Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Resomeren

Resomeren

Wens voor resomeren vastleggen

Leg vrijblijvend uw uitvaartwensen vast in Monuta Uitvaartwensen.

Na het overlijden moet al snel de keuze gemaakt worden tussen begraven of cremeren.  In sommige landen is het daarnaast ook mogelijk om te kiezen voor resomeren.  Resomeren is vergelijkbaar met cremeren alleen wordt er hierbij gebruik gemaakt van water in plaats van vuur.

Wat is resomeren? 

Bij resomeren, ook wel alkalische hydrolyse genoemd, wordt het lichaam tijdens een chemisch proces opgelost in een vloeistof. Resomeren komt dan ook van het griekse woord 'resoma' dat hergeboorte van het lichaam betekent. Hierbij gaat het lichaam van de overledene in een resomeermachine of resomator. In Amerika wordt resomeren in sommige staten al een tijdje toegepast. In Nederland is dit pas mogelijk na een aanpassing in de wet op de lijkbezorging.  

Hoe werkt resomeren

Bij resomeren wordt het lichaam opgelost in een groot stalen drukvat die gevuld is met heet water en kaliumhydroxide. Het hele proces van resomeren duurt ongeveer drie tot vier uur. Na afloop van het proces blijft er een waterige vloeistof en schoon wit poeder over. Het witte poeder dat overblijft is vergelijkbaar met de as na een crematie.  

Is resomeren
milieuvriendelijk?

Ondanks dat resomeren nog niet officieel is toegestaan is hier wel al onderzoek naar gedaan. Hieruit blijkt dat resomeren milieuvriendelijker is dan cremeren en begraven. Bekijk hieronder in de video van de NOS meer informatie over resomeren.

Na het resomeren

Na het resomeren blijft er een wit poeder over dat vergelijkbaar is met as na een crematie. Het is mogelijk om na resomeren bijvoorbeeld het witte poeder te bewaren in een urn, assieraad of uit te strooien op een strooiveld op de begraafplaats. Een andere duurzame mogelijkheid is om het poeder op te laten gaan in de groei van een te planten jonge boom. Dit wordt ook weleens gedaan na een crematie.

Hoe ziet de afscheidsdienst
er uit bij resomeren?

Een afscheidsdienst bij resomeren is hetzelfde als een bij een crematie of begrafenis. Tijdens de afscheidsdienst kan de overledene opgebaard worden in een kist of opbaarplank. Na afloop van de afscheidsdienst gaat de overledene gehuld in een opbaardoek van biologisch afbreekbaar materiaal de resomeermachine in. 

Wat kost
resomeren?

In Nederland is resomeren nog niet toegestaan dus de exacte prijs is nog niet duidelijk en hangt onder andere af van de regelgeving voor bijvoorbeeld het milieu. De verwachting is dat resomeren gemiddeld even duur wordt als cremeren.  

Wat zijn de voordelen
van resomeren?

  • Duurzamer dan begraven of cremeren
  • Geen gas nodig
  • De sierraden die de overledene draagt blijven onbeschadigd
  • Metalen kunnen hergebruikt worden (zoals een kunstheup)

Resomeren
in Nederland

Op dit moment is het niet toegestaan om in Nederland een overledene te resomeren. Wel is er bij de Tweede Kamer een voorstel gedaan om de wet op de lijkbezorging aan te passen zodat dit wel mogelijk wordt. 

Waar is resomeren al toegestaan? 

Het resomeren van een lichaam is op dit moment alleen toegestaan in een aantal Amerikaanse staten (Oregon, Florida, Minnesota en Maine). 

Veelgestelde vragen over resomeren

Resomeren

Wat is resomeren?

Bij resomeren, ook wel alkalische hydrolyse genoemd, wordt het lichaam tijdens een chemisch proces opgelost in een vloeistof. Resomeren komt dan ook van het griekse woord 'resoma' dat hergeboorte van het lichaam betekent. In Amerika wordt resomeren in sommige staten al een tijdje toegepast. In Nederland is dit pas mogelijk na een aanpassing in de wet op de lijkbezorging. 

Wat blijft er over na resomeren?

Na het resomeren blijft er een wit poeder. Dit poeder is vergelijkbaar met de as na een crematie. Net zoals bij een crematie kunt u dit witte poeder bewaren in een urn, assieraad of bijvoorbeeld uitstrooien. Een andere duurzame mogelijkheid is om het poeder op te laten gaan in de groei van een te planten jonge boom. Dit wordt ook weleens gedaan na een crematie.

Is resomeren toegestaan in Nederland?

Op dit moment is het niet toegestaan om in Nederland een overledene te resomeren. Wel is er bij de Tweede Kamer een voorstel gedaan om de wet op de lijkbezorging aan te passen zodat dit wel mogelijk wordt. 

Hoe lang duurt resomeren?

Het hele proces van resomeren duurt ongeveer drie tot vier uur. Na afloop van het proces blijft er een waterige vloeistof en schoon wit poeder over. Het witte poeder dat overblijft is vergelijkbaar met de as na een crematie.  

Waar kun je resomeren?

Het resomeren van een lichaam is op dit moment alleen toegestaan in een aantal Amerikaanse staten (Oregon, Florida, Minnesota en Maine). 

Keurmerk uitvaartzorg