Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
broer zus omhelzing

De (on)zin van een
uitvaartverzekering

Bereken jouw premie

Vul je geboortedatum in en bereken jouw premie. 

Van alle kosten waar je over na moet denken, lijkt een uitvaart misschien het meest ver weg. Uit onderzoek onder 50.000 Nederlanders blijkt dat ruim 67% moeite zou hebben om de uitvaart binnen een maand te betalen. Omdat het niet lukt, er geen spaargeld is of ze afhankelijk zijn van leningen.

We bereiden ons voor op allerlei uitgaven, maar vaak niet op de uitvaart. Niemand houdt van financiële verrassingen. Toch denken we luchtig over uitvaartkosten, ook al weten we dat iedereen een keer een uitvaart nodig heeft. Hoe komt dat dan? Op de vraag over hoe de uitvaart betaald kan worden, volgen vaak de volgende antwoorden.

"Ik heb een overlijdensrisicoverzekering"


Vaak denken mensen met een overlijdensrisicoverzekering, dat dit ook de kosten van de uitvaart dekt. Ze hebben bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering genomen bij het afsluiten van een hypotheek. Maar de verzekeringen hebben allebei een heel ander doel. Dit zijn de belangrijkste verschillen met een uitvaartverzekering:

  • Een overlijdensrisicoverzekering heeft een vaste looptijd, bijvoorbeeld van 30 jaar. Er wordt alleen uitgekeerd als de verzekerde overlijdt binnen die periode. De kans is dus groot dat de  verzekering al is afgelopen op het moment van overlijden. 
  • De overlijdensrisicoverzekering is vaak gekoppeld aan het afsluiten van een hypotheek. Het doel is dat de hypotheek wordt afgelost met het uitgekeerde bedrag. De nabestaanden krijgen geen geld uitgekeerd voor de uitvaartkosten.
Afbeelding
Vader praat met zoon
"Ik heb overwaarde op mijn huis"


In veel gevallen moet de uitvaartrekening binnen 14 dagen worden betaald. Vaak blijkt dat de overwaarde van een huis niet meteen beschikbaar is. Daarnaast kan de overwaarde op een huis altijd veranderen, of kan je woonsituatie anders zijn over een tijd.  Ook als de uitvaart betaald kan worden uit de erfenis, moet er vaak een groot bedrag worden voorgeschoten door nabestaanden. 

"Ik zet zelf geld opzij voor een uitvaart"


Sparen voor een uitvaart... in de praktijk is dat toch anders. Vaak willen mensen nog niet nadenken over hun eigen uitvaart. Er is veel discipline voor nodig om maandelijks geld opzij te zetten voor een uitvaart.  De meeste mensen denken dat ze pas op late leeftijd overlijden.

Heb je ook een inschatting van hoeveel je moet sparen voor een uitvaart?  Vanuit daar kun je bedenken hoe lang het zou duren voordat je dit bedrag bij elkaar hebt. Als iemand eerder overlijdt dan verwacht, blijkt er toch vaak te weinig op de spaarrekening te staan.  Een uitvaartverzekering dekt de kosten voor de uitvaart al na één keer premie betalen.

Bereken jouw
premie

Wil jij alvast zorgen voor financiële rust rondom jouw uitvaart? Bereken hier de maandelijkse premie voor jouw uitvaartverzekering.

Bereken
Keurmerk uitvaartzorg
Afbeelding
Man denkt na

De financiële kant
van de uitvaart

In het leven moet je vaak nadenken over financiële zekerheid voor de toekomst. Vaak denk je al na over de dagelijkse uitgaven, de hypotheek en spaargeld. Maar heb je ook al eens nagedacht over de kosten van een uitvaart? 

Lees meer

Afbeelding
Opbaarplank en eco urn

Wat maakt een uitvaart
duur of goedkoop?

Geboortes, trouwerijen en uitvaarten kosten vaak veel geld. Dat is wat iedereen zegt, maar is dit ook echt zo? Of hebben we zelf hier meer grip op dan we eigenlijk denken? Wij zochten uit wat een uitvaart duur of goedkoop maakt. 

Lees blog

Afbeelding
Tommy en Ciana

Hoe regel je
een uitvaart?

 Ciana (32) staat nog vol in het leven, maar wil graag open zijn over afscheid en wat dat kost. Omdat ze zelf nog nooit een afscheid heeft moeten regelen, weet ze niet waar ze moet beginnen.  Volg haar in haar zoektocht naar een persoonlijk afscheid.

Bekijk serie