Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Team Bijzondere Uitvaarten

Expert Team
Monuta

Meer informatie

Wilt u weten wat Expert Team Monuta voor u kan betekenen? Neem dan contact op met Hans Bleijerveld (Directeur Expert Team Monuta) via 055 - 527 42 77 of het contactformulier op deze pagina. Het telefoonnummer is ook 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar voor het melden van een overlijden. 

Elke uitvaart is bijzonder, want elk mens is uniek. Maar sommige uitvaarten zijn ook bijzonder, omdat de uitvoering om een speciale manier van werken vraagt. Deze uitvaarten hebben unieke elementen die niet dagelijks voorkomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om grote, complexe uitvaarten, uitvaarten met mediabelangstelling of uitvaarten waarbij protocol en ceremonieel een belangrijke rol spelen.

Om ook deze uitvaarten op de juiste manier te verzorgen, is Expert Team Monuta in het leven geroepen waarin alle specialistische kennis is samengebracht. Dit team bestaat uit een aantal medewerkers die door het hele land ingezet kunnen worden. Zij hebben door training en ervaring kennis opgedaan om bijzondere uitvaarten te verzorgen. Naast uitvaarten kunnen zij bijvoorbeeld ook een herdenkingsdienst of een stille tocht organiseren. Als het nodig is, is het team binnen een half uur beschikbaar.


Waarbij kan Expert Team Monuta u helpen?
 

 • Veteranenuitvaart
 • Staatsuitvaart
 • Rijksoverheid
 • Uitvaarten vanuit internationale organisaties
 • Uitvaarten met (beperkte) militaire eer
 • Uitvaarten met korpseer vanuit politie of brandweer
 • Exclusieve uitvaarten
 • Rampen en calamiteiten (zoals bijv, schietpartij in Rotterdam, vliegtuigrampen MH17 en  Tripoli)
 • Uitvaarten met veel mediabelangstelling

Dienstverlening
Expert Team Monuta

Expert Team Monuta  is door training van onder andere het Protocolbureau en de heer Monod de Froideville (voormalig ceremoniemeester van het Koninklijk Huis) op de hoogte van alle speciale protocollen en ceremonieel. Een voorbeeld van onze dienstverlening is coördineren van  de ceremonie voor de terugkeer van de slachtoffers van de ramp met de MH17.

Wat regelen wij
voor u?

Expert Team Monuta zorgt voor eenheid en verbondenheid. We hebben een uitgebreide ervaring met en kennis van protocollen, ceremonieel, préséance en mediabelangstelling. Al onze teamleden zijn gespecialiseerd in een bepaald onderdeel, waardoor wij bezitten over alle benodigde expertise. Daardoor kunnen we een uitvaart tot in detail voorbereiden en verzorgen. En altijd met een plan B bij eventuele incidenten.

Nabestaanden zijn vaak niet voorbereid op de speciale elementen die belangrijk zijn bij een bijzondere of grote uitvaart. Ons team brengt dan de rust die nodig is, dragen oplossingen aan en bespreken de mogelijkheden. Wij weten wat bij een grote uitvaart komt kijken en kunnen dit in een hele korte tijd regelen en plannen. Met onze ervaring en juiste contacten kunnen wij ons richten op verschillende doelgroepen. En door het stellen van de juiste vragen, geven wij de uitvaart die uitstraling die past.

Wij nemen voor u de volgende zorg uit handen
 

 • Overledenenzorg
 • Vervoer van overledenen
 • Adviseren van burgemeester of het beleidsteam
 • Logistieke en facilitaire ondersteuning bij rampen en calamiteiten
 • Inrichten en invullen herdenkingsbijeenkomst
 • Begeleiden van hoogwaardigheidsbekleders
 • Advies bij communicatie/pers trajecten
 • Advies en invulling bij stille tochten
 • Voorlichting, trainingen en presentaties
 • Ontwikkeling en inzet bij oefeningen
 • Advies bij mediabegeleiding rondom overledenenzorg

Veteranenuitvaart

Veteranen hebben een bijzondere status in Nederland. Ze hebben zich ingezet in dienst van de vrede en leverden zo een belangrijke bijdrage aan onze vrijheid en de welvaart van nu. Om hier recht aan te doen, bevat de veteranenuitvaart de bijzondere elementen die te maken hebben met dit verleden.

Lees meer over een veteranenuitvaart

Exclusieve uitvaarten

Een speciale uitvaart. Net even anders. Soms kan het exclusief uitvoeren van één onderdeel de uitvaart al een bijzonder karakter geven. Zo kan stijlvol, maar toch op een eigen manier afscheid worden genomen. Expert Team Monuta ondersteunt bij de uitvoering van alle bijzondere wensen.

Afscheid nemen in stijl

Ons team verzorgt uitvaarten voor grote groepen gasten en met aandacht voor etiquette. Daarbij hebben wij oog voor iedereen. Niet alleen voor de nabestaanden, maar ook voor de gasten regelen wij alles tot in detail.

Afscheid nemen zoals is geleefd

Alles is bespreekbaar en mogelijk om die uitvaart te verzorgen die uitstraalt wie de overledene was. Dat kan met allure en toch ingetogen en stijlvol zijn. Want zoals iemand leefde, mag ook afscheid worden genomen. Als team staan we graag dag en nacht klaar om mee te denken, te adviseren en de zorg uit handen te nemen van de familie. 

Eren van de afkomst

Als team kunnen wij overal een afscheid verzorgen. Zo is het zelfs mogelijk om een plechtigheid met begrafenis op het eigen landgoed te laten plaatsvinden. En wanneer een bepaald symbool of het familiewapen een belangrijke rol speelt binnen de familie, laten we deze terug keren bij het afscheid nemen. Alles om te eren wie de overledene was. 

Afbeelding
Exclusieve uitvaart - Team Bijzondere Uitvaarten

Rampen en
calamiteiten

Op het moment dat er een ramp of calamiteit ontstaat dan laat dit vaak nationaal een diepe indruk achter. Denk aan de ramp met de MH17. Wij ondersteunen gemeenten en overheden om invulling te geven aan de gevolgen van deze situaties. 

Lees meer

Afbeelding
MH17 ramp

Uitvaart bij de overheid
en staatsuitvaart

Expert Team Monuta heeft ook ervaring met het verzorgen van een uitvaart op gemeentelijk of staatsniveau. Bij het overlijden van een persoon op gemeentelijk niveau is het belangrijk rekening te houden met alle betrokkenen. Wij bezitten de kennis en ervaring om een gemeente hierbij te ondersteunen. Vanwege de jarenlange ervaring en kennis van verschillende protocollen, verzorgt Expert Team Monuta ook staatsuitvaarten. Voor iedere functie van de leden van het Koninklijke huis geldt een ander uitvaartprotocol waarbij wij specialist en expert zijn in de uitvoering.

Lees meer

Afbeelding
Uitvaart overheid

Uitvaarten
Korpseer

Op het moment dat iemand overlijdt tijdens zijn functie als brandweerman of politie agent kunnen de nabestaanden kiezen voor een uitvaart met korpseer. Een uitvaart met korpseer bevat unieke elementen die door ons tot in detail uitgewerkt worden.

Lees meer

Afbeelding
Uitvaart Korpseer Team Bijzondere Uitvaarten Monuta

Uitvaart met grote
mediabelangstelling

Soms stelt de media erg veel belangstelling in een uitvaart. Bijvoorbeeld omdat de gebeurtenis rondom het overlijden veel impact heeft op de bevolking. Denk aan een tragisch ongeluk of een familiedrama. Het is dan extra belangrijk om er goed op te letten dat de nabestaanden op hun eigen manier afscheid kunnen nemen. Als Expert Team Monuta proberen wij de familie uit de media te houden en adviseren wij de betreffende gemeente. Door de zorg aan ons over te laten, kunnen de nabestaanden in alle rust afscheid nemen.

Media beleid en herdenking

De laatste 10 jaar zijn wij ingezet bij alle rampen en calamiteiten in Nederland. Of in het buitenland waar Nederlanders bij betrokken waren. Families kunnen dan ook een beroep doen op onze kennis als zij te maken krijgen met een uitvaart waar meer speciale elementen in voorkomen dan gebruikelijk.

Met de nabestaanden bespreken wij onder andere wat zij willen dat door de media bekend mag worden gemaakt, of ze als familie in beeld willen komen en hoe ze willen omgaan met social media. Ook vragen wij ze na te denken over het wel of niet houden van een stille tocht of herdenking.

Uitvaarten internationale
organisaties

Internationale overheidsorganisaties, zoals ambassades, het International Criminal Court en Internationaal Gerechtshof kennen ieder een eigen protocol bij het overlijden van een ambassadeur of internationale rechter. Het hanteren en uitvoeren van dit protocol zorgt ervoor dat de aanwezigen zich welkom voelen en dat de uitvaart de uitstraling krijgt die past bij de functie van de overledene.

Verschillende culturen respecteren

Bij het uitvoeren van een ceremonie voor een internationale organisatie, is het belangrijk dat de verschillende culturen van de aanwezige gasten worden gerespecteerd. Zowel van de Nederlandse kant als van het land waar de overledene vandaan kwam. Hiervoor werkt Expert Team Monuta nauw samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Na de uitvaart verzorgen wij het ceremonieel om de overledene over te brengen naar Schiphol. Ook is het mogelijk dat wij als team de repatriëring verzorgen.

Terug naar het thuisland

In veel gevallen wordt de overledene teruggebracht naar het land van herkomst. Monuta heeft hiervoor een eigen repatriëringsafdeling. Als team verzorgen wij een goede en snelle reis terug naar het thuisland die overeenkomt met de functie van de overledene.

Afbeelding
Uitvaart internationale organisaties

Uitvaarten met
militaire eer

Medewerkers van Defensie hebben een bijzondere status in Nederland. Nabestaanden van een militair kiezen daarom steeds vaker voor een uitvaart met (beperkte) militaire eer wanneer hun dierbare sneuvelt tijdens actieve dienst. Om deze nabestaanden goed voor te lichten, is specifieke kennis nodig. Expert Team Monuta heeft deze kennis in huis.

Wij kennen het defensieprotocol van uitvaarten tot in detail en zijn bekend met de specifieke aspecten die van belang zijn bij uitvaarten met (beperkte) militaire eer.

Vorm geven aan een persoonlijk afscheid

Nabestaanden zijn zich er vaak niet van bewust wat een uitvaart met (beperkte) militaire eer inhoudt. Wij vinden het belangrijk dat de nabestaanden weten welke keuzes zij kunnen maken. Goede voorlichting vinden wij dan ook essentieel. Zo geven wij voorlichting over de mogelijkheden tijdens de uitvaart, maar ook over wat de keuze voor een oorlogsgraf betekent. Samen met de begeleidingsofficier helpen wij de nabestaanden vorm te geven aan een persoonlijk afscheid van hun overleden dierbare. Wij zorgen ervoor dat wij het aanspreekpunt zijn en ontzorgen de nabestaanden door alle informatie van verschillende partijen voor hen te doseren. Zo hebben zij de ruimte om op een eigen manier afscheid te nemen.
 

Vroegtijdig nadenken over uitvaartwensen

Wil een militair een uitvaart met (beperkte) militaire eer, dan is het goed om vroegtijdig na te denken over de uitvaartwensen. Hiermee helpen zij hun nabestaanden de uitvaart zo in te vullen dat deze past bij de wensen van overledene. In het uitvaartwensenformulier kunnen alle onderdelen van de uitvaart worden doorlopen en kunnen de wensen die betrekking hebben op de militaire functie worden opgenomen. Download het uitvaartwensenformulier of neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek.

Meer weten over
de mogelijkheden?

Ons team is er voor iedere uitvaart die anders is dan gebruikelijk, doordat protocol, ceremonieel of veel mediabelangstelling een belangrijke rol speelt. Maar ook wanneer een groot aantal gasten de uitvaart bezoeken. Dankzij onze samenwerking met partijen als defensie, politie, brandweer en gemeenten, kunnen wij alles vlot en adequaat organiseren. Ook zorgen we ervoor dat de nabestaanden één contactpersoon krijgen. We verzamelen alle vragen van de betrokken partijen, bundelen en verwerken deze. Zo ontzorgen we en leveren we maatwerk van het hoogste niveau.

Wilt u weten wat Expert Team Monuta voor u kan betekenen? U kunt direct contact met ons opnemen via het formulier hiernaast. 

Aanhef
CAPTCHA Deze vraag is bedoeld om spam op de website tegen te gaan.
2 + 0 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.
Veelgestelde vragen over Expert Team Monuta

Team Bijzondere Uitvaarten

Wat is Expert Team Monuta?

Monuta heeft het Expert Team Monuta in het leven geroepen voor uitvaarten waar bepaalde specialistische kennis nodig is. Hierbij kan het gaan om een uitvaarten met media belangstelling, een uitvaart met protocol en ceremonieel of grote en complexe uitvaarten.  Het Expert Team Monuta bestaat uit medewerkers die door het hele land ingezet kunnen worden.  Zij hebben door training en ervaring kennis opgedaan om bijzondere uitvaarten te verzorgen. 

Wat is een uitvaart met militaire eer?

Medewerkers van Defensie hebben een bijzondere status in Nederland. Nabestaanden van een militair kiezen daarom steeds vaker voor een uitvaart met (beperkte) militaire eer wanneer hun dierbare sneuvelt tijdens actieve dienst. Om deze nabestaanden goed voor te lichten, is specifieke kennis nodig. Expert Team Monuta heeft deze kennis in huis en helpt u hier graag bij.

Wat is een veteranenuitvaart?

Veteranen hebben een bijzondere status in Nederland. Ze hebben zich ingezet in dienst van de vrede en leverden zo een belangrijke bijdrage aan onze vrijheid. Om hier recht aan te doen, bevat de veteranenuitvaart de bijzondere elementen die te maken hebben met dit verleden. Expert Team Monuta heeft alle kennis en deskundigheid voor het verzorgen van uitvaarten van militairen en veteranen. Wij zijn bekend met verschillende protocollen, ceremonieel en onderscheidingen.