Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Uitvaartwensen vastleggen

Geloof me,
dat is zó veel waard

“We plannen een avontuurlijke vakantie. We dromen over een nieuw huis, een andere keuken misschien. We praten over de kinderen. We delen trotse momenten maar ook grote of kleine zorgen. Dingen die ons nú bezighouden in ons leven. Maar praten over wat we willen als datzelfde leven eindigt? Tja, dat doen we liever niet.” Relatiemanager Hans Scheel vertelt waarom het zo belangrijk is om je wensen voor je uitvaart vast te leggen. “Dat is zó veel waard. Ik kan het niet genoeg benadrukken.”

“Leg je niets vast? Dan is de kans groot dat je je nabestaanden achterlaat met veel vragen. Vragen die zij in een korte tijd moeten beantwoorden op een van de moeilijkste momenten in hun leven. Zij kunnen zich dan altijd blijven afvragen: heb ik wel de juiste keuze gemaakt? Is dit wat mijn geliefde had gewild? Het is goed om daar over te praten. Enerzijds om zelf een deel van de regie in handen te houden. Anderzijds om je nabestaanden te ontzorgen.”

Een overlijden gaat gepaard met allerlei emoties

“Je voelt je verdrietig, boos, overstuur, kwetsbaar. Of onmachtig, verward, overweldigd. Ga er dan maar eens aan staan om over allerlei praktische vragen na te denken. Vragen waarop je een antwoord moét geven, binnen maximaal 6 werkdagen. Dat vraagt nogal wat.”

 

Gebruik die tijd om bewust afscheid te nemen

“Zorg dat je nabestaanden die periode kunnen gebruiken om op een hele bewuste manier afscheid te nemen. En niet hoeven na te denken over vragen als: ‘wat voor een rouwauto moet er komen?’, ‘welke muziek moeten we kiezen?’, ‘welke kist is de juiste?’. Dit kun je namelijk allemaal heel goed van tevoren regelen. De tijd tot de uitvaart kun je dan op een hele andere manier benutten. En dat doet iedereen op zijn eigen manier.”

Hoe je dat doet, is heel persoonlijk

“Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld heel belangrijk om met de familie bij elkaar te komen en veel te praten met elkaar. Andere mensen willen nog zoveel mogelijk tijd bij de overledene zijn, niets meer dan dat. Dat is heel erg persoonlijk. Maar die ruimte is er in ieder geval.”

Dat geeft ontzettend veel rust. Zonde als je dat niet doet.
Hans Scheel

Neem twijfels weg

“Als er helemaal niets geregeld is, kan de uitvaartverzorger de nabestaanden natuurlijk heel goed begeleiden bij het maken van keuzes. Maar de gedachte ‘heb ik de juiste keuze gemaakt?’ kan de uitvaartverzorger nooit wegnemen. En dan is de kans groot dat je daarover blijft malen en nadenken. Terwijl je die tijd eigenlijk moet besteden aan het afscheid nemen van je geliefde.”

Doe dat als de urgentie er nog niet is

“Het is heel simpel. Nodig eens een uitvaartverzorger thuis uit om van gedachte te wisselen over de mogelijkheden en jouw wensen. Of doe dit samen met je partner of kinderen. Dan heb je het gesprek al een keer gevoerd.”

Als je er open voor staat

“Het hoeft niet ingewikkeld of zwaar te zijn. Sta er eens bij stil en leg een aantal keuzes vast. Op een moment dat je voor open staat. Op een mooie zondagmiddag of juist op een regenachtige dag, met een lekker glas wijn en een bitterballetje. Dat is geen proces van weken. Begin eens met de vraag of je begraven of gecremeerd wilt worden. Dat is al een basis waarop je verder kunt werken.”

Het is goed

“Er zijn mensen die hebben de tekst voor op de rouwkaart al uitgekozen, je hebt ook mensen die zeggen: ‘ik wil begraven worden, ik wil die en die muziek en de rest mogen mijn nabestaanden beslissen. Dat is óók een keuze. Dan weten die nabestaanden: wat ik ook kies, het is altijd goed. Maar dan is er wel over gesproken.”

Ga er gewoon eens voor zitten: wat wil jij?
Hans Scheel

Keuzes zijn niet in beton gegoten

“Mensen zeg ook vaak: ‘maar er verandert nog zoveel’. Natuurlijk kun je je keuzes op ieder moment aanpassen. Bijvoorbeeld online op Monuta Uitvaartwensen . Ik heb natuurlijk zelf mijn wensen ook vastgelegd en toen hoorde ik laatst muziek die ik erg mooi vond. Toen heb ik dat gewoon aangepast. Keuzes zijn niet in beton gegoten, maar geven je nabestaanden wel een houvast om mee verder te gaan. En om die hoognodige rust te bewaren tijdens die zware dagen.”

“De boodschap is dus eigenlijk: ga er gewoon eens voor zitten. Waarom zou je dat niet doen?”

Een bijzonder
afscheid

Er is veel mogelijk rondom het regelen van een uitvaart. Onze uitvaartverzorgers vertellen u graag meer over de mogelijkheden. Weet u al wat uw wensen zijn? Leg vrijblijvend uw wensen vast in Monuta Uitvaartwensen.