Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Ik geef je mijn vertrouwen

Ik geef je
mijn vertrouwen

Een prachtige column door uitvaartverzorger Sandra Tom over het belang van een uitvaartwensengesprek

Uitvaartverzorger Sandra Tom vertelt: een man belt en vertelt dat zijn vrouw ziek is. Om rust te krijgen willen ze graag het een en ander met mij bespreken. Ik word gastvrij ontvangen door Herman en Carola en we bespreken alles met elkaar. Van de invulling van de informele plechtigheid tot de crematie die in besloten gezelschap zal plaatsvinden.

We ontmoeten elkaar daarna nog een paar keer om wat dingen te bespreken. Samen bezoeken we de locatie voor de informele plechtigheid. Tijdens mijn laatste bezoek zegt Carola: “Ik zeg wel even tegen Herman dat hij goed naar je moet luisteren. Jij snapt wat ik wil en ik vertrouw erop dat het goed komt. De mensen mogen best verdrietig zijn, maar het moet ook gezellig worden. Met goede muziek en een drankje.”

"Als ik terug ben begeleid ik samen met Herman de uitvaart van Carola die veel te jong de wereld heeft verlaten."
Sandra Tom
Volop genieten

In de weken die volgen ontvang ik soms een berichtje. Herman en Carola genieten nog volop van elkaar en van hun vrienden. Wel gaat Carola hard achteruit. Dan krijg ik tijdens mijn vakantie ineens het bericht dat Carola kiest voor euthanasie. Het is een maand na onze eerste ontmoeting. Gelukkig is mijn collega overal van op de hoogte en hij bespreekt het afscheid met de familie. Als ik terug ben begeleid ik samen met Herman de uitvaart van Carola die veel te jong de wereld heeft verlaten.

Prachtige bloementuin

Tijdens de informele plechtigheid dragen zes vrienden de kist naar binnen en plaatsen deze op een podium. Zo’n 500 mensen nemen afscheid en iedereen legt een boeket veldbloemen naast de kist. Er ontstaat een prachtige bloementuin. De muziek staat hard, de speeches zijn indrukwekkend en er draait een vlog van Carola. Een heftig en emotioneel samenzijn, maar precies zoals zij wilde.

Afbeelding
Rouwboeket
Intense emoties

De volgende dag nemen we in besloten kring afscheid in het crematorium. Nog een laatste keer klinkt de muziek en dan begeleid ik het gezin Carola naar de ovenruimte. De emoties zijn intens. Ook bij mij rollen de tranen over mijn wangen. Het was zwaar om deze uitvaart te begeleiden, maar ik ben dankbaar voor het oprechte vertrouwen van deze vrouw.

Het blijft bijzonder om als uitvaartverzorger zo dicht bij de familie te mogen zijn in de zware tijd dat er een dierbare is overleden. Het vertrouwen dat ik krijg van families is een groot goed. Het vertrouwen dat ik krijg koester ik en bescherm ik. Samen een persoonlijk en passend afscheid organiseren zodat  families terug kunnen kijken op een waardig en warm afscheid dat past bij hun dierbare. Misschien heeft de overledene alles al eens bekend gemaakt.

Dat vraagt om kennis van zaken. De Monuta uitvaartverzorgers hebben een gedegen opleiding afgerond en zijn gediplomeerd Register Uitvaartverzorger. Een titel die wij met trots voeren. De families die wij begeleiden kunnen er dus op rekenen dat het afscheid van hun dierbare bij ons met de grootst mogelijke zorg wordt georganiseerd en uitgevoerd. We dragen hen door de afscheidsweek heen, en ook erna laten wij ze niet zomaar aan hun lot over. Dit helpt enorm bij de verwerking van het verlies. Ook dan zijn wij er voor ze, met heel ons hart. Dat is overigens geen belofte, dat is gewoon Monuta.

Afbeelding
Sandra Tom Monuta

Uitvaartverzorger Sandra Tom