Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Begraafplaatsen

Begraafplaatsen

Meer informatie

Wilt u meer informatie over een begraafplaats neem dan vrijblijvend contact met ons op via het telefoonnummer 0800 023 05 50 (gratis). U kunt ook uw wensen voor een begraafplaats vrijblijvend opslaan in  Monuta Uitvaartwensen. Zo laat u later uw nabestaanden niet achter met vragen. 

Meer over dit onderwerp

Wat is een
begraafplaats?

Een begraafplaats, ook wel kerkhof of necropool genoemd, is een omheind stuk grond dat gebruikt wordt voor het begraven van overledenen.

Verschil kerkhof
en begraafplaats

Een begraafplaats wordt in de volksmond ook vaak een kerkhof genoemd. Beide zijn alleen wel verschillend. Een kerkhof is een begraafplaats die naast een kerk gelegen is. Het wordt een kerhof genoemd omdat oorspronkelijk een begraafplaats meestal werd aangelegd in de hof (tuin) van de kerk.

Welke soorten begraafplaatsen
zijn er in Nederland?

Er zijn in Nederland 2 soorten begraafplaatsen:

  • Gemeentelijke begraafplaats: hierbij is de gemeente de eigenaar van de begraafplaats. Zij bepalen de regels voor de begraafplaats.
  • Bijzondere begraafplaats: bij een bijzondere begraafplaats is bijvoorbeeld een stichting of kerkgenootschap de eigenaar. Het kan ook zijn dat de begraafplaats onderdeel is van een landgoed. Een voorbeeld van een bijzondere begraafplaats is een natuurbegraafplaats.

Hoeveel kost een
begraafplaats?

De kosten van een begraafplaats verschillen sterk per gemeente en liggen tussen de €800 en €7.000. Monuta doet jaarlijks onderzoek naar de hoogte van deze kosten. In onze Grafkostenmeter ziet u een overzicht van de kosten in uw gemeente.

Ga naar Grafkostenmeter

 

Welke soorten
graven zijn er?

  • Algemeen graf: dit is een graf wat in eigendom is van de begraafplaats en waarin meerdere personen begraven worden. 
  • Huurgraf: een eigen graf waarvan u het eigendom huurt voor een bepaalde tijd (bijv. 10 jaar)
  • koopgraf: een graf waarvan u het eigendom afkoopt voor onbepaalde tijd.
Afbeelding
Begraafplaatsen - voorbeeld van een graf

Begraafplaatsen in
Nederland

Er zijn in Nederland ruim 3.500 begraafplaatsen. Deze  begraafplaatsen zijn verspreid door het hele land. Het gaat hier om zowel gemeentelijke als bijzondere begraafplaatsen. In onze Grafkostenmeter ziet u een overzicht van de begraafplaatsen in Nederland. 

Begraafplaatsen van
Monuta

Een aantal begraafplaatsen in Nederland zijn in eigendom van Monuta. Dit zijn begraafplaats Rustoord in Nijmegen, begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag en begraafplaats Schifferheide in Kerkrade.

Veelgestelde vragen over begraafplaatsen

Begraafplaatsen

Hoeveel begraafplaatsen zijn er in Nederland?

Er zijn in Nederland ruim 3.500 begraafplaatsen.

Hoelang lig je op een begraafplaats?

De wettelijke termijn van grafrust is minimaal 10 jaar. De meeste begraafplaatsen hebben verschillende termijnen voor grafrust  van onder andere 10, 20 en 30 jaar. Een natuurbegraafplaats kent eeuwige grafrust zodat de natuur niet verstoord wordt.

Keurmerk uitvaartzorg