Begraven of cremeren

Een van de eerste keuzes na een overlijden is de keuze voor een begrafenis of crematie. Veel mensen leggen voor hun overlijden al vast wat zij willen: begraven of cremeren. Maar soms moeten de nabestaanden deze keuze maken. Weet u niet wat de wens van de overledene was? Dan kunt u als nabestaande zelf bepalen waar u zich het prettigst bij voelt. Wilt u een graf kunnen bezoeken of bijvoorbeeld een urn thuis neer kunnen zetten? U kunt ook kiezen voor een crematie en daarna de as begraven, bijvoorbeeld in een urnengraf.

Begraven

Bij de keuze voor begraven, geven mensen vaak aan dat ze het fijn vinden om na de uitvaart een plek te hebben om naar toe te gaan. Zo kunt u bij de overledene zijn en herinneringen ophalen. Vaak is het ook een plek om even tot rust te komen. Wel liggen begrafeniskosten meestal hoger dan de kosten voor een crematie, omdat de kosten van een graf vaak hoger zijn.

Wat gebeurt er bij een begrafenis?
Er zijn een aantal regels voor begraven. Zo moet er volgens de wet bijvoorbeeld minstens 65 centimeter grond boven de kist liggen en moet het graf ruim een meter diep zijn. Het lichaam mag niet zonder omhulsel worden begraven, maar altijd in een kist, wade of rieten mand.

Na de begrafenis wordt het graf gedicht en kunnen de nabestaanden zelf kiezen wat ze op het graf zetten. Vaak is dat een grafmonument, maar ook beplanting is natuurlijk mogelijk. Het is wel verstandig om bij de begraafplaats na te vragen wat de regels zijn voor een grafmonument.

Zodra een lichaam is begraven, vergaat het langzaam. Dit proces duurt een aantal jaren. Daarom staat in de wet dat een graf pas na minimaal tien jaar mag worden geruimd.

Begraafplaatsen van Monuta
De medewerkers van de begraafplaatsen van Monuta verzorgen samen met de uitvaartverzorger en de nabestaanden het laatste afscheid van een dierbare. Dit doen ze volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Persoonlijke aandacht en betrokkenheid zijn daarbij de uitgangspunten.

Monuta begraafplaats Rustoord, Nijmegen
Monuta begraafplaats Oud Eik en Duinen, Den Haag
Monuta begraafplaats Schifferheide, Kerkrade

Cremeren

In Nederland wordt steeds vaker gekozen voor een crematie. De kosten voor een crematie zijn ook vaak lager dan die van een begrafenis. Wel moet u bij een crematie rekening houden met speciale crematiekosten.

De crematieplechtigheid
De dienst duurt gemiddeld drie kwartier tot een uur. Het cremeren op zich gebeurt meestal direct na de uitvaartdienst. De familie mag aanwezig zijn bij het invoeren van de kist, wat kan helpen bij de verwerking van het verlies.

De crematie
In de oven past precies een kist. De standaardtemperatuur van een oven is rond de 1000 graden Celsius en de daadwerkelijke verbranding, het cremeren, duurt één tot anderhalf uur. Het aansturen van de ovens gaat via de computer.

Voordat het cremeren start, controleert één van onze medewerkers de identiteit van de overledene. Het registratienummer op de papieren moet overeenkomen met het nummer op de kist. Voordat de kist in de oven gaat, komt er een vuurvast steentje met een uniek crematienummer op. Het steentje blijft tijdens het cremeren in de oven waardoor de as altijd kan worden geïdentificeerd.

Na de crematie
Na het cremeren, wordt de as verzameld en in een aspan gedaan om af te koelen. Na een paar uur wordt met een magneet alle spijkers, nietjes, medisch staal en andere metalen uit de as gehaald. Vervolgens maalt een cremulator de as fijn en plaatst deze de as in een asbus. Deze asbus komt in de algemene nis te staan. Volgens de wet moet het as een maand in het crematorium blijven. Daarna kunnen de nabestaanden bepalen wat ze met de as willen doen.

Crematoria van Monuta
De medewerkers van de crematoria van Monuta verzorgen samen met de uitvaartverzorger en de nabestaanden het laatste afscheid van een dierbare. Dit doen ze volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden. Persoonlijke aandacht en betrokkenheid zijn daarbij de uitgangspunten.

Monuta crematorium Cereshof, Stadskanaal
Monuta crematorium Heidehof, Ugchelen (bij Apeldoorn)
Monuta crematorium Meerbloemhof, Zoetermeer
Monuta crematorium Noorderveld, Nieuwegein
Monuta crematorium Schifferheide, Kerkrade
Monuta crematorium Terneuzen, Terneuzen
Monuta crematorium Wâldhôf, Opeinde/Drachten
Monuta crematorium Kranenburg, Zwolle
Monuta crematorium De Meerdijk, Emmen
Monuta crematorium Winschoten, Winschoten