Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Ciana en Tommy lopen op de begraafplaats

Open einde
aflevering 1

Hoe regel je
een uitvaart?

Veel mensen weten pas wat er bij het afscheid komt kijken als ze het meemaken in hun omgeving. Maar Ciana (32) wil dit al weten nu ze midden in haar leven staat, ook al lijkt het nog ver weg. Haar afscheid is voor haar een open einde dat ze zelf nog moet invullen. Samen met uitvaartverzorger Tommy duikt ze achter de schermen van de uitvaartwereld.

In aflevering 1 maakt Ciana voor het eerst kennis met de uitvaartwereld. Net als 44% van Nederland heeft zij nog nooit opgezocht wat er gebeurt bij een uitvaart. Daarom is ze benieuwd wat er allemaal geregeld moet worden en wat er bijvoorbeeld tijdens een crematie gebeurt.  In deze aflevering onderzoekt ze dit, voordat ze een keuze kan maken tussen begraven en cremeren.

De uitvaartverzorger


In Open Einde begeleidt uitvaartverzorger Tommy Ciana bij het maken van haar keuzes. Hij legt uit wat er mogelijk is, wat het kost en helpt haar met het regelen van al haar uitvaartwensen. Dit is wat al onze uitvaartverzorgers doen. Bij het regelen van een uitvaart bij Monuta heb je altijd één vertrouwd gezicht, die je tijdens het hele proces ontzorgt. Deze uitvaartverzorger is er namelijk voor, tijdens en na de uitvaart, om te zorgen dat er een mooi en persoonlijk afscheid geregeld wordt. 

Hoe heb jij het
financieel geregeld?

In deze aflevering legt Tommy uit dat de gemiddelde uitvaart in Nederland meestal rond €9.500 kost. De uiteindelijke kosten van de uitvaart zijn afhankelijk van de uitvaartwensen. Maar voor een groot deel van de Nederlanders is het bedrag van de uitvaart moeilijk op korte termijn bij elkaar te krijgen. Om vooraf al financiële zorgen weg te nemen, heeft 75% van de mensen een uitvaartverzekering. Daarmee weet je zeker dat de uitvaart financieel gedekt is.

Benieuwd naar jouw maandpremie? Bereken hem hier.

Bereken
Afbeelding
Ciana en Tommy zitten op een bankje op de natuurbegraafplaats

Aflevering 2
locatie

Waar wil jij dat mensen afscheid van je nemen? In deze aflevering onderzoekt Ciana (32) hoe ze haar afscheid persoonlijker kan maken door een locatie te kiezen die bij haar past. Daarin heeft ze meer keuzes te maken dan ze dacht. Want waar wil ze haar afscheid? 

Kijk aflevering 2

Afbeelding
Tommy en Ciana met rouwvervoer

Aflevering 3
vervoer en kist

Tijdens deze aflevering gaat Ciana op bezoek bij de rouwvervoerders, waar ze te zien krijgt wat er allemaal mogelijk is op het gebied van vervoer. Heb jij bijvoorbeeld weleens een uitvaartjeep gezien? Of een bakfiets waarop een kist past? Laat je inspireren door wat er allemaal beschikbaar is en ontdek zo wat bij jou past. 

Bekijk aflevering 3

Afbeelding
Ciana staat bij een bos bloemen bij de bloemist

Aflevering 4
jouw smaak

De meeste mensen hebben nog niet over 'de grote vragen' van het afscheid nagedacht, maar wel over hun eigen smaak. Daar gaat deze aflevering dan ook over. Eten en muziek zijn namelijk onderdelen van de uitvaart waar veel mensen al wél een idee bij hebben. Ciana en Tommy gaan op zoek naar wat er eigenlijk mogelijk is qua catering, bloemen en muziek. 

Bekijk aflevering 4