Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Weer thuis

Weer
thuis

“Eindelijk ben ik weer thuis, terug op de plek waar ik geboren ben.” De ernstige zieke Nikkie wil niets liever dan haar laatste dagen doorbrengen bij haar familie in Twente. De trotste Twentse is getrouwd met een Brabander en woont al tien jaar in het zuiden van het land. 

Monuta uitvaartverzorger Guido Steennis gaat op bezoek bij Nikkie en haar familie in het mooie Twente. De familie van Nikkie zit om haar bed in de woonkamer. Nikkie vertelt: “Nu komt het wel erg dichtbij. Ik wil niet terugdenken aan de zware ziekenhuisbezoeken en de rit er naar toe in die vreselijke taxibus. Ik wil nog even genieten van de fijne dingen met jullie.” Haar man Geert pakt liefdevol haar hand vast en zegt: “We maken een mooie plek voor je in de woonkamer.”

Een mooie plek

Enkele weken later overlijdt Nikkie. Guido gaat langs bij de familie en samen zorgen ze ervoor dat Nikkie wordt opgebaard in de woonkamer. Guido vertelt: ‘Samen maken we haar bed op en op het tafeltje naast haar zetten we een vaas met bloemen en wat kaarsen. “Kijk eens, voor tante Nikkie!” Haar nichtje houdt een handvol kleurrijke paaseieren omhoog. “Dit zijn Nikkie’s lievelingskleuren. Mag ik ze naast haar kussen leggen?” 

Bijzondere Paasbrunch

Tot aan de uitvaart bezoekt Guido de familie elke dag om even te kijken hoe het met ze gaat. De dag voor haar afscheid zit de familie aan tafel voor een uitgebreide paasbrunch wanneer Guido langskomt.” Haar familie vertelt mij: “Voor Nikkie was de paasbrunch het hoogtepunt van het jaar. Versgebakken brood, geschilderde eieren, chocoladecroissants en samen zijn. Schuif aan, er is genoeg!”

Witte Amerikaanse auto

De volgende ochtend wordt de Twentse in haar geboortegrond begraven. “Ik haal haar op in een witte Amerikaanse rouwauto.” Haar man knikt tevreden: “Dit had ze een prachtige auto gevonden.” “Na de afscheidsdienst lopen we met zijn allen naar het graf. Plotseling breekt Nikkies man in tranen uit. Ik bied hem mijn schouder aan om uit te huilen.” Hun nichtje pakt zijn hand en fluistert: “Ome Geert, hier heb je een paasei van Nikkie.”

Een bijzonder afscheid
voorbereiden

Na een onverwacht overlijden komt er veel op u af. Het is dan fijn als bepaalde praktische zaken, zoals bijvoorbeeld de financiering van de uitvaartkosten, al geregeld zijn. Dat u hier geen omkijken meer naar hebt bij het regelen van het afscheid. Wanneer de praktische zaken al vooraf geregeld zijn, ontstaat er ruimte om u volledig te richten op het creëren van waardevolle momenten met elkaar en als het zover is: het nemen van afscheid.