Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Praktische nazorg

Uitvaartverzekering voor
ouderen

Bereken uw premie

Vul uw geboortedatum in om uw premie te berekenen. 

 

Bij Monuta kunt u ook een uitvaartverzekering afsluiten op hoge leeftijd, zelfs tot 75 jaar. Ongeveer 70% van de huishoudens in Nederland is verzekerd voor de uitvaart. De verzekering wordt vaak op jonge leeftijd afgesloten. Want bij een uitvaartverzekering geldt: hoe jonger, hoe lager de premie. Toch is het niet onverstandig om op latere leeftijd alsnog een uitvaartverzekering af te sluiten. De premie is wel hoger, maar de looptijd van de verzekering is normaal gesproken ook korter.

Keurmerk uitvaartzorg

Waarom een uitvaartverzekering
voor ouderen?

Vanuit ervaring weet u misschien dat de kosten van een uitvaart al gauw oplopen en u wilt niet dat uw nabestaanden deze kosten moeten dragen. Daarom kunt u zich nu al voorbereiden op de financiële gevolgen van uw overlijden. Met een uitvaartverzekering weet u dat de kosten van uw uitvaart gedekt zijn. Hiermee neemt u nabestaanden financiële zorgen uit handen op het moment dat het zover is.

Het is afhankelijk van uw financiële situatie of u een uitvaartverzekering ook echt nodig heeft. Wanneer u onvoldoende spaargeld heeft, biedt een uitvaartverzekering zekerheid voor uw nabestaanden. Maar ook wanneer u wel genoeg spaargeld heeft, kan een uitvaartverzekering interessant zijn. Met een uitvaartverzekering hoeven uw nabestaanden zich vaak niet meer druk te maken over de financiële afwikkeling van de uitvaartnota. Daarnaast verzorgt een uitvaartverzorger van Monuta de uitvaart, waardoor uw nabestaanden meer tijd en ruimte krijgen om in de week van de uitvaart te rouwen.

Wat is een uitvaartverzekering
voor ouderen?

Er bestaat geen speciale uitvaartverzekering voor ouderen. Bij Monuta kan iedereen tot 75 jaar dezelfde uitvaartverzekering afsluiten. Het enige wat, op basis van leeftijd, kan verschillen is de premie van het door u gekozen verzekerde bedrag. De uitvaartverzekering van Monuta bestaat uit twee delen: een vrij besteedbaar bedrag voor al uw wensen en de volledige ondersteuning van een Monuta uitvaartverzorger. Zo worden uw nabestaanden zowel financieel als emotioneel ontzorgd.

Vrij te besteden bedrag

Met het vrij te besteden bedrag wordt uw uitvaart volgens uw persoonlijke wensen samengesteld. U of uw nabestaanden kunnen zelf kiezen waar zij het bedrag aan uitgeven. Denk hierbij aan de kosten voor de begrafenis of crematie, de kist, de catering of het rouwvervoer. De hoogte van het vrij te besteden bedrag kunt u zelf kiezen.

Monuta uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger van Monuta zal na overlijden uw nabestaanden bijstaan met het regelen van de uitvaart en hen informeren over alle mogelijkheden. De uitvaartverzorger staat ook vóór overlijden al voor u klaar als u de wensen voor uw uitvaart nu al wilt bespreken of vastleggen.

Afbeelding
Uitvaart regelen - Monuta uitvaart

Uitvaartverzekering
boven 75 jaar

Ook als u de 75 jaar bent gepasseerd kunt u bij ons terecht voor het financieel regelen van uw uitvaart. Met het Monuta Uitvaartfonds zet u een bedrag opzij voor uw uitvaart. Het gereserveerde bedrag staat vast tot uw overlijden en wordt gegarandeerd besteed aan uw uitvaart. Als u gebruik maakt van het Monuta Uitvaartfonds hoeft u geen gezondheidsvragen te beantwoorden.

Wilt u een uitvaartverzekering afsluiten? Dit is mogelijk vanaf 18 tot 75 jaar. Kinderen onder de 18 jaar kunnen gratis worden bijgeschreven op de polis van de verzorger.

Uitvaartverzekering
bij ziekte

Als u door ziekte geen uitvaartverzekering kunt afsluiten, kunt u gebruik maken van het Monuta Uitvaartfonds. Hiermee dekt u de kosten van de uitvaart door een bedrag te storten in het fonds. Dit geld kan alleen door nabestaanden gebruikt worden voor kosten rondom de uitvaart. Het Monuta Uitvaartfonds is een alternatief voor een uitvaartverzekering, zonder medische acceptatie. U hoeft namelijk geen medische vragen te beantwoorden.

Wat kost een uitvaartverzekering
voor ouderen?

Als u een uitvaartverzekering afsluit, betaalt u maandelijks een premie. De kosten van uw uitvaartverzekering zijn onder andere afhankelijk van uw leeftijd en de hoogte van het verzekerde bedrag. De premie van een uitvaartverzekering van ouderen ligt altijd hoger dan de premie voor jongeren. Dit komt, doordat het risico op overlijden groter is. Als u als veertigjarige een uitvaartverzekering voor € 9.500,- afsluit, betaalt u € 11,45 aan premie per maand. Wanneer u als vijftigjarige afsluit is de premie per maand € 17,09, als zestigjarige € 26,11 en als zeventigjarige € 41,61.* Het premiebedrag loopt dus op als u de verzekering op latere leeftijd afsluit.

De kosten van een uitvaart kunnen ook verschillen. Een gemiddelde uitvaart in Nederland kost vaak tussen de € 7.000 en € 11.500. De kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Zo kost een begrafenis vaak meer dan een crematie.

Begrafenisverzekering
voor ouderen

Een begrafenisverzekering voor ouderen is hetzelfde als een uitvaartverzekering voor ouderen. Wanneer je zeker weet te willen worden begraven dan is het raadzaam hier rekening mee te houden bij het afsluiten. Over het algemeen is een begrafenis duurder dan een crematie. Let hier dus op bij het kiezen van het verzekerd bedrag. Mocht je toch besluiten liever gecremeerd te worden dan kan dit ook met een begrafenisverzekering.

Veelgestelde vragen

FAQ verzekeringen / Afsluiten

Welke uitvaartverzekering bij mij past?

Met de uitvaartkostenmeter berekent u eenvoudig de kosten van uw uitvaart naar uw wensen. Aan de hand van deze uitkomst kunt u de hoogte van het verzekerde bedrag bepalen.

Wanneer u voor een uitvaartverzekering van Monuta kiest, bestaat de verzekering uit twee delen: de volledige ondersteuning van een Monuta uitvaartverzorger en een vrij te besteden bedrag. Een Monuta uitvaartverzorger staat voor uw nabestaanden klaar als u komt te overlijden. Deze zorgt ervoor dat alles rondom de uitvaart geregeld wordt. Het vrij te besteden bedrag kunnen uw nabestaanden gebruiken om de wensen van de uitvaart mogelijk te maken.

Lees meer over de uitvaartverzekering van Monuta

Wat zijn distributiekosten?

Als u een uitvaartverzekering afsluit, betaalt u per verzekerde een bedrag aan distributiekosten. Dit bedrag wordt verdeeld over de looptijd van de premiebetaling. Distributiekosten zijn kosten voor personeel en automatisering. Met dit bedrag zorgen wij er onder andere voor dat uw polis wordt opgemaakt en dat u deze op tijd ontvangt. Wij noemen de premie altijd inclusief distributiekosten. In het dienstverleningsdocument vindt u meer informatie, onder andere over de hoogte van het bedrag dat wij aan distributiekosten berekenen.

Is er een minimumleeftijd en een maximumleeftijd voor een uitvaartverzekering?

De minimale leeftijd om een verzekering af te sluiten is 18 jaar. Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis worden meeverzekerd op de polis van hun ouders. 

U kunt een verzekering afsluiten tot 75 jaar. Maar ook als u ouder bent, kunt u bij ons terecht voor het financieel regelen van uw uitvaart. U kunt namelijk met het Monuta Uitvaartfonds een bedrag opbouwen voor uw uitvaart. Het Monuta Uitvaartfonds is een product van Monuta Voorzieningsfonds N.V.

Heb ik nog bedenktijd als ik net een verzekering bij jullie heb afgesloten?

Na het afsluiten van uw nieuwe verzekering heeft u, na ontvangst van uw nieuwe polis, 30 dagen bedenktijd. Wanneer u akkoord gaat met u nieuwe verzekering hoeft u niets te doen. Wanneer u afziet van de aangevraagde polis, dan kunt u deze binnen 30 dagen retour sturen naar Monuta. Graag horen wij dan ook van u wat de reden is van de annulering.

Wat houdt medische acceptatie in?

Met onze uitvaartverzekeringen proberen wij iedereen een mogelijkheid te bieden om de kosten van een uitvaart straks te kunnen betalen. In veel gevallen kunnen we mensen hiermee een passende oplossing bieden. Helaas lukt dat in sommige gevallen niet.

Bij het afsluiten van een verzekering vragen we naar uw gezondheid en/of de gezondheid van de personen waarvoor u de verzekering afsluit. Uit uw antwoorden kan dan blijken dat er sprake is of is geweest van een ziekte, aandoening of klachten waardoor het risico op vervroegd overlijden groter is. 

U vult online de antwoorden op de gezondheidsvragen in. Wij hebben de vragenlijst volledig gedigitaliseerd, waardoor het u slechts enkele minuten kost om de vragen te beantwoorden. Hierna leest u direct of we u kunnen verzekeren. Wij kunnen ons goed voorstellen dat het heel vervelend is als wij beslissen dat er voor u een hogere premie geldt of dat we geen uitvaartverzekering afsluiten

Wij begrijpen dat dit vragen op kan roepen. Omdat elke situatie persoonlijk is, kunt u het beste contact met ons opnemen als u vragen heeft. U kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 20.00 uur via het gratis telefoonnummer 0800 - 022 22 92.

U bent wettelijk verplicht de gezondheidsvragen naar waarheid in te vullen. Als u vragen onjuist beantwoord of gegevens verzwijgt, dan is het mogelijk dat wij bij uw overlijden niet of minder uitkeren.

Hoe wordt er om gegaan met mijn medische gegevens als ik een verzekering aanvraag?

Voor het afsluiten van een uitvaartverzekering stellen wij u vragen over uw gezondheid. De medische gegevens die u aan ons verstrekt worden uiteraard vertrouwelijk behandeld. Alle medewerkers die betrokken zijn bij uw medische beoordeling hebben een geheimhoudingsplicht. Uw antwoorden worden in een apart systeem bewaard, waardoor alleen medewerkers met medische bevoegdheden deze kunnen inzien. Wanneer wij uw antwoorden niet meer nodig hebben, worden deze verwijderd.

Zijn er alternatieven wanneer ik medisch gezien geen uitvaartverzekering kan aanvragen?

Met onze uitvaartverzekeringen proberen wij iedereen een mogelijkheid te bieden om de kosten van een uitvaart straks te kunnen betalen. In veel gevallen kunnen we mensen hiermee een passende oplossing bieden. Helaas lukt dat in sommige gevallen niet.

Om u toch van dienst te zijn, kunt u in alle gevallen gebruik maken van het Monuta Uitvaartfonds. Hiermee bouwt u een geldbedrag op waarmee uw nabestaanden straks de kosten van uw uitvaart kunnen betalen. U ontvangt een vaste rente over uw storting(en). 

Is de uitvaartverzekering ook geschikt voor een uitvaart in het buitenland?

Ja, wanneer u wilt dat de uitvaart in het buitenland plaatsvindt, dan kunt u kiezen voor de Monuta Uitvaartverzekering natura. Uw nabestaanden krijgen dan een geldbedrag op basis van declaraties uitgekeerd, waarmee zij de kosten van de uitvaart kunnen betalen. De volledige ondersteuning van een Monuta uitvaartverzorger kunnen uw nabestaanden gebruiken voor alle verplichte diensten die de uitvaartverzorger in Nederland moet uitvoeren. 

De eisen die gelden bij een uitvaart in het buitenland verschillen per land. Afhankelijk van het vervoer is een transportkist noodzakelijk en zijn er extra documenten nodig die gelegaliseerd moeten worden. Daarnaast verschillen ook de kosten van repatriëring naar het buitenland per land. Dit heeft invloed op het bedrag dat overblijft voor de uitvaart. Het overbrengen van een overledene naar België kost gemiddeld zo’n € 1.700 euro. Maar een repatriëring naar Brazilië kan oplopen tot zo’n € 12.000 euro. Houd hier rekening mee bij het afsluiten van de verzekering. Op onze pagina over repatriëring leest u meer over een uitvaart in het buitenland. 

Ben ik direct verzekerd?

Wanneer u de uitvaartverzekering heeft aangevraagd, bent u direct vanaf ingangsdatum en de eerste premiebetaling verzekerd. Als u de verzekering online afsluit, dan gaat de verzekering zo snel mogelijk in. Wilt u liever een ingangsdatum die verder in de toekomst ligt? Neem dan telefonisch contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.