Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Cake banner Monuta plakje troost

Cake en
afscheid

De vertrouwde cake


Bitterballen of sushi? Of voelt de vertrouwde cake als een fijne keuze? De mogelijkheden zijn eindeloos bij een afscheid. En daar kun je iets heel persoonlijks van maken. Soms lachen we met zijn allen een beetje om die uitvaartcake. Maar de realiteit is dat veel Nederlanders het als mooie traditie zien. De helft van de mensen vindt de cake heel erg passen bij een afscheid.

Geschiedenis van de cake bij een uitvaart


De historie van cake gaat ver terug. Corné Mulders, directeur Uitvaarzorg bij Monuta, legt uit hoe de klassieker is ontstaan.  "Afscheid nemen vroeg veel energie van mensen. Niet alleen door het waken bij iemand die zou overlijden, of net overleden was. Maar ook omdat de uitvaart vaak een emotionele gebeurtenis was. Mensen zakten daarom vroeger weleens in elkaar of 'vielen bijna in het graf'. Om dat te voorkomen kregen ze wat te eten: iets met vet en suiker. De cake leek een oplossing te zijn."

Afbeelding
Cake jaren 70

In aanvulling daarop vertelt Guus Sluiter, directeur van uitvaartmuseum Tot Zover: “In de tweede helft van de vorige eeuw kozen meer mensen voor een crematie in plaats van een begrafenis. Omdat er nog niet zoveel crematoria in Nederland waren, moest men vaak verder reizen naar een uitvaart. Waar eerst veel lokale mensen samenkwamen tijdens een uitvaart en er dus ook vaak lokale lekkernijen werden geserveerd, kwamen nu meer mensen uit een groter gebied bij elkaar. Dat gaf ruimte aan de cake als gedeelde traditie die veel verder ging dan dat plaatselijke.

En daarnaast was het natuurlijk ook een lekker hapje voor de lange terugweg. Inmiddels heeft de cake vooral een symbolische functie. Samen eten geeft verbinding en tradities geven houvast als je iemand verloren hebt.”

"Samen eten geeft verbinding en tradities geven houvast"
Guus Sluiter
Open over afscheid?  


Je zou bijna zeggen dat nadenken over eten bij je afscheid geen moeilijke vraag hoeft te zijn. Toch blijken 8 op de 10 mensen nooit of amper over hun afscheidswensen te praten. Reden voor ons om een vertrouwde gespreksstarter in een nieuw jasje te introduceren: de uitvaartcake. Met de naam Plakje Troost® nodigen we iedereen uit om het gesprek over afscheid aan te gaan.

Plakje Troost®


Plakje Troost® is onze eigen nieuwe cake. Speciaal voor ons gemaakt door gespecialiseerde cakebakkers van een familiebedrijf. Er zit een klein vleugje citroenmelisse in. Van oudsher is dat een kruid dat rust geeft in emotionele situaties. Natuurlijk doet een plakje cake niet ineens het gevoel van verlies verdwijnen. Maar het geeft wel energie en een moment om even adem te halen. Misschien zelfs een klein beetje genot. Een klein beetje troost.  

Benieuwd in welke provincie sushi het vaakst wordt geserveerd? Of waar in Nederland het meest wordt gepraat over de dood?

Lees dan hier verder.