Uitvaartverzekering

hero

Ontzorg uw nabestaanden met een Monuta uitvaartverzekering

Vul uw geboortedatum in

Direct naar

Met een uitvaartverzekering kunt u uw nabestaanden de financiële zorg van een uitvaart uit handen nemen. De kosten van een uitvaart lopen al gauw op en zijn vaak hoger dan verwacht. Niet iedereen heeft op het moment dat het zo ver is, voldoende geld om de uitvaart te kunnen betalen. Een uitvaartverzekering biedt de oplossing voor de kosten van een uitvaart. 

Wat is een uitvaartverzekering?

Met een uitvaartverzekering bent u verzekerd voor de kosten van uw uitvaart. Als u een uitvaartverzekering bij Monuta afsluit bestaat de verzekering uit twee delen: een vrij besteedbaar bedrag voor al uw wensen en de volledige ondersteuning van een Monuta uitvaartverzorger. Zo worden uw nabestaanden zowel financieel als emotioneel ontzorgd.

Monuta uitvaartverzorger

Monuta uitvaartverzorger 

Een uitvaartverzorger van Monuta helpt uw nabestaanden met het regelen van de uitvaart en helpt hen met het maken van keuzes. De uitvaartverzorger staat 24/7 voor u en uw nabestaanden klaar en verzorgt een bijzonder afscheid.

Meer over de uitvaartverzorger

vrij besteedbaar bedrag

Vrij besteedbaar bedrag 

Het vrij te besteden bedrag wordt door uw nabestaanden gebruikt om de uitvaart naar uw wens vorm te geven. Zij kiezen zelf waar ze het bedrag voor de uitvaart aan uitgeven. De uitvaartverzorger kan u hierin adviseren.

Meer over het vrij te besteden bedrag

Wat kost een uitvaartverzekering?

Als u een uitvaartverzekering afsluit, betaalt u maandelijks een premie. De kosten van uw uitvaartverzekering zijn onder andere afhankelijk van uw leeftijd en de hoogte van het verzekerde bedrag. Hoe jonger u een verzekering afsluit, hoe lager de maandelijkse premie. Kinderen tot 18 jaar zijn bij Monuta gratis meeverzekerd op de polis van een volwassene. Een uitvaart kost in Nederland al gauw tussen de € 6.500 en € 11.000. De kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Zo kost een begrafenis vaak meer dan een crematie. Met een uitvaartverzekering kunt u zich voor deze kosten verzekeren.

Waarom een uitvaartverzekering bij Monuta? 

De kosten van een uitvaart lopen al gauw op en u wilt niet dat nabestaanden deze kosten moeten dragen. Daarom kunt u zich nu al voorbereiden op de financiële gevolgen van uw overlijden. Met een uitvaartverzekering weet u dat de kosten van uw uitvaart gedekt zijn. Hiermee neemt u nabestaanden, op het moment dat het zover is, zorgen uit handen.

Het is afhankelijk van uw financiële situatie of u een uitvaartverzekering ook echt nodig heeft. Wanneer u onvoldoende spaargeld heeft, biedt een uitvaartverzekering zekerheid voor nabestaanden. Maar ook wanneer u wel genoeg spaargeld heeft, kan een uitvaartverzekering interessant zijn. Met een uitvaartverzekering hoeven nabestaanden zich vaak niet meer druk te maken over de financiële afwikkeling van de uitvaartnota.

Kinderen gratis meeverzekerd

Kinderen gratis meeverzekerd 

U kunt uw kinderen bijschrijven op uw polis. Zij zijn tot hun 18e verjaardag gratis meeverzekerd voor hetzelfde bedrag als de best verzekerde ouder op de polis.

Ruime ervaring

Ruim 95 jaar ervaring 

Monuta heeft sinds 1923 ervaring met het verzorgen van persoonlijke uitvaarten. Al onze uitvaartverzorgers staan in het Register Uitvaartverzorgers en voldoen aan de kwaliteitseisen van Stichting Keurmerk Uitvaartzorg.

Flexibiliteit

Verzekering altijd aanpasbaar

Een uitvaartverzekering sluit u af voor de rest van uw leven. Er kan in uw leven een hoop veranderen. Daarom is Monuta flexibel en kunt u uw verzekering altijd aanpassen. Bijvoorbeeld wanneer uw gezin uitbreidt of wanneer uw uitvaartwensen veranderen.

Wat kost een uitvaart

Bereken uw premie

Wilt u weten welke premie u moet betalen voor een uitvaartverzekering bij Monuta? Vul uw geboortedatum in en bereken uw premie.

In onze tool kunt u de hoogte van het bedrag dat u wilt verzekeren naar beneden en naar boven bijstellen. 

Maandelijkse premie

Maandelijkse premie

Voor uw uitvaartverzekering betaalt u maandelijks premie. Wij hebben een beleid ontwikkeld voor het jaarlijks vaststellen van de premie. De premie kan dalen als de rente stijgt. Maar de premie kan ook stijgen als de rente daalt. Bij de berekening van de nieuwe premie op basis van de renteontwikkeling, houden we ook rekening met ontwikkelingen in sterfte en kosten. Als wij u de nieuwe premie doorgeven, leggen we ook uit waarom deze is gewijzigd. Uw premie wordt jaarlijks geïndexeerd. 

uitvaartkosten

Bereken uw uitvaartkosten

Uw persoonlijke wensen hebben invloed op de totale uitvaartkosten. Een begrafenis met uitgebreide afscheidsdienst kost meer dan een crematie in kleine kring. De Uitvaartkostenmeter van Monuta geeft u een indicatie van de kosten van een uitvaart naar uw persoonlijke wensen.

Veelgestelde vragen over uitvaartverzekeringen

Is er een minimum leeftijd en een maximum leeftijd voor een uitvaartverzekering?

De minimale leeftijd om een verzekering af te sluiten is 18 jaar. Kinderen kunnen gratis worden meeverzekerd op de polis van hun ouders. 
U kunt een verzekering afsluiten tot uw 75ste levensjaar. Maar ook als u ouder bent, kunt u bij ons terecht voor het financieel regelen van uw uitvaart. U kunt namelijk met het Monuta Uitvaartfonds een bedrag opbouwen voor uw uitvaart. Het Monuta Uitvaartfonds is een product van Monuta Voorzieningsfonds B.V.

Kunnen mijn kinderen worden meeverzekerd?

U kunt uw kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekeren op uw eigen polis bij Monuta. U kunt de gegevens van uw zoon of dochter doorgeven via Mijn Monuta. Wilt u de gegevens liever telefonisch doorgeven? Dan kunt u contact opnemen met ons Klant Contact Center via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92 . Wij zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 8.00 tot 21.00 uur.  
Wanneer u de gegevens heeft doorgegeven is uw zoon of dochter direct tot 18-jarige leeftijd verzekerd. Op moment van overlijden van het kind moet de looptijd van de polis van de ouders minstens drie maanden zijn. 

Is de uitvaartverzekering ook geschikt voor een uitvaart in het buitenland?

Ja, wanneer u wilt dat de uitvaart in het buitenland plaatsvindt, dan kunt u kiezen voor de Monuta Uitvaartverzekering natura. Uw nabestaanden krijgen dan een geldbedrag op basis van declaraties uitgekeerd, waarmee zij de kosten van de uitvaart kunnen betalen. De volledige ondersteuning van een Monuta uitvaartverzorger kunnen uw nabestaanden gebruiken voor alle verplichte diensten die de uitvaartverzorger in Nederland moet uitvoeren. 

De eisen die gelden bij een uitvaart in het buitenland verschillen per land. Afhankelijk van het vervoer is een transportkist noodzakelijk en zijn er extra documenten nodig die gelegaliseerd moeten worden. Daarnaast verschillen ook de kosten van repatriëring naar het buitenland per land. Dit heeft invloed op het bedrag dat overblijft voor de uitvaart. Het overbrengen van een overledene naar België kost gemiddeld zo’n €1.700. Maar een repatriëring naar Brazilië kan oplopen tot zo’n €12.000. Houdt hier rekening mee bij het afsluiten van de verzekering. Op onze pagina over repatriëring leest u meer over een uitvaart in het buitenland.

Hebben jullie ook een uitvaartfonds?

Voor het eenvoudig opbouwen van een bedrag voor de uitvaart, bieden wij het Monuta Uitvaartfonds aan. U kunt eenmalig of vaker een bedrag in uw fonds storten en zo de uitvaart financieel mogelijk maken. Kijk hier voor meer informatie over het Monuta Uitvaartfonds.

Ben ik direct verzekerd?

Wanneer u de uitvaartverzekering heeft aangevraagd, bent u direct vanaf ingangsdatum en na de betaling van de eerste premie verzekerd. Als u de verzekering online afsluit, dan gaat de verzekering zo snel mogelijk in. Wilt u liever een ingangsdatum die verder in de toekomst ligt? Neem dan telefonisch contact met ons op via het gratis telefoonnummer 0800 – 022 22 92 en vraag naar de mogelijkheden.

Heb ik nog bedenktijd na het afsluiten van een uitvaartverzekering?

Na het afsluiten van een nieuwe verzekering heeft u na ontvangst van uw nieuwe polis 30 dagen bedenktijd. Wanneer u akkoord gaat met uw nieuwe verzekering dan hoeft u niets te doen. Wanneer u afziet van de aangevraagde polis, dan kunt u deze binnen 30 dagen retour sturen naar Monuta. Graag horen wij dan ook van u wat de reden is van de annulering.

Wat houdt de medische acceptatie in?

Met onze uitvaartverzekeringen proberen wij iedereen een mogelijkheid te bieden om de kosten van een uitvaart straks te kunnen betalen. In veel gevallen kunnen we mensen hiermee een passende oplossing bieden. Helaas lukt dat in sommige gevallen niet.

Bij het afsluiten van een verzekering vragen we naar uw gezondheid en/of de gezondheid van de personen waarvoor u de verzekering afsluit. Uit uw antwoorden kan dan blijken dat er sprake is of is geweest van een ziekte, aandoening of klachten waardoor het risico op vervroegd overlijden groter is. 
U vult online de antwoorden op de gezondheidsvragen in. Wij hebben de vragenlijst volledig gedigitaliseerd, waardoor het u slechts enkele minuten kost om de vragen te beantwoorden. Hierna hoort u direct of we u kunnen verzekeren. Wij kunnen ons goed voorstellen dat het heel vervelend is als wij beslissen dat er voor u een hogere premie geldt of dat we geen uitvaartverzekering afsluiten.

Wij begrijpen dat dit vragen kan oproepen. Omdat elke situatie anders is, kunt u het beste contact met ons opnemen als u vragen heeft. U kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 21.00 uur via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92.

U bent wettelijk verplicht de gezondheidsvragen naar waarheid in te vullen. Als u vragen onjuist beantwoordt of gegevens verzwijgt, dan is het mogelijk dat wij bij uw overlijden niet of minder uitkeren of de verzekering opzeggen.

Hoe wordt er omgegaan met mijn medische gegevens als ik een verzekering aanvraag?

Voor het afsluiten van een uitvaartverzekering stellen wij u vragen over uw gezondheid. De medische gegevens die u aan ons verstrekt worden uiteraard vertrouwelijk behandeld. Alle medewerkers die betrokken zijn bij uw medische beoordeling hebben een geheimhoudingsplicht. Uw antwoorden worden in een apart systeem bewaard, waardoor alleen medewerkers met medische bevoegdheden deze kunnen inzien. Wanneer wij uw antwoorden niet meer nodig hebben, worden deze verwijderd.

Zijn er alternatieven wanneer ik medisch gezien geen uitvaartverzekering kan aanvragen?

Met onze uitvaartverzekeringen proberen wij iedereen een mogelijkheid te bieden om de kosten van een uitvaart straks te kunnen betalen. In veel gevallen kunnen we mensen hiermee een passende oplossing bieden. Helaas lukt dat in sommige gevallen niet.

Om u toch van dienst te zijn, kunt u in alle gevallen gebruik maken van het Monuta Uitvaartfonds. Hiermee bouwt u een geldbedrag op waarmee uw nabestaanden straks de kosten van uw uitvaart kunnen betalen. U ontvangt een vaste rente over uw storting(en). 

Waar vind ik de polisvoorwaarden?

Bij Monuta vinden wij het belangrijk dat u onze algemene voorwaarden goed begrijpt. U vindt hier een overzicht van alle polisvoorwaarden en andere belangrijke documenten, zoals het dienstverleningsdocument. Indien u hier vragen over heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Wat zijn distributiekosten?

Als u een uitvaartverzekering afsluit, betaalt u per verzekerde een bedrag aan distributiekosten. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling. Distributiekosten zijn bijvoorbeeld kosten voor personeel en automatisering. Met dit bedrag zorgen wij er onder andere voor dat uw polis wordt opgemaakt en dat u deze op tijd ontvangt. Wij noemen de premie altijd inclusief distributiekosten. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd. Voor hen betaalt u geen distributiekosten. In het dienstverleningsdocument dienstverleningsdocument vindt u meer informatie, onder andere over de hoogte van het bedrag dat wij aan distributiekosten berekenen.

Hoe lang moet ik premie betalen?

Wanneer u nu een uitvaartverzekering afsluit, betaalt u premie tot aan het overlijden van de verzekerde(n). Dit noemen we een levenslange premiebetaling. Uiteraard bent u dan ook levenslang verzekerd. 

Heeft u al een uitvaartverzekering van Monuta en wilt u weten wat de einddatum van uw premiebetaling is? Deze staat vermeld op uw polis. In uw Mijn Monuta-account kunt u de polis inzien. Heeft u nog geen Mijn Monuta-account? Activeer dan uw Mijn Monuta-account.

Wat zijn de mogelijkheden voor het betalen van mijn premie?

Wanneer u een uitvaartverzekering heeft afgesloten, betaalt u maandelijks uw premie via een automatische incasso. Er zijn ook andere termijnen waarop u uw premie kunt betalen. Zo kunt u ook via automatische incasso per kwartaal of per jaar betalen. Dit is iets goedkoper dan wanneer u uw premie maandelijks betaalt. Om uw betalingstermijn te veranderen of wanneer u hier vragen over heeft, kunt u ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 21:00 uur via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92.

Hoe wijzig ik mijn rekeningnummer?

U kunt uw rekeningnummer gemakkelijk online wijzigen via uw Mijn Monuta account. U kunt ook telefonisch of per brief uw nieuwe rekeningnummer aan ons doorgeven. Wij zijn te bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 21:00 uur via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92 of stuur een brief naar Monuta, Postbus 20, 7300 AA Apeldoorn. 

Hoe kan ik mijn uitvaartverzekering opzeggen?

Wanneer u uw uitvaartverzekering wilt stopzetten, heeft u twee mogelijkheden. U kunt uw verzekering afkopen of premievrij maken. Voor meer informatie hierover, kunt u op deze pagina kijken of kunt u ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 21.00 uur via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92.

Geldt er een opzegtermijn bij het opzeggen van mijn uitvaartverzekering?

U kunt uw uitvaartverzekering op elk gewenst moment stopzetten. Er geldt dus geen opzegtermijn. Tijdens de looptijd van uw verzekering bouwt u waarde op. Het stopzetten van uw verzekering kan gevolgen hebben voor de hoogte van de opgebouwde waarde. Laat u dus van te voren goed informeren als u uw uitvaartverzekering wilt stopzetten. U kunt telefonisch contact met ons opnemen van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 21.00 uur via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92.

Betaal ik elke maand dezelfde premie?

Gedurende het kalenderjaar betaalt u periodiek dezelfde premie. Wij hebben een beleid ontwikkeld voor het jaarlijks vaststellen van de premie. De premie kan dalen als de rente stijgt. De premie kan stijgen als de rente daalt. Bij de berekening van de nieuwe premie op basis van de renteontwikkeling, houden we ook rekening met ontwikkelingen in sterfte en kosten. Als wij u de nieuwe premie doorgeven, leggen we ook uit waarom deze is gewijzigd. Daarnaast wordt uw premie jaarlijks geïndexeerd. 

Wat gebeurt er als ik mijn premie niet betaal?

Heeft u problemen met het betalen van uw premie of heeft u een betaalachterstand? Neem dan telefonisch contact met ons op, zodat wij u kunnen helpen. U kunt ons bereiken via het gratis telefoonnummer 0800 – 022 22 92. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 08:00 tot 21:00 uur.

Wanneer u de premie van uw verzekering niet betaalt of mist, ontvangt u drie herinneringen. U kunt de gemiste premiebetaling dan alsnog voldoen. Als u ook na de derde en laatste herinnering de premie niet betaalt, beëindigen wij uw verzekering. Dat betekent dat u, en eventueel medeverzekerden op uw polis, niet meer verzekerd zijn voor de kosten van een uitvaart. Om te voorkomen dat u of uw nabestaanden voor onverwachte kosten komen te staan, is het belangrijk dat u uw premie op tijd betaalt. 

Heeft u vragen over uw premie of premiebetaling? Neem dan telefonisch contact met ons op. U kunt ons bereiken via het gratis telefoonnummer 0800 – 022 22 92. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 08:00 tot 21:00 uur.

Wat is het IBAN rekeningnummer van Monuta

Ons IBAN nummer is: NL37 RABO 0138 7805 87

Onze BIC code is: RABONL2U

Wat kost een uitvaart?

Een uitvaart kost al gauw tussen de € 6.500 en € 11.000. De kosten zijn onder andere afhankelijk van de soort uitvaart. Een crematie kost al gauw tussen de € 6.500 en € 9.000. Een begrafenis tussen de € 8.500 en € 11.000. Daarnaast spelen persoonlijke wensen mee. Een luxe uitvaart is duurder dan een sobere uitvaart. Wilt u weten wat uw uitvaart gaat kosten? Vul dan de uitvaartkostenmeter in. Deze berekent voor u de kosten van een uitvaart naar uw wensen. 

Ben ik verplicht mijn uitvaart door Monuta te laten verzorgen?

Nee, dit bent u niet verplicht, maar het is wel aan te bevelen. Afhankelijk van uw verzekering, kunnen er grote financiële voordelen zijn als u de uitvaart door Monuta laat verzorgen. Bij een geldverzekering keren wij een bedrag uit aan uw nabestaanden. Zij zijn vervolgens vrij in de keuze voor een uitvaartverzorger. Bij een verzekering met een dienstenpakket verzorgt Monuta de uitvaart. Ook dan kunnen uw nabestaanden kiezen voor een andere uitvaartverzorger. Houdt er dan wel rekening mee dat dit gevolgen heeft voor uw uitkering. Lees hier meer over op www.monuta.nl/voorwaarden.

Heeft u een andere uitvaartverzekering afgesloten bij Monuta? Bekijk dan uw voorwaarden in Mijn Monuta.

Zijn de kosten voor een grafsteen onderdeel van het dienstenpakket van Monuta?

U kunt de kosten van een grafsteen betalen vanuit uw vrij te besteden bedrag. Let er bij het afsluiten van de verzekering op dat de kosten van grafstenen erg uiteenlopen en het vrij te besteden geldbedrag dus wel hoog genoeg is voor het grafmonument dat u wenst.

Hoe verloopt de afhandeling van de uitkering?

Na de melding van overlijden neemt een uitvaartverzorger van Monuta contact op met uw nabestaanden om de uitvaart te regelen. De kosten voor de uitvaart worden betaald vanuit uw uitvaartverzekering op basis van declaraties. Dat houdt in dat wij bedragen uitkeren na ontvangst van de facturen. Meer informatie over het uitkeren van uw verzekering vindt u op de pagina over het uitkeren van de verzekering.

Wat gebeurt er als er na de uitvaart geld uit de verzekering overblijft?

Als er na de uitvaart geld uit de verzekering overblijft, blijft dit voor uw nabestaanden bij Monuta beschikbaar. Dit bedrag kunnen nabestaanden uitsluitend gebruiken voor overige uitvaartkosten, zoals bijvoorbeeld een grafmonument, onderhoud of een assierraad. Deze uitvaartkosten worden ook op basis van facturen uitgekeerd totdat het bedrag van de verzekering volledig is besteed.  

Vul uw geboortedatum in