Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Crematorium Waldhof

Crematorium Wâldhôf krijgt eerste
elektrische crematieoven in Friesland

Monuta zet in op verduurzaming crematorium

Opeinde, 24 januari 2022

Monuta, uitvaartverzorger en -verzekeraar, vervangt in haar Crematorium Wâldhôf in Friesland de gasoven voor een duurzame elektrische versie. Ook plaatst Monuta 110 zonnepanelen (40 KWp) die het crematorium van elektriciteit gaan voorzien. In het tweede kwartaal van 2022 is de nieuwe elektrische crematieoven gereed voor gebruik. Dit is de eerste elektrische crematieoven die in Friesland operationeel zal zijn.

“Bij het vervangen van onze ovens zoeken we naar duurzamere mogelijkheden zodat we voorbereid zijn op de toekomst. We hebben er daarom voor gekozen om de gasoven in ons crematorium in Opeinde, die toe was aan vervanging, in te ruilen voor de elektrische crematieoven van DFW. Het mooie hieraan is dat dit de eerste elektrische crematieoven is in Friesland. Daar is het team natuurlijk heel trots op. Met de nieuwe oven reduceren we de CO2-uitstoot. Naast de duurzame aspecten is de invoer arbotechnisch beter doordat de medewerkers geen handmatige handelingen meer hoeven uit te voeren,“ zegt Astrid Bethlehem, Locatiemanager Crematorium Wâldhôf bij Monuta.

Met één crematie bespaart Monuta ongeveer 60 m3 gas. Dat staat gelijk aan ongeveer 110 kg CO2-uitstoot. Na duizend crematies is er 110.000 kg CO2 uitstoot bespaard. Dat is hetzelfde als de opname van CO2 door 5.000 bomen. De nieuwe oven wordt voor een groot gedeelte van elektriciteit voorzien door de 110 zonnepanelen die worden geplaatst. “Door dit totaalplaatje is verduurzaming in het crematorium een feit,” zegt Dennis Jacobs, Technical Sales bij DFW Europe.

Werkzaamheden
In januari zullen de voorbereidende werkzaamheden starten die geen impact hebben op de diensten in het crematorium. Het crematorium blijft operationeel tot de eerste week van april. Daarna zal het crematorium een korte periode gesloten zijn. Uiteraard informeren we de lokale uitvaartondernemers hier tijdig over. De plaatsing van de crematieoven vindt plaats in het tweede kwartaal van 2022.