Verlies broer of zus

Hoe kunt u actief rouwen?

Elk gezin heeft zijn eigen ‘nestgeur'. In sommige gezinnen wordt heel openlijk gepraat over de broer of zus die is overleden, in andere gezinnen juist zo min mogelijk. Dat wil niet zeggen dat het ene gezin het beter verwerkt dan het andere. Er zijn verschillende manieren om het verdriet met elkaar te delen. Als het bijvoorbeeld helpt om met elkaar samen te koken of in de tuin te werken, zonder er voor aan tafel te gaan zitten om te praten, kan dat ook goed werken. 

Noem de naam van uw broer of zus 
Probeer de overledene niet te verzwijgen. Haal herinneringen op. Ga een middag met uw andere broer of zus of uw ouders foto's kijken en praat over uw broer of zus. Door te praten blijven herinneringen levend. Aarzel ook niet om er elkaar naar te vragen: mist u hem of haar? Denkt u nu aan hem of haar? U ging altijd met hem of haar op vakantie, mist u dat? 

Hieronder leest u nog meer tips die u kunnen helpen in het rouwproces.

Wees duidelijk
Maak uw omgeving duidelijk wat u nodig heeft. Vaak vinden mensen het moeilijk om te helpen. Als u eerlijk duidelijk maakt wat u nodig hebt, kunnen zij dat volgen. 

Geef aandacht aan uw gevoelens
Geef aandacht aan uw gevoelens. Alle emoties mogen er zijn; verdriet, maar ook boosheid, schuldgevoel en opluchting. Wegstoppen zorgt er niet voor dat ze verdwijnen, daarom is het goed om ze juist toe te laten. Neem het schuldgevoel, omdat u denkt dat u de dood had kunnen voorkomen. Of accepteer uw boosheid over dat uw broer of zus iets beter niet had kunnen doen en dan nog had geleefd.

Hoe kun u zelf met dit soort gevoelens omgaan? Denk rustig na. Vraag uzelf af: wat had ik dan willen doen, hoe had ik dit willen voorkomen? Door de emoties toe te laten, gaat het schuldgevoel vaak vanzelf weer weg. Deel uw emoties ook met anderen. Verzwijg uw gevoelens niet. Het kan kracht geven om deze met anderen te delen, hoewel de pijn er niet minder om wordt. Denk niet: ik kan geen aandacht vragen voor mijn pijn, omdat de kinderen van mijn broer of zus zelf zo radeloos zijn. Vertel hen dat u ook verdriet heeft. Delen helpt.

Doe dingen die prettig voelen
Het kan dan goed zijn om zelf nog eens afscheid te nemen, bijvoorbeeld met muziek die u had willen draaien. Het kan ook prettig zijn om thuis een herinneringsplek in te richten met foto’s en andere dierbare spullen van uw broer of zus.

Of organiseer een etentje met alleen uw ouders en andere broers en zussen, het oorspronkelijke gezin. Zonder partners kunnen jullie dan samen ongehinderd herinneringen ophalen aan vroeger.

Kortom; doe dingen die goed voelen en prettig zijn. Zorg goed voor uzelf tijdens de rouw.

Zoek afleiding maar vlucht niet
Probeer de balans te vinden in het zoeken van afleiding . Het kan heel prettig zijn om te werken of te sporten en even niet aan het verlies te denken, maar probeer er niet helemaal in te vluchten. Laat het verdriet en alle andere emoties nu en dan ook toe. Anderen kunnen daarbij helpen. Spreek bijvoorbeeld af met een vriend of vriendin. Praat eerst rustig met elkaar en ga daarna iets doen ter afleiding zoals sporten of naar de film.

Zoek hulp als dat nodig is
Denk niet dat er iets mis is als het verwerken bij anderen beter lijkt te lukken dan bij u. De een praat veel en de ander vindt het prettiger om gewoon een lange wandeling te maken.

Ook hulp zoeken is heel normaal als u merkt dat u niet verder komt en als het ware vast blijft zitten in uw rouw. Zoek bijvoorbeeld contact met lotgenoten of kies voor professionele hulp in de vorm van rouwtherapie.