Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Tommy en Ciana met verschillende rouwauto's

Open Einde
aflevering 3

Meer over dit onderwerp

Hoe ziet jouw
laatste rit eruit?

Ciana en Tommy onderzoeken steeds meer persoonlijke keuzes op het gebied van afscheid. In aflevering 1 hebben ze de grote keuzes besproken, in aflevering 2 zijn ze op verschillende locaties voor de uitvaart en herdenkingsplekken geweest. Nu wordt het écht persoonlijk: want wat voor vervoer en kist past er eigenlijk bij Ciana?

Tijdens deze aflevering gaat Ciana op bezoek bij de rouwvervoerders, waar ze te zien krijgt wat er allemaal mogelijk is op het gebied van vervoer. Heb jij bijvoorbeeld weleens een uitvaartjeep gezien? Of een bakfiets waarop een kist past? Laat je inspireren door wat er allemaal beschikbaar is en ontdek zo wat bij jou past. 

Van plank
tot kist

Naast het vervoer is er nog een belangrijk onderdeel van de uitvaart: de kist. Want wat voor afscheid je ook hebt, een passende drager of bedekking is daar altijd een onderdeel van. Toch hoeft dit niet altijd een kist te zijn zoals de meeste mensen die kennen. Een plank, mand of wade wordt ook steeds vaker gekozen. Daarnaast zijn er allerlei manieren om de kist nog persoonlijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een persoonlijke kist laten maken
  • de kist laten beschilderen door nabestaanden
  • zelf een wade laten maken door geliefden

Wil je nog meer mogelijkheden bekijken op het gebied van kisten? Lees dan hier verder.

 

Afbeelding
Opbaarplank en eco urn

 

 

Welke wensen
passen bij jou?

Een afscheid kan zo persoonlijk zijn als jij wil. In Open Einde ontdekt Ciana dat er meer mogelijk is dan ze eigenlijk had verwacht. Wil je bijvoorbeeld groots of intiem? Duurzaam of klassiek? Een feestje of niet teveel toeters en bellen? Open over afscheid zijn houdt ook in dat je nadenkt over wat er bij jou past en hoe jij je afscheid voor je ziet. Of je nu zelf wil beslissen hoe dat eruit ziet of dat juist wil overlaten aan je nabestaanden.

Door jouw wensen in te vullen en te delen met anderen, zorg je voor veel rust bij de mensen waar jij van houdt. Je kunt de wensen online invullen bij Monuta, waarna je ze altijd nog kunt aanpassen. Bij het invullen van de wensen zie je ook wat de kosten van jouw uitvaartwensen ongeveer zijn. Zo kun je ook alvast nadenken over hoe je jouw afscheid financieel kunt regelen. 
 

Afbeelding
Ciana staat bij een bos bloemen bij de bloemist

Aflevering 4
jouw smaak

De meeste mensen hebben nog niet over 'de grote vragen' van het afscheid nagedacht, maar wel over hun eigen smaak. Daar gaat deze aflevering dan ook over. Eten en muziek zijn namelijk onderdelen van de uitvaart waar veel mensen al wél een idee bij hebben. Ciana en Tommy gaan op zoek naar wat er eigenlijk mogelijk is qua catering, bloemen en muziek. 

Bekijk aflevering 4

Afbeelding
Roze rouwauto

Bijzonder
rouwvervoer

“Ze heeft nog nooit in zó’n lange en imposante auto gezeten. Ik kan een glimlach niet onderdrukken. Wat fijn dat ze even niet alleen maar het verdriet om haar heen voelt.” Uitvaartverzorger Arnoud van Unen vertelt over de rol van bijzonder rouwvervoer. “Een rouwauto is lang niet altijd meer de standaard zwarte auto met gordijntjes.”

Lees meer

Afbeelding
Levende grafkist

Ecologische
kisten

“Ik zie in de ogen van mevrouw van den Brenk dat ze veel verdriet heeft. Na het onverwachte overlijden van haar man staat haar complete veilige wereld in één keer op zijn kop. Op dit moment weet ze nog maar één ding zeker: ze wil haar kinderen niet tot last zijn.” Uitvaartverzorger Diederick Truin vertelt meer over de mogelijkheden van natuurbegraven. 

Lees meer