Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Ciana en Tommy lopen bij het uitvaartcentrum

Open einde
aflevering 5

Een afscheid met
een goed gevoel

Nu Ciana bijna alle opties voor zichzelf heeft bekeken, heeft ze nog een paar vragen. In eerdere afleveringen heeft ze al onderzocht waar je kan worden opgebaard. Nu wil ze weten hoe dat dan in zijn werk gaat. Wat gebeurt er bijvoorbeeld tijdens de laatste verzorging? En hoe ziet zo'n verzorgingsruimte eruit?

Een liefdevolle laatste verzorging is een belangrijk onderdeel van het afscheid.  Steeds vaker speelt de familie zelf ook een rol tijdens het wassen en verzorgen van hun overleden dierbare. Voor veel mensen blijkt dit te helpen bij het rouwproces. We kunnen ons voorstellen dat het spannend lijkt om de verzorgingsruimte in te gaan. Daarom neem Tommy Ciana en de kijker mee naar de ruimte en legt hij uit wat daar precies gebeurt. 

Wat kost
jouw afscheid?

Na 5 afleveringen heb je hopelijke en beeld gekregen bij wat er allemaal komt kijken bij een afscheid. Hoe dat er precies uitziet, is voor iedereen anders. In het geval van Ciana heeft ze een hoop te kiezen op het gebied van cremeren, locatie, kist, vervoer, bloemen, muziek, catering, rouwkaarten en aankleding. Wat kost dat nu eigenlijk allemaal bij elkaar? Voordat de uitvaart echt vormgegeven kan worden, neemt Tommy nog een keer de kosten met Ciana door. Zodat er geen financiële verrassingen bij komen kijken en het echt een afscheid met een goed gevoel kan zijn. 

Heb jij hier voor jezelf al eens over nagedacht? Als je een beeld hebt van je uitvaartwensen, kun je ook een inschatting maken van de kosten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de uitvaartkostenmeter. Door open over afscheid en de kosten te zijn, zorg je voor rust bij jezelf en je nabestaanden. 

Hoe heb jij het
financieel geregeld?

In deze aflevering legt Tommy uit dat de gemiddelde uitvaart in Nederland meestal rond €9.500 kost. De uiteindelijke kosten van de uitvaart zijn afhankelijk van de uitvaartwensen. Maar voor een groot deel van de Nederlanders is het bedrag van de uitvaart moeilijk op korte termijn bij elkaar te krijgen. Om vooraf al financiële zorgen weg te nemen, heeft 75% van de mensen een uitvaartverzekering. Daarmee weet je zeker dat de uitvaart financieel gedekt is.

Benieuwd naar jouw maandpremie? Bereken hem hier.

Bereken
Afbeelding
Jong stel bij uitvaart

Het afscheid
en de kosten

Er zijn veel kosten voor de toekomst waar je rekening mee moet houden. Vaak denk je al na over de dagelijkse uitgaven, een grote reis, wat een auto kost of dat je gaat sparen voor een huis. Maar heb je ook al eens nagedacht over de kosten van een uitvaart? 

Lees meer

Afbeelding
Opbaarplank en eco urn

Wat maakt een uitvaart
duur of goedkoop?

Geboortes, trouwerijen en uitvaarten kosten vaak veel geld. Dat is wat iedereen zegt, maar is dit ook echt zo? Of hebben we zelf hier meer grip op dan we eigenlijk denken? Wij zochten uit wat een uitvaart duur of goedkoop maakt. 

Lees blog

Afbeelding
Omhelzing op hei

De (on)zin van
een uitvaartverzekering

Veel mensen bereiden zich voor op allerlei uitgaven in de toekomst. Niemand houdt van financiële verrassingen, maar toch wordt er over de kosten van de uitvaart vaak luchtig gedacht. Ondanks dat we allemaal weten dat iedereen een keer een uitvaart nodig heeft. Hoe komt dat dan?

Lees blog