Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Crematorium

Crematorium

Uitvaartwensen opslaan

Heeft u weleens nagedacht over uw uitvaartwensen? Leg vrijblijvend uw wensen rondom een crematorium vast in Monuta Uitvaartwensen. 

Wat is een
crematorium?

Een crematorium is een gebouw waar de overledene in een crematieoven worden verbrand. Dit wordt ook wel cremeren genoemd. Het is daarnaast in een crematorium ook mogelijk om een afscheidsdienst en condoleance te organiseren. In 1913 is in Nederland het eerste crematorium gebouwd in gemeente Velsen.

Aula van
crematorium

In de aula van het crematorium kan een afscheidsdienst gehouden worden. De aula is vaak sfeervol ingericht en geschikt voor zowel grote als kleine groepen. 

Afbeelding
Aula van crematorium - Monuta

Ovenruimte
crematorium

Na de afscheidsdienst wordt de uitvaartkist naar de ovenruimte van het crematorium gebracht. In de ovenruimte van een crematorium staat een oven die op gas of elektriciteit werkt. Dit is een langwerpige stenen oven waar elke uitvaartkist in past. De meeste crematieovens werken op gas. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer elektrische crematieovens.

Afbeelding
Ovenruimte crematorium

Hoe werkt de oven
van een crematorium?

De uitvaartkist wordt op een speciale wagen de oven ingevoerd. De crematieoven is van te voren opgewarmd tot een temperatuur van 800 graden Celcius. Maar voordat dit gebeurt wordt eerst een controle uitgevoerd of het om de juiste persoon gaat. Op de kist komt vervolgens een vuurvast steentje met een uniek nummer. Het steentje blijft tijdens het cremeren in de oven. Hierdoor kan de as altijd worden geïdentificeerd na de crematie. 

As blijft een maand in het crematorium

Na de crematie wordt de as verzameld en in een tijdelijke urn geplaatst. Op de tijdelijke urn wordt een etiket geplaatst met de naam van het crematorium, de naam van de overledene, de crematiedatum en het crematienummer.  Vervolgens mag het crematorium de as volgens de Nederlandse wet pas na een maand vrijgeven. De tijdelijke urn wordt tot die tijd bewaard in een hiervoor speciale ruimte. Deze wettelijke bedenktijd bestaat zodat nabestaanden rustig kunnen nadenken over wat ze met de as willen doen. 

Afbeelding
Hoe werkt een crematieoven in een crematorium?

Crematoria van
Monuta

Monuta heeft meerdere crematoria in Nederland. Sommige crematoria zijn in eigendom en met andere hebben wij een samenwerking. Hieronder ziet u een lijst van al onze crematoria:

Crematorium in
Nederland

Er zijn in Nederland verschillende crematoria. Monuta doet jaarlijks onderzoek naar de kosten van cremeren in Nederland. In onze Graf- en crematiekostenmeter ziet u een overzicht van alle crematoria in Nederland en de kosten die zij berekenen. 

Ga naar de  Graf- en crematiekostenmeter

Veelgestelde vragen over een crematorium

Crematorium

Waarom moet as 4 weken in crematorium blijven?

Volgens de Nederlandse wet moet de as na de crematie één maand  in het crematorium blijven. Deze wettelijke bedenktijd bestaat zodat nabestaanden rustig kunnen nadenken over wat ze met de as willen doen. 

Hoe werkt de oven van een crematorium?

Na de afscheidsdienst wordt de uitvaartkist naar de ovenruimte van het crematorium gebracht. In de ovenruimte van een crematorium staat een oven die op gas of elektriciteit werkt. Een crematieoven is een langwerpige stenen oven die groot genoeg is dat elke uitvaartkist er in past. De uitvaartkist wordt op een speciale wagen de oven ingevoerd. Maar voordat dit gebeurt wordt eerst een controle uitgevoerd of het om de juiste persoon gaat. Op de kist komt vervolgens een vuurvast steentje met een uniek nummer. Het steentje blijft tijdens het cremeren in de oven. Hierdoor kan de as altijd worden geïdentificeerd na de crematie.

Hoeveel crematoria heeft Monuta?

Monuta heeft 9 crematoria in Nederland. Sommige crematoria zijn in eigendom en met andere hebben wij een samenwerking. Hieronder ziet u een lijst van al onze crematoria:

Keurmerk uitvaartzorg