Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Foto op kist in woonkamer rechts

Hoe nemen gelovige
mensen afscheid?

Wat zijn uw uitvaartwensen?

Het vastleggen van uitvaartwensen is van onschatbare waarde. Het stelt u in staat om controle te behouden over uw eigen afscheid en het ontlasten van dierbaren van onzekerheid en twijfel. Het invullen van uitvaartwensen biedt gemoedsrust, zowel voor u zelf als voor de nabestaanden.

Meer over dit onderwerp

Hoe nemen gelovige
mensen afscheid?

Elke cultuur en religie heeft zijn eigen uitvaart rituelen die helpen bij de verwerking van verlies. In dit artikel geven we u een korte uitleg over de rituelen die plaatsvinden tijdens een Katholieke, Islamitische en Joodse begrafenis of crematie.

Katholieke begrafenis rituelen

Volgens de katholieke traditie wordt een overledene begraven, al kiest men tegenwoordig wel steeds vaker voor een crematie. Nabestaanden komen de avond voor de begrafenis of crematie samen tijdens een sobere mis om de overledene te herdenken.

Tijdens de uitvaart besprenkelt de priester de kist met wijwater. De kist wordt tussen kaarsen geplaatst en het is gebruikelijk dat er meerdere gebeden plaatsvinden tijdens de dienst. Hierna gaat men naar de begraafplaats, waar de priester een liturgische tekst uitspreekt en het Onze Vader bidt. Nadat hij de woorden ‘Gij bent van stof en tot stof zult gij wederkeren’ uitspreekt, strooit hij wat aarde op de kist.

Afbeelding
uitvaartverzekering-100-jaar

Islamitische begrafenis
rituelen

Bij de islamitische begrafenis rituelen staat zuiverheid centraal. Het lichaam van de overledene wordt al snel na het overlijden op rituele manier gewassen door familie en/of andere moslims. Hierna wikkelt men het lichaam in een witte katoenen wade waardoor de overledene volledig is bedekt.

Ook tijdens een islamitische begrafenis is het gebed erg belangrijk. De nabestaanden, maar ook andere mensen uit de islamitische gemeenschap, komen samen in de moskee om het Djanazah-gebed te bidden. Na dit gebed wordt de overledene zo snel mogelijk begraven. De gedachte hierachter is dat hij of zij zo eerder de eeuwige rust vindt.

Joodse begrafenis rituelen

Ook voor Joden is een rituele wassing een heel belangrijk onderdeel van de uitvaart. Na deze wassing wordt de overledene in een katoenen gewaad gewikkeld en in een simpele houten kist geplaatst, zonder versieringen of bewerkingen. Naast het feit dat de kist simpel en onbewerkt is, worden er ook geen bloemen op geplaatst. Hiermee toont men geen onderscheid te maken tussen mensen met of zonder rijkdom.

Tijdens de rouwdienst luistert men naar de lofrede van de rabbijn of een familielid. Ook vinden er meerdere gebeden plaats voordat de kist in de aarde wordt geplaatst. Dit vindt vaak plaats op een Joodse begraafplaats, waar men een garantie heeft van eeuwige grafrust.

Het is mogelijk uw gewenste rituelen vast te leggen met uw andere uitvaartwensen. Dit helpt uw nabestaanden bij het maken van keuzes voor uw begrafenis of crematie.