekijk dan een van onze series over deze onderwerpen.

  • Open in 1 minuut- vragen over afscheid hoeven niet ingewikkeld te zijn, daarom beantwoorden we ze in een minuut.
  • Open Einde - Ciana (32) duikt in de uitvaartwereld op zoek naar wat er mogelijk is en wat ze zelf voor afscheid zou willen. 
Afbeelding
uitvaartverzorgster helpt kinderen bij betekenen kist

Kinderen en
afscheid

Wil je kinderen een rol geven binnen het afscheid van een dierbare? Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. Bijvoorbeeld:

  • Beschilderen van een kist
  • Voorlezen verhaal of gedicht
  • Tekeningen of knutselwerk voor bij het afscheid

Je kunt altijd met de uitvaartverzorger bespreken hoe je het afscheid zo persoonlijk mogelijk kunt maken, met een speciale plek voor nabestaanden van alle leeftijden. 

Wat als het
wél misgaat?

 Laura (34) en Mark (36) zitten in het ziekenhuis te wachten op de komst van hun vierde kindje. Ze weten intussen wel een beetje hoe het gaat en wat ze kunnen verwachten, maar écht zeker weten doe je het nooit. Want want nu als het wél mis gaat?

Lees blog

Afbeelding
Zwangere vrouw op strand
Afbeelding
Blog newborn

Wat heeft
Noah geleefd

Soms maak je een uitvaart mee waarvan je direct weet: deze vergeet ik nooit meer. Dat voelde ik toen ik Sabine en Danny voor het eerst ontmoette. Ik wist direct: “dit wordt een bijzondere uitvaart.” Uitvaartverzorger Esmeralda Kiès-Ovaa vertelt over de bijzondere uitvaart van baby Noah Blijleven die zij samen met uitvaartverzorger en -fotograaf Dasha Elfring verzorgde.

Lees blog

Afbeelding
Vader met kinderen in natuur

Open over afscheid
met kinderen

Het onderwerp afscheid vinden we vaak al moeilijk genoeg, maar hoe leg je dit uit aan een kind? Kinderen kijken op een andere manier naar de wereld. Daarnaast rouwen ze ook heel anders dan volwassenen. Is het wel verstandig om een kind mee te nemen naar een uitvaart?  Ellen en Tommy geven in deze video tips  hoe je kinderen kunt betrekken bij het afscheid. 

Bekijk video

Afbeelding
Oma met kleinkinderen

Herinneren
met kinderen

Kinderen rouwen anders dan volwassenen, met per leeftijd weer andere vragen en emoties. Je kunt kinderen op een speelse manier ruimte geven voor hun rouw. Door samen te praten, herinneren en open te staan voor de vragen van je kind. In dit blog geven we meer tips over het herinneren met kinderen.

Lees blog