Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemiddelde advieskosten
uitvaart financiering stabiliseren

75 euro onverminderd populairste prijs

Apeldoorn, 27 januari  2022 

Jaarlijks brengt Monuta de advieskosten voor de financiering van uitvaartkosten in kaart. In 2021 zijn deze verder gedaald naar € 92,17. Dat is een daling van 2% ten opzichte van het jaar daarvoor (€ 94,29). In 2019 waren voor het eerst sinds het provisieverbod de gemiddelde advieskosten over de financiering van uitvaartkosten onder € 100 uitgekomen. Vorig jaar lijkt het bedrag zich te stabiliseren net boven de € 90. Dit blijkt uit de jaarlijkse analyse van uitvaartverzekeraar en uitvaartverzorger Monuta, die de tarieven over 2021 van 1.001 intermediairs vergeleek.

Afbeelding
overzicht van advieskosten

Vaste fee favoriet

In 2021 brengt 70 procent van de intermediairs een eenmalig vaste fee in rekening. Deze wijze van beloning blijft onverminderd groot. Ruim een derde van de intermediairs brengt eenmalig € 75 in rekening voor uitvaartadvies. Daarmee is dit (nog steeds) het meest populaire bedrag voor uitvaartadvies. Een (doorlopend) serviceabonnement is steeds minder populair en wordt nu nog maar door 11 procent van de intermediairs ingezet. Het gemiddelde bedrag dat intermediairs voor hun service vragen is afgelopen jaar gestegen naar € 4,51 (2020: € 3,77).

“Het afgelopen jaar hebben we gemerkt dat het adviesgesprek rondom de financiering van uitvaartkosten korter is geworden vanwege de vereenvoudiging van onze uitvaartverzekeringen. We vinden het belangrijk dat er zo meer tijd is voor een goed gesprek tussen klant en adviseur, want alleen dan kan iemand openheid geven en dat biedt duidelijkheid. En zo kan er een passend advies gegeven worden. Daar ligt de kracht van een financieel adviseur," zegt Ruud van der Wal, Manager Intermediaire Distributie van Monuta.

Over de analyse

Intermediairs die offertes opmaken en aanvragen bij Monuta indienen, hebben de mogelijkheid hun advieskosten te laten afdrukken op de offerte of aanvraag. Van deze advieskosten maakt Monuta ieder jaar een analyse. Dit jaar had de analyse betrekking op 1.001 verschillende intermediairs.