Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Stel geeft elkaar een knuffel

Uitvaartverzekering

Bereken jouw premie

Vul je geboortedatum in en bereken jouw premie. Heb je al een verzekering bij Monuta? Ga naar Mijn Monuta en verzeker je kind of partner mee. 

Een uitvaartverzekering helpt jouw dierbaren bij het regelen van de uitvaart. Daarmee hebben ze niet alleen financieel minder zorgen, maar worden ze ook bijgestaan in het regelen van het afscheid. 

De kosten van een uitvaart zijn vaak hoger dan de meeste mensen verwachten. Niet iedereen heeft, op het moment dat het zover is, genoeg geld opzij staan om de uitvaart te kunnen betalen. Met de Monuta uitvaartverzekering neem je de financiële zorg uit handen van jouw nabestaanden. 

Daarnaast ben je verzekerd voor de professionele ondersteuning van de Monuta uitvaartverzorger. Zo ontlast je jouw nabestaanden in de emotionele periode rondom het afscheid. 

Voordelen Monuta
uitvaartverzekering

  • Kinderen gratis meeverzekerd
  • Uitstekende klanttevredenheidscore 9.5
  • Jouw wensen, jouw uitvaart, onze zorg!

De Monuta uitvaartverzekering bestaat uit twee delen:

Afbeelding
Illustratie uitvaartverzorger
De Monuta uitvaartverzorger


Onze uitvaartverzorgers helpen nabestaanden bij het regelen van een afscheid met een goed gevoel. Na een overlijden komt er vaak veel op de nabestaanden af en moet er in een korte, emotionele periode een hoop geregeld worden. Een vast aanspreekpunt dat daarbij allerlei zorgen uit handen neemt, blijkt vaak onmisbaar. Daarom is bij de Monuta uitvaartverzekering de hulp van onze uitvaartverzorger meeverzekerd. 

Afbeelding
Illustratie vrij besteedbaar bedrag
Vrij besteedbaar bedrag
 

Het grootste deel van de verzekering bestaat uit een vrij te besteden bedrag, waarvan je de hoogte zelf bepaalt. Met dit deel van de verzekering kun je dus zelf kiezen waar het geld aan wordt uitgegeven, zolang het maar met de uitvaart te maken heeft. Zoals bijvoorbeeld de ceremonie, kist, locatie, bloemen of herinneringsdienst. Veranderen je wensen? Dan kun je het verzekerde bedrag eenvoudig aanpassen in Mijn Monuta. 

De kosten van een
uitvaartverzekering

Voor jouw uitvaartverzekering betaal je maandelijks premie. Deze premie is voor iedereen anders, want dit hangt samen met je leeftijd en je verzekerde bedrag. Iemand van 30 jaar met een verzekerd bedrag van €9.500, betaalt ongeveer €8 premie per maand. Hoe jonger je de verzekering afsluit, hoe lager de premie. 

Een gemiddelde uitvaart in Nederland kost vaak tussen €7.000 en €11.500. Het uiteindelijke bedrag hangt af van je persoonlijke uitvaartwensen. Wil je ongeveer weten welk bedrag bij jouw wensen past? Gebruik daarvoor onze uitvaartkostenmeter.

Bereken
Afbeelding
Uitvaartkosten
Wat is een uitvaartverzekering?
 

Ruim 70% van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering. Hiermee ben je verzekerd voor de kosten van jouw uitvaart. Bij een uitvaart komen vaak verschillende kosten kijken. Bijvoorbeeld voor de kist, de afscheidsdienst, de begraafplaats of crematie, het rouwvervoer en de catering. De verzekering keert uit bij overlijden en de nabestaanden kunnen binnen dat bedrag de uitvaart invullen. Wil je weten wat voor bedrag bij jouw uitvaartwensen past? Reken het uit met de uitvaartkostenmeter.

Afbeelding
Illustratie van hand die de uitvaartverzekering vasthoudt
Heb ik een uitvaartverzekering nodig?
 

Het is afhankelijk van je persoonlijke financiële situatie of je een uitvaartverzekering ook echt nodig hebt. Als er onvoldoende spaargeld is, biedt een uitvaartverzekering zekerheid voor nabestaanden. Daarnaast weet je met een uitvaartverzekering zeker dat het geld gebruikt wordt voor het afscheid.  Als een verzekering niet mogelijk is, of als je dat niet wil, is het Monuta Uitvaartfonds ook een optie. Daarbij kun je een bedrag opzij zetten dat alleen gebruikt kan worden voor de kosten van de uitvaart. 

Afbeelding
Munten in pot
Het nut van een uitvaartverzekering
 

Uit een onderzoek onder 50.000 Nederlanders blijkt dat ruim 67% moeite zou hebben om de uitvaartrekening binnen een maand te betalen. Ze geven aan dat dit helemaal niet lukt, of ze afhankelijk zijn van leningen.  Toch wordt er vaak nog luchtig gedacht over de uitvaartkosten. Bijvoorbeeld omdat er overwaarde is op een huis, er een plan is om te sparen, of er een overlijdensrisicoverzekering is afgesloten. Al deze opties hebben beperkingen waar je rekening mee moet houden.  Lees hier hoe dat zit.

 

Keurmerk uitvaartzorg
Veelgestelde vragen over de uitvaartverzekering

FAQ verzekeringen / uitvaartverzekeringenpagina-2

Ben ik direct verzekerd?

Wanneer je de uitvaartverzekering hebt aangevraagd, ben je direct vanaf ingangsdatum en na de betaling van de eerste premie verzekerd. Als je de verzekering online afsluit, dan gaat de verzekering zo snel mogelijk in. 

Zijn mijn kinderen gratis meeverzekerd?

Je kunt jouw kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekeren op je eigen polis bij Monuta. Je kunt de gegevens van jouw zoon of dochter doorgeven via Mijn Monuta. Als je de gegevens hebt doorgegeven is jouw zoon of dochter direct tot 18-jarige leeftijd verzekerd. Op moment van overlijden van het kind moet de looptijd van de polis van de ouders minstens drie maanden zijn. 

Heb ik nog bedenktijd na het afsluiten van een uitvaartverzekering?

Na het afsluiten van een nieuwe verzekering heb je, na ontvangst van jouw nieuwe polis, 30 dagen bedenktijd. Wanneer je akkoord gaat met jouw nieuwe verzekering dan hoef je niets te doen. Wanneer je afziet van de aangevraagde polis, dan kun je deze binnen 30 dagen retour sturen naar Monuta. Graag horen wij dan ook wat de reden is van de annulering.

Is er een minimum leeftijd en een maximum leeftijd?

De minimale leeftijd om een verzekering af te sluiten is 18 jaar. Kinderen kunnen gratis worden meeverzekerd op de polis van hun ouders via Mijn Monuta. Je kunt een verzekering afsluiten tot 75 jaar. Als je ouder bent, kun je ook  bij ons terecht voor het financieel regelen van je uitvaart. Met het Monuta Uitvaartfonds bouw je een bedrag op voor jouw uitvaart. Het Monuta Uitvaartfonds is een product van Monuta Voorzieningsfonds B.V.

Hoe ziet de premiebetaling er uit?

Wanneer u nu een uitvaartverzekering afsluit, betaalt u premie tot aan het overlijden van de verzekerde(n). Dit noemen we een levenslange premiebetaling. Uiteraard bent u dan ook levenslang verzekerd. 

Als u nu een uitvaartverzekering bij Monuta afsluit, wordt deze altijd geïndexeerd. Indexering zorgt ervoor dat de waarde van de polis meestijgt met de uitvaartkosten die jaarlijks stijgen. Uw premie kan hierdoor ook jaarlijks iets omhoog gaan. Uw verzekerd bedrag wijzigt jaarlijks door de prijsontwikkelingen van uitvaartdiensten en -producten, dit noemen we indexatie. De premie verandert hierdoor jaarlijks. Door de indexatie van uw polis blijft u altijd gegarandeerd van de dienstverlening van een Monuta uitvaartverzorger. De indexatie op uw vrij te besteden bedrag stopt als u 85 jaar wordt, omdat wij merken dat de uitvaartkosten vaak lager worden als u ouder wordt. De dienstverlening van de Monuta uitvaartverzorger blijft waardevast. 

Heeft u al een uitvaartverzekering van Monuta en wilt u weten wat de einddatum van uw premiebetaling is? Deze staat vermeld op uw polis. In Mijn Monuta kunt u de polis inzien. Heeft u nog geen Mijn Monuta-account? Activeer dan uw Mijn Monuta-account.

Ben ik verplicht mijn uitvaart door Monuta te laten verzorgen?

Nee, dit bent u niet verplicht, maar het is wel aan te bevelen. Afhankelijk van uw verzekering, zijn er grote financiële voordelen zijn als u de uitvaart door Monuta laat verzorgen. Bij een geldverzekering keren wij een bedrag uit aan uw nabestaanden. Zij zijn vervolgens vrij in de keuze voor een uitvaartverzorger. Als Monuta de uitvaart verzorgt, krijgt u korting op de uitvaart. 

Bij een verzekering met een dienstenpakket (natura verzekering) verzorgt Monuta de uitvaart. Als uw nabestaanden kiezen voor een andere uitvaartverzorger, heeft dat gevolgen voor de uitkering van uw verzekering. Lees hier meer over op www.monuta.nl/voorwaarden.

Heeft u een andere uitvaartverzekering afgesloten bij Monuta? Bekijk dan uw voorwaarden in Mijn Monuta.