Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Greetje van 100 jaar zit met een koptelefoon achter de microfoon.

De 100-jarige Greetje
in jubileumfilm Monuta

100 jaar oude voice-over in jubileumfilm 100 jaar Monuta

Apeldoorn, 13 juni 2022 

Monuta staat al 100 jaar op waar nodig voor waardig afscheid

Op 23 oktober 2023 bestaat uitvaartorganisatie Monuta 100 jaar. Het jubileumjaar wordt nu ingeluid met de lancering van een video over de ontwikkelingen in 100 jaar afscheid en de maatschappelijke rol die Monuta daarbij gespeeld heeft. Om zo te zorgen voor gelijkwaardigheid, keuzevrijheid en een open gesprek over afscheid. Die missie is niet veranderd. De manier waarop we uitvaarten vormgeven wél, passend bij de ontwikkelingen en wensen van nu. Het verhaal in de film wordt verteld door de 100-jarige Greetje.

Het in Apeldoorn opgerichte en nog steeds gehuisveste Monuta verzorgde in de afgelopen eeuw honderdduizenden uitvaarten in ons land. Uitvaarten waren vroeger niet voor iedereen gelijk, maar Monuta heeft zich sinds haar oprichting hard gemaakt voor een waardig afscheid voor íedereen. Die missie is in al die jaren hetzelfde gebleven. Vandaag de dag is de manier waarop de organisatie uitvaarten vormgeeft persoonlijk en passend bij de wensen van nu.

CEO Quinten Fraai licht toe: “De dood hoort bij het leven. Dat is altijd zo geweest en zal nooit veranderen. Maar  een afscheid met een goed gevoel was en is niet altijd vanzelfsprekend. Monuta kiest, en koos, er altijd voor om op te staan waar nodig. Om wél te praten over wat er mogelijk is en wat er moet veranderen om te zorgen dat mensen in alle vrijheid afscheid kunnen nemen van hun dierbaren en van het leven. Daar hoort bij dat we samen een afscheid op de meest persoonlijke manier vormgeven.”

In de film komen belangrijke momenten uit de geschiedenis van Monuta naar voren die daarbij passen: bijvoorbeeld het afschaffen van de klassenpolis, omdat het recht op een goed afscheid niet afhankelijk moet zijn van de sociale klasse waarin je hebt geleefd. Ook stond zij het verzet bij in de tweede wereldoorlog. En toen thuis opbaren moeilijker werd in de kleinere huizen van de wederopbouw na de oorlog, zorgde Monuta voor uitvaartcentra. In de jaren ’60 zette de organisatie alles op alles om crematies mogelijk te maken. Monuta verzorgt sinds de eeuwwisseling ook grote nationale uitvaarten en afscheidsceremonies tijdens gebeurtenissen met grote maatschappelijke impact. Fraai: “Ik ben er trots op dat dezelfde gedachte ons na 100 jaar nog steeds elke dag drijft en we ons áltijd inzetten voor een afscheid met een goed gevoel. Voor íedereen.’    

Over Monuta
Monuta is dé afscheidsspecialist. Opgericht in 1923 zet zij zich al 100 jaar in voor dezelfde missie: voor iedereen een afscheid met een goed gevoel mogelijk maken. Dat doet het uitvaartbedrijf door uitvaarten te verzorgen en deze financieel mogelijk te maken met uitvaartverzekeringen. Monuta wil bovendien afscheid in de breedste zin van het woord beter bespreekbaar en minder beladen maken. Onder andere door haar kennis hierover te delen met klanten en niet-klanten. Ook is Monuta partner voor het bespreken en vastleggen van afscheidswensen. De organisatie bestaat inmiddels uit ruim honderd opgeleide Register Uitvaartverzorgers, 7 eigen crematoria, 6 partnercrematoria en 3 begraafplaatsen verspreid over heel Nederland. Bijna 1,6 miljoen mensen zijn bij Monuta verzekerd.