resomeren

Resomeren

Na het overlijden moet al snel de keuze gemaakt worden tussen begraven of cremeren. Daarnaast zijn er mensen die de keus maken hun lichaam af te staan aan de wetenschap. In sommige landen is het daarnaast ook mogelijk om te kiezen voor resomeren. Resomeren is vergelijkbaar met cremeren alleen wordt er hierbij gebruik gemaakt van water in plaats van vuur.

Hoe werkt resomeren

Bij resomeren wordt het lichaam opgelost in een grote machine die gevuld is met heet water en kaliumhydroxide. Na afloop van het proces blijft er een waterige vloeistof en schoon wit poeder over. Dit gehele proces duurt ongeveer drie uur. Het witte poeder dat overblijft is vergelijkbaar met de as na een crematie.

Ondanks dat resomeren niet officieel is toegestaan is hier wel al onderzoek naar gedaan. Hieruit blijkt dat resomeren milieuvriendelijker is dan cremeren en begraven. Bekijk hieronder in de video van de NOS meer informatie over resomeren.

 

Resomeren in Nederland

Op dit moment is het niet toegestaan om in Nederland een overledene te resomeren. Wel is er bij de Tweede Kamer een voorstel gedaan om de wet op de lijkbezorging aan te passen zodat dit wel mogelijk wordt. 

Meer informatie over resomeren?

Voor meer informatie rondom de verschillende mogelijkheden voor een uitvaart kunt u vrijblijvend contact opnemen met een uitvaartverzorger in uw omgeving. Daarnaast kunt u uw uitvaartwensen gratis opslaan in Monuta Uitvaartwens. 

Wensen vastleggen