Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Blog Sylvia

Mijn leven,
mijn afscheid

Het afscheid is zo persoonlijk als het leven zelf. We bepalen in alle onderdelen van ons leven hoe we dat willen invullen. Dat geldt ook voor het afscheid. Misschien ben je weleens bij een uitvaart geweest die indruk op je heeft gemaakt, omdat het zo goed bij de overledene paste. Vaak beseffen mensen dan pas wat er allemaal mogelijk is om een écht persoonlijk tintje aan het afscheid te geven.

Zoveel mogelijkheden als er zijn, zoveel uitvaartwensen bestaan er.  Traditioneel, sober, religieus, uitbundig, feestelijk, buiten, zonder mensen of juist met iedereen erbij. Jouw afscheid is net zo van jou als het hele leven daarvoor. Dat geldt ook voor Kwok, Sylvia en Daniëlle. Daarom zijn zij open over afscheid en delen ze hun uitvaartwensen. 

Eenvoudig en rustig

Sylvia van der Meis-Strauss is 76 lentes jong. Ze is 54 jaar getrouwd en heeft samen met haar man 2 zonen en 5 kleinkinderen. Ze is jarenlang vrijwilliger geweest in een hospice en nu nog in een verzorgingshuis.

“Ik wil bijvoorbeeld graag een eenvoudige en rustige uitvaart. Ik heb muziek uitgekozen die ik heel mooi vind. En ik heb opgeschreven van welke bloemen ik hou. Verder mag het best heel sober zijn. Ik dacht eerst altijd dat ik een grijze auto en een witte kist wilde. Maar dat hoeft allemaal niet. Als het maar waardig en respectvol is. Ik ben ook al bij het uitvaartcentrum geweest, hier in Sliedrecht. Dat is zo gezellig en warm. Daar ga ik ook mijn uitvaart regelen.”

Afbeelding
De top 5 muziek van Kwok
Zoals mijn Kung Fu-meester

Kwok noemt zichzelf een Hagenees, geboren en getogen in Den Haag en van oorsprong Chinees. Acteur, danser, Ving Tsun Kung Fu-meester, meervoudig Nunchaku Do-kampioen en vooral heel nederig.

“Ik zou graag een begrafenis hebben zoals mijn Kung Fu-meester in Hong Kong had. Hij was een soort surrogaat vader voor mij. Een wijs man. Ik keek heel erg naar hem op. Voor hem werd er een traditionele Chinese uitvaart geregeld. Dat bestaat uit 2 dagen vol rituelen. Met een hele bijzondere kist, prachtig bewerkt vol rondingen en details. We verbrandden met elkaar allerlei materialen voor het hiernamaals: papiergeld, maquette van een huis. Zodat dit allemaal samen met zijn geest op reis kan gaan.”

Nadruk op het leven

Daniëlle heeft roots in Suriname en is net voor het eerst moeder geworden van een prachtige zoon. En ook al woont ze in Nederland, Suriname speelt nog steeds een grote rol in haar leven. Ook bij haar afscheid.

"Ik wil geen lange slepende uitvaart, maar een kort en krachtig afscheid. Waarbij de nadruk ligt op het leven. Met een mooi koor, prachtige bloemen en een bemoedigend woord van een pastoor voor de gasten. Mijn vriend en mijn zoon mogen vooral bepalen hoe zij mijn uitvaart graag zien. Niemand hoeft wat te zeggen als ze dat niet willen. Ik wil het liefst dat mijn familie en vrienden in alle rust afscheid kunnen nemen en alles tot zich kunnen nemen."

Afbeelding
Portret Daniëlle voor open over afscheid

Jouw persoonlijke
afscheid

Hoe jouw afscheid eruit ziet, is heel persoonlijk. Gelukkig is er tegenwoordig heel veel mogelijk rondom het regelen van een uitvaart. De standaard kist en rouwauto zijn allang niet meer de norm. Je ziet steeds vaker dat mensen het afscheid willen gebruiken om het leven te vieren. 

Misschien denk je niet iedere dag na over hoe je dit voor je ziet. Toch kan het heel veel rust bieden om te bedenken wat een persoonlijk afscheid voor jou betekent.

Lees verder

Goed om over
na te denken

Open over afscheid zijn met anderen is een stuk makkelijker als je weet wat er allemaal mogelijk is en wat er geregeld moet worden. Weet je nog niet zo goed hoe dat zit? Bekijk dan een van onze series over deze onderwerpen.

  • Open in 1 minuut- vragen over afscheid hoeven niet ingewikkeld te zijn, daarom beantwoorden we ze in een minuut.

  • Open Einde - Ciana (32) duikt in de uitvaartwereld op zoek naar wat er mogelijk is en wat ze zelf voor afscheid zou willen. 

Afbeelding
Oplegger kist

Ik houd mijn
adem in

Theo reed als vrachtwagenchauffeur op een stenenwagen. Dat was zijn lust en zijn leven. Dus toen hij ziek werd en wist dat hij zou gaan overlijden, staken hij en zijn beste vriend Paul, die ook op de stenenwagen reed, de koppen bij elkaar.

Lees blog

Afbeelding
een kleurrijke uitvaart

Een kleurrijke
uitvaart

“Mara leefde haar leven om liefde te geven. Ze was een warme vrouw met een enorm groot hart. Eén ding is zeker: bij deze begrafenis past geen zwart.” Uitvaartverzorger André de Bruijn vertelt hoe hij een persoonlijke en kleurrijke uitvaart voor Mara mogelijk maakte. En hoe bloemen zoveel meer kunnen zijn dan een rouwboeket alleen.  

Lees blog

Afbeelding
Tommy en Ciana in de rouwbus

Open
einde

Ciana (32) staat nog vol in het leven, maar wil graag open zijn over afscheid en wat dat kost. Omdat ze zelf nog nooit een afscheid heeft moeten regelen, weet ze niet waar ze moet beginnen.  Volg haar in haar zoektocht naar een persoonlijk afscheid.

Bekijk serie