Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
f

Veelgestelde vragen
over uitvaart

Uitvaart regelen

Uitvaart regelen

Wat moet ik doen als iemand overlijdt?

In eerste instantie belt u dan de huisarts. Het maakt niet uit op welk tijdstip,  u kunt hem of haar altijd bellen. De huisarts komt zo snel mogelijk om de dood vast te stellen en maakt een officiële verklaring van overlijden. Deze verklaring heeft u nodig om aangifte van overlijden te doen bij de burgerlijke stand. Vervolgens kunt u de naaste familie op de hoogte stellen. Heeft u dat ook gedaan, dan belt u een uitvaartverzorger. Voor het melden van een sterfgeval is Monuta dag en nacht bereikbaar via telefoonnummer 0800 - 023 05 50 (gratis). In overleg met u regelen en verzorgen wij de uitvaart zoals u dat wilt.

Welke stappen moet ik volgen bij het regelen van een uitvaart?

In onze checklist bij het regelen van een uitvaart ziet u in één overzicht alle stappen voor het regelen van een uitvaart. 

Is er een checklist voor het regelen van een uitvaart?

In onze checklist bij het regelen van een uitvaart ziet u in één overzicht alle stappen voor het regelen van een uitvaart. 

Mag ik de overledene zelf de laatste verzorging geven?

Ja, u mag de overledene zelf, of samen met de uitvaartverzorger, wassen en aankleden. Samen met een aantal andere handelingen heet dit de laatste verzorging. U kunt er ook bij aanwezig zijn en alleen maar toekijken. Het zelf verzorgen van de overledene kan steun bieden in het rouwverwerkingsproces. In bepaalde culturen is het heel gebruikelijk dat nabestaanden de overledene zelf de laatste verzorging geven.

Ik wil mijn lichaam ter beschikking stellen aan de medische wetenschap. Wat moet ik doen?

De wens om uw lichaam ter beschikking te stellen, moet u eerst vastleggen in een testament. Dit kunt u doen bij de notaris. Daarnaast is het belangrijk dat u een afspraak maakt met een wetenschappelijk instituut dat uw lichaam eventueel wil hebben. In dat geval is er geen begrafenis of crematie, maar een afscheidsdienst is natuurlijk wel mogelijk.

Het kan gebeuren dat er op het moment van overlijden geen behoefte is aan een lichaam. In dat geval wordt het lichaam alsnog begraven of gecremeerd.

Kan ik mijn uitvaart zelf regelen?

Het komt vaak voor dat nabestaanden niet weten of de overledene een begrafenis of crematie wilde. En dat is dan vaak niet de enige vraag die op dat moment naar boven komt. Daarom kan het handig zijn om uw uitvaart alvast zelf te regelen. Bij Monuta kan dit met Monuta Uitvaartwensen op deze site. Hiermee stelt u zelf uw uitvaart alvast samen en legt u uw wensen meteen vast.

U kunt uw wensen natuurlijk ook op papier vastleggen. Hiervoor hebben we het Monuta uitvaartwensformulier. Klik hier om een Monuta uitvaartwens-formulier aan te vragen. Uw wensen worden zorgvuldig bewaard bij Monuta. Als u overlijdt, kunnen uw nabestaanden en de uitvaartverzorger van Monuta direct bij uw wensen.

Kan ik de overledene ook thuis opbaren?

In de meeste gevallen kan de overledene thuis worden opgebaard. Een thuisopbaring geeft u de mogelijkheid om op uw eigen manier en in uw eigen tempo afscheid te nemen van de overledene. De uitvaartverzorger levert een koeling en eventueel andere materialen om de kamer sfeervol aan te kleden. Dagelijks komt er een uitvaartverzorger langs om te kijken of alles goed gaat. Condoleances kunnen zowel thuis als in het uitvaartcentrum in ontvangst worden genomen.

Wat te doen bij overlijden?

Wat te doen bij overlijden?

Wat moet ik doen als iemand overlijdt?

In eerste instantie belt u dan de huisarts. Het maakt niet uit op welk tijdstip,  u kunt hem of haar altijd bellen. De huisarts komt zo snel mogelijk om de dood vast te stellen en maakt een officiële verklaring van overlijden. Deze verklaring heeft u nodig om aangifte van overlijden te doen bij de burgerlijke stand. Vervolgens kunt u de naaste familie op de hoogte stellen. Heeft u dat ook gedaan, dan belt u een uitvaartverzorger. Voor het melden van een sterfgeval is Monuta dag en nacht bereikbaar via telefoonnummer 0800 - 023 05 50 (gratis). In overleg met u regelen en verzorgen wij de uitvaart zoals u dat wilt.

Is een begrafenis of crematie ook in het weekend mogelijk?

Begrafenissen en crematies kunnen tegenwoordig ook op zaterdag plaatsvinden. Een uitvaart op zondag is slechts bij een klein aantal begraafplaatsen mogelijk. Crematies zijn op zondag niet mogelijk. De uitvaart moet uiterlijk 6 werkdagen na het overlijden plaatsvinden. De dag van overlijden, weekenden en feestdagen worden daarbij niet meegeteld. Als er een dringende reden  is waardoor men toch uitstel wil, dan kan de burgemeester uitstel verlenen als hij daarvoor akkoord krijgt van de GGD.

Kan er tijdens de plechtigheid iemand op ons huis letten?

Het komt steeds vaker voor dat er wordt ingebroken tijdens een uitvaartplechtigheid. Een heel vervelende situatie. Zeker als er spullen van de overledene worden meegenomen. U kunt natuurlijk iemand vragen om op uw huis te letten. Maar het is ook mogelijk om uw huis te laten bewaken door een professioneel beveiligingsbedrijf. Monuta heeft hiervoor een speciale regeling getroffen met een gerenommeerd landelijk beveiligingsbedrijf. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

Wat te doen als iemand 's nachts overlijd?

U belt als eerste de huistarts. De huisarts is ook 's nachts bereikbaar en komt zo snel mogelijk om de dood vast te stellen en maakt een officiële verklaring van overlijden. Daarna belt u de uitvaartverzorger. Voor het melden van een sterfgeval is Monuta dag en nacht bereikbaar via telefoonnummer 0800 - 023 05 50 (gratis).

Wie bellen bij overlijden?

Als iemand is overleden belt u als eerste de huisarts. De huisarts is nodig om vast te stellen dat iemand is overleden en stelt voor u een verklaring van overlijden op. 

Wat te doen bij overlijden alleenstaande?

Als uw dierbare is overleden belt u als eerste de huisarts. De huisarts is nodig om vast te stellen dat iemand is overleden en stelt voor u een verklaring van overlijden op. Daarna belt u de uitvaartverzorger. De uitvaartverzorger van Monuta kan u helpen bij het regelen van de uitvaart. 

Wat doet de uitvaartverzorger?

Uitvaartverzorger

Wat doet een uitvaartverzorger precies?

Een uitvaartverzorger regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen. De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden.

Ik wil graag werken in de uitvaartbranche

Er zijn specifieke opleidingen voor uitvaartverzorger of de verzorging van overledenen. Een van de opleidingsinstellingen is de Stivu in Den Haag. Maar een vakopleiding of ervaring in de uitvaartzorg is niet altijd nodig. Persoonlijke eigenschappen als een flexibele en dienstverlenende instelling zijn wel van belang. U moet bovendien kunnen omgaan met de emoties die dit werk met zich meebrengt. Meer informatie over werken bij Monuta of bekijk hier direct onze openstaande vacatures.

Hoe word je begrafenisondernemer?

Wilt u werken als uitvaartondernemer bij Monuta? Lees hier alles over onze franchiseformule en bekijk direct de openstaande vacatures.

Meer informatie

Begraven

Begraven

Hoeveel dagen na overlijden word je begraven?

In de wet op de lijkbezorging staat beschreven dat een overledene uiterlijk binnen zes werkdagen begraven of gecremeerd moet worden. Een overledene mag alleen begraven worden op een begraafplaats. Alleen in uitzonderlijke gevallen mag een overledene ook op privé grond begraven worden. 

Mag ik elk monument op het graf zetten?

Bij een algemeen graf zijn de mogelijkheden voor het plaatsen van een eigen grafsteen erg klein. Bij een eigen graf zijn er meer mogelijkheden, maar de regels zijn op elke begraafplaats verschillend. Elke gemeente heeft de eisen voor bijvoorbeeld het materiaal en de maximale afmetingen in een verordening staan. Deze kunt u gratis bij de gemeente opvragen. 

Bij een plaatselijke steenhouwerij kunt u voorbeelden bekijken van verschillende vormen, materialen en teksten. Een grafmonument kost al snel een paar duizend euro.

Wat is een algemeen graf?

In een algemeen graf komen meerdere personen te liggen die geen band met elkaar hebben. De begraafplaats bepaalt welke personen in welk graf komen te liggen. In de meeste gevallen is het niet mogelijk om een algemeen graf te verlengen, omdat deze na tien jaar wordt geruimd. Omdat er verschillende personen in hetzelfde graf liggen, zijn de mogelijkheden voor het plaatsen van een eigen grafsteen erg klein. Daarnaast gelden er vaak strenge regels voor het eventueel plaatsen van een eigen grafsteen.

Wat zijn de kenmerken van een eigen graf?

Een eigen graf mag gedeeld worden met meerdere familieleden of andere dierbaren. U huurt of koopt het graf voor een periode van minimaal twintig jaar. De nabestaanden kunnen die termijn, in de meeste gevallen, tegen betaling verlengen. Een graf met eeuwigdurend recht is in Nederland nauwelijks nog mogelijk. 

Op een eigen graf kunt u een grafmonument naar keuze plaatsen, maar deze moet wel voldoen aan de regels die op de begraafplaats gelden. Deze regels staan in een verordening die u gratis bij de gemeente kunt opvragen.

De kosten van een eigen graf verschillen sterk in Nederland, de prijzen lopen uiteen van honderden tot duizenden euro’s. Bovendien stijgen de kosten jaarlijks. Wilt u weten wat de grafkosten in uw omgeving zijn, kijk dan eens in onze grafkostenmeter.

Cremeren

Cremeren

Welke bestemming kan ik aan de as geven?

U kunt de as bewaren of verstrooien. Kiest u voor bewaren, dan kunnen de asresten in een sierurn in het columbarium van het crematorium worden bijgezet. Een columbarium is een muur met verschillende nissen waar urnen in staan. Een andere mogelijkheid is om de urn in een klein graf te plaatsen op een begraafplaats. Maar u mag de urn ook mee naar huis nemen en daar bewaren.

Kiest u voor het verstrooien van de as, dan kunt u dit (laten) doen op een speciaal daarvoor bestemd veld bij het crematorium. Er zijn ook speciale boottochten en vluchten voor het verstrooien van de as. Een andere mogelijkheid is een gedeelte van de as bewaren in speciaal daarvoor ontworpen sieraden. Wilt u meer weten? Lees meer over asbestemming.

Moet je direct beslissen wat er met de as gebeurt?

Nee, dat hoeft u niet meteen te beslissen. Volgens de wet moet de as minimaal een maand in het crematorium blijven. Hier wordt de as bewaard in een askoker in de algemene nis. Deze is niet open voor publiek. Door de wettelijke termijn heeft u voldoende tijd om een goede keuze te maken voor de definitieve bestemming van de as.

Mogen sieraden tijdens de crematie om blijven?

U mag zelf kiezen wat er met de sieraden gebeurt bij een crematie. Misschien wilt u ze bewaren als herinnering aan de overledene. Laat u de sieraden om bij de overledene, dan gaan deze mee in de crematieoven. De edelmetaalresten die overblijven na de crematie worden verzameld en verkocht. De opbrengst, jaarlijks een groot bedrag, gaat naar een aantal goede doelen. Alle crematoria in Nederland doen hieraan mee.

Waar blijft de kist bij een crematie?

Na de afscheidsdienst wordt de overledene overgebracht naar de ovenruimte. Bij het cremeren wordt de kist in de crematieoven geplaatst. De kist vergaat daarbij door de hitte. 

Wat gebeurt er met het lichaam tijdens crematie?

Na de afscheidsdienst wordt de overledene overgebracht naar de ovenruimte. Op de kist komt een vuurvast steentje met een uniek nummer. Het steentje blijft tijdens het cremeren in de oven. Hierdoor kan de as altijd worden geïdentificeerd na de crematie. Vervolgens wordt de overledene op een speciale wagen de oven ingevoerd bij een temperatuur van 800 graden Celsius. De verbranding duurt vervolgens ongeveer een uur tot anderhalf uur. 

Kosten van een uitvaart

Kosten van een uitvaart

Wat kost een uitvaart?

Het is erg moeilijk om deze vraag te beantwoorden. De kosten van een uitvaart hangen namelijk sterk af van de uitvoering van de uitvaart. Kiest u voor een begrafenis of crematie? Welke kist wilt u? Biedt u de aanwezigen nog wat aan na de plechtigheid? Deze en veel andere vragen bepalen de kosten. Bovendien verschillen de graf- of crematiekosten per gemeente.

Wilt u weten wat de kosten van uw uitvaartwensen zijn? Met de uitvaartkostenmeter maakt u hier eenvoudig een berekening van. Meer informatie over onze verzekeringen vindt u hier

Wie betaalt de kosten van een uitvaart?

De kosten van de uitvaart zijn in eerste instantie voor rekening van de persoon die opdracht geeft voor de uitvaart. Hij of zij kan de kosten verhalen uit de nalatenschap. Dan komen ze dus voor rekening van de erfgenamen. In een testament of door de wet is vastgesteld wie de erfgenamen zijn. In het Centraal Testamenten Register staan alle namen van mensen die een testament hebben.

Wat is duurder? Een begrafenis of een crematie?

De kosten hangen sterk af van uw uitvaartwensen. Over het algemeen is cremeren goedkoper dan begraven. Een begrafenis kan duurder uitvallen, omdat u te maken krijgt met grafkosten. Deze verschillen per gemeente. Daarnaast komen er bij een begrafenis nog kosten bij voor een grafmonument.

Hoe verloopt de afhandeling van de uitkering?

Wanneer iemand overlijdt, kijkt de uitvaartverzorger of er een uitvaartverzekering is. Hoe de uitkering bij een overlijden is geregeld, verschilt per uitvaartverzekering. Lees hier op welke manier de uitkering van een uitvaartverzekering bij Monuta is geregeld. Wanneer Monuta de uitvaart mag verzorgen, hoeft u geen papieren op te sturen om recht te hebben op de uitkering. Dit regelt de Monuta uitvaartverzorger voor u.

Wat gebeurt er als er na de uitvaart een bedrag overblijft na uitkering van de verzekering?

De kosten voor de uitvaart worden betaald vanuit uw uitvaartverzekering op basis van declaraties. Dat houdt in dat wij bedragen uitkeren na ontvangst van de facturen. Als er na de uitvaart geld uit de verzekering overblijft, blijft dit voor uw nabestaanden bij Monuta staan. Dit bedrag kunnen nabestaanden uitsluitend gebruiken voor overige uitvaartkosten, zoals bijvoorbeeld een grafmonument, onderhoud of een assierraad. Deze uitvaartkosten worden ook op basis van facturen uitgekeerd totdat het bedrag van de verzekering volledig is besteed.

Een geldverzekering keert na het overlijden van de verzekerde het gehele verzekerde bedrag uit aan de begunstigde. De begunstigde kan zelf bepalen wat er met dit geld gebeurt. Hiermee worden vaak de kosten van de uitvaart betaald, maar dat hoeft niet. Wie de begunstigde is, staat vermeld op de polis.

Wie betaalt de uitvaart als er geen geld is?

De opdrachtgever van de uitvaart is degene die ook de uitvaart betaald.  Als er geen nabestaanden zijn of de nabestaanden hebben geen geld om de uitvaart te betalen, dan kan in sommige gevallen de gemeente de uitvaart betalen. De gemeente zal wel kijken of er een nalatenschap is waar de kosten uit betaald kunnen worden.

Kosten van een begrafenis

Kosten van een begrafenis

Wat zijn de kosten van een begrafenis?

De kosten van een begrafenis liggen al gauw tussen de € 7.000  en € 11.000 en zijn afhankelijk van uw wensen. Daarnaast bestaan de kosten van een begrafenis voor een groot deel uit de grafkosten die verschillen per gemeente. 

Wat kost een eenvoudige begrafenis?

De kosten van een begrafenis liggen al gauw tussen de € 7.000  en € 11.000 en zijn afhankelijk van uw wensen. Als u kiest voor uitgebreide catering en veel gasten uitnodigt liggen de kosten hoger dan bij een klein intiem afscheid. Daarnaast bestaan de kosten van een begrafenis voor een groot deel uit de grafkosten die verschillen per gemeente.  In onze Grafkostenmeter kunt u zien wat de grafkosten zijn in uw gemeente.

Kan ik ook in Groningen begraven worden als ik in Limburg woon?

Ja dat kan. U kunt begraven of gecremeerd worden waar u wilt en waar het mogelijk is om begraven of gecremeerd te worden. 

Wat kost een begrafenis in het weekend?

In het weekend zijn de kosten voor een begrafenis over het algemeen duurder dan op een doordeweekse dag. Dit komt omdat er een weekendtoeslag wordt berekend. De weekendtoeslag geldt vaak voor meerdere onderdelen van de uitvaart, bijvoorbeeld voor het rouwvervoer en de dragers die eventueel worden ingehuurd.

Kosten van een crematie

Kosten van een crematie

Wat kost cremeren?

Gemiddeld kost cremeren tussen de € 7.000 en € 11.000 in Nederland. De kosten verschillen per crematorium.

Hoe duur is een simpele crematie?

Uitvaartkosten voor een persoonlijk afscheid liggen al gauw tussen de €6.500 en de €11.000. Maar ook bij een kleiner budget is er veel mogelijk. Bij Monuta kunnen wij al een bijzonder afscheid voor u regelen vanaf €3.195. Hierbij gaat het om een zogenaamde stille crematie zonder aanwezigheid van nabestaanden. Bij een stille crematie wordt er geen afscheidsdienst georganiseerd. Hierdoor is er minder voorbereidingstijd en begeleiding van de uitvaartverzorger nodig. 

Meer informatie

Zijn de kosten voor asbestemming ook onderdeel van de uitvaartverzekering van Monuta?

Nee, deze kosten zijn niet meeverzekerd. Er zijn veel mogelijkheden voor asbestemming, waardoor de kosten niet van tevoren duidelijk zijn. Het vrij te besteden bedrag kan door uw nabestaanden gebruikt worden voor deze kosten.

Wat kost een stille crematie?

Uitvaartkosten voor een persoonlijk afscheid liggen al gauw tussen de €6.500 en de €11.000. Maar ook bij een kleiner budget is er veel mogelijk. Bij Monuta kunnen wij al een bijzonder afscheid voor u regelen vanaf €3.195. Hierbij gaat het om een zogenaamde stille crematie zonder aanwezigheid van nabestaanden. Bij een stille crematie wordt er geen afscheidsdienst georganiseerd. Hierdoor is er minder voorbereidingstijd en begeleiding van de uitvaartverzorger nodig. 

Meer informatie

Uitvaartmuziek

FAQs - Uitvaartmuziek

Bestaat er speciale uitvaartmuziek?

Ja, er is muziek die vaak tijdens een begrafenis of crematie wordt gedraaid. Maar u kunt natuurlijk ook zelf de muziek voor uw uitvaart kiezen. Ga uit van wat u mooi vindt. Regelt u de uitvaart van een dierbare, dan kunt u bedenken wat hij of zij mooi vond. Zo maakt u de uitvaart persoonlijk en passend bij de persoon die is overleden. In Monuta Uitvaartwensen kunt u uw favoriete muziek opzoeken en als uitvaartwens opslaan.

Is live muziek tijdens een uitvaart toegestaan?

Live muziek is bijna overal toegestaan en kan zeer sfeervol zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos: een koor dat 'Ave Maria' zingt in een kerk of een plaatselijke band die optreedt bij het afscheid van een van hun fans. Het is zelfs mogelijk om speciaal voor of over de overledene een nummer te laten schrijven. Uiteraard kunt u ook kiezen voor muziek van een cd of band. Er zijn genoeg mogelijkheden om de uitvaart muzikaal in te vullen zoals u dat wilt.

Ben ik helemaal vrij in de muziekkeuze?

Ja, u bepaalt zelf welke muziek er op de uitvaart gedraaid wordt. Dit is immers heel persoonlijk en hangt af van uw persoonlijke smaak of de smaak van uw dierbare. In Monuta Uitvaartwensen kunt u uw favoriete muziek opzoeken en als uitvaartwens opslaan.

Hoeveel begrafenis muziek tijdens uitvaart?

Een gemiddelde uitvaartdienst duurt 45 minuten. Naast een toespraak is er daarbij vaak nog tijd voor drie tot vier muzieknummers. Als u meer uitvaartmuziek wilt draaien kan dit natuurlijk ook. Onze uitvaartverzorger vertelt u graag meer over de mogelijkheden in een vrijblijvend gesprek. 

Kan ik begrafenis muziek opslaan in Uitvaartwensen?

In Monuta Uitvaartwensen kunt u uw favoriete muziek opzoeken en als uitvaartwens opslaan. Dit is geheel vrijblijvend en zorgt ervoor dat uw nabestaanden later uw wensen kunnen inzien. 

Hoe muziek aanleveren uitvaart?

De muziekkeuze voor een uitvaartdienst bespreekt u met de uitvaartverzorger.  U kunt de muziek op verschillende manieren aanleveren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u van ons een e-mail ontvangt met daarin de inloggegevens voor de online afscheidsdienst. Hierin kunt  u direct uw eigen muziekstukken (MP3 bestanden) uploaden, of liedjes uitzoeken uit het bijgesloten online muziekboek. Ook kunt u foto’s en soms zelfs filmpjes toevoegen. Het is daarnaast ook mogelijk om  MP3 bestanden op een USB-stick aan te leveren. Onze uitvaartverzorger zorgt ervoor dat de muziek klaargezet wordt de dag voor de afscheidsdienst. 

Was was de top 10 uitvaartmuziek in 2020?

Monuta onderzoekt jaarlijks welke uitvaartmuziek het meeste gedraaid wordt. Dit zijn de nummers die het meest gedraaid zijn tijdens afscheidsdiensten in het jaar 2020.

  1. Ave Maria - Diverse uitvoeringen
  2. Time to say goodbye - Andrea Bocelli en Sarah Brightman
  3. Een trein naar niemandsland - Frans Bauer
  4. Mag ik dan bij jou - Claudia de Breij
  5. Rollercoaster - Danny Vera
  6. Waarheen, waarvoor - Mieke Telkamp
  7. En de vogels zongen – Sweet people
  8. The Rose - André Rieu
  9. Afscheid nemen bestaat niet - Marco Borsato
  10. My Way - Frank Sinatra
Was was de top 10 uitvaartmuziek in 2019?

Monuta onderzoekt jaarlijks welke uitvaartmuziek het meeste gedraaid wordt. Dit zijn de nummers die het meest gedraaid zijn tijdens afscheidsdiensten in het jaar 2019.

  1. Ave Maria - Diverse uitvoeringen
  2. Time to say goodbye - Andrea Bocelli en Sarah Brightman
  3. Mag ik dan bij jou - Claudia de Breij
  4. Een trein naar niemandsland - Frans Bauer
  5. Afscheid nemen bestaat niet - Marco Borsato
  6. En de vogels zongen – Sweet people
  7. Hallelujah - Diverse uitvoeringen
  8. We'll meet again - Vera Lynn
  9. The Rose - André Rieu
  10. My Way - Frank Sinatra
Was was de top 10 begrafenismuziek in 2018?

Monuta onderzoekt jaarlijks welke begrafenis muziek het meeste gedraaid wordt tijdens een afscheidsdienst. Dit zijn de nummers die het meest gedraaid zijn  in het jaar 2018.

  1. Ave Maria - Diverse uitvoeringen
  2. Time to say goodbye - Andrea Bocelli en Sarah Brightman
  3. Mag ik dan bij jou - Claudia de Breij
  4. My Way - Frank Sinatra
  5. Een trein naar niemandsland - Frans Bauer
  6. Afscheid nemen bestaat niet - Marco Borsato
  7. We'll meet again - Vera Lynn
  8. The Rose - André Rieu
  9. Waarheen waarvoor - Mieke Telkamp
  10. Hallelujah - Diverse uitvoeringen
Rouwkaarten en teksten

Rouwkaart

Hoe maak ik een rouwkaart?

Na het overlijden wordt er binnen enkele dagen een rouwkaart verstuurd. De uitvaartverzorger helpt u hiermee en heeft een ruime keuze uit verschillende rouwkaarten. Samen met de uitvaartverzorger schrijft u de tekst en verstuurd u de kaarten. Monuta heeft ook speciale rouwzegels, waardoor rouwpost snel herkend wordt door het postkantoor.

Kan ik een zelf ontworpen kaart versturen?

Ja, bijna alle gewenste uitvoeringen van een rouwkaart zijn mogelijk. Voor de rouwkaart kunt u een foto, tekening of (zelf geschreven) tekst aanleveren. De keuze is aan u. Natuurlijk kunt u ook kiezen uit de bestaande collectie rouwdrukwerk. De uitvaartverzorger zorgt ervoor dat de kaarten zo snel mogelijk worden gedrukt en gepost.

Wanneer verstuur je een rouwkaart?

Een rouwkaart wordt zo snel mogelijk na het overlijden verstuurd. Meestal binnen één á twee dagen na het overlijden. Dit zorgt ervoor dat familie, vrienden en andere genodigden snel op de hoogte zijn van de uitvaart. 

Wat zet je op een rouwkaart?

De volgende onderdelen staan op een rouwkaart:

  • De naam van de overledene.
  • Geboorte- en overlijdensdatum of hoe oud iemand is geworden.
  • De gegevens waar de uitvaart zal plaatsvinden, tenzij een uitvaart in besloten kring plaatsvindt. In het laatste geval staat er op een rouwkaart vermeld: 'De uitvaart heeft inmiddels plaatsgevonden' of 'De uitvaart zal in besloten kring plaatsvinden'.
  • Een correspondentieadres, waar mensen hun blijk van medeleven naar toe kunnen sturen.
  • De namen van het gezin of directe familieleden die de kaart hebben opgesteld.

Vaak wordt er ook een gedichtje bovenaan de rouwkaart gezet en een aanhef waarin wordt aangekondigd dat iemand is overleden. U kunt daarnaast het adres waar de overledene is opgebaard vermelden. Zo weten mensen waar ze eventueel bloemen kunnen laten bezorgen.

Uitvaart in het buitenland

Buitenland

Wat is repatriëring?

Repatriëring is het overbrengen van iemand naar het vaderland vanwege bijvoorbeeld een ongeval, ziekte of overlijden. 

Wat gebeurt er als iemand tijdens een verblijf in het buitenland overlijdt?

Bij een overlijden tijdens een reis in het buitenland kunt u een beroep doen op de alarmcentrale van uw reisverzekeraar of zorgverzekeraar. Deze centrale regelt de ‘repatriëring’ naar Nederland. Dit betekent dat de overledene wordt vervoerd naar zijn of haar woonplaats. Daarna kan de uitvaart worden geregeld.

Heeft u geen reisverzekering of zorgverzekering die hulp biedt bij overlijden in het buitenland? Dan kunt u rechtstreeks contact opnemen met Monuta via 0031(0)55 - 539 1150 of 0800 - 310002.  U kunt ook een e-mail sturen naar scr@monuta.nl. Wij hebben medewerkers die gespecialiseerd zijn in repatriëring. Zij helpen u graag en regelen in overleg met u de repatriëring en alle zaken daaromheen.

Begraven of cremeren in het buitenland, is dat mogelijk?

Ja, dat is tegenwoordig geen probleem. Steeds meer mensen die niet in Nederland geboren zijn, willen begraven worden in hun land van herkomst. Een uitvaart in het buitenland brengt wel extra kosten met zich mee, zoals reiskosten. Wilt u zich verzekeren voor de kosten van een uitvaart, bekijk dan de mogelijkheden van onze uitvaartverzekering.

Uitvaartfonds

Uitvaartfonds

Wat als er geld overblijft in het Uitvaartfonds?

Blijft er nog geld over nadat de kosten van de uitvaart zijn betaald? Van het gespaarde bedrag wordt tot maximaal 10% aan de nabestaanden uitbetaald, met een maximum van € 500. Blijft er daarna nog een bedrag over, dan kan het geld bijvoorbeeld besteed worden aan een mooi herinneringsproduct. Het overgebleven bedrag kan ook worden besteed aan jaarlijks verse bloemen  op het graf. Is er dan nog geld over, dan kan dit resterend bedrag ook worden gebruikt voor de uitvaart van uw erfgenamen. Zo weet u zeker dat het door u gespaarde bedrag echt altijd wordt uitgegeven aan een uitvaart.

Hoe wordt de rente bepaald?

U kunt eenmalig of vaker een bedrag storten. De rente over uw storting wordt maandelijks vastgesteld. Het Monuta Uitvaartfonds schrijft elk jaar rente bij over het bedrag dat is gestort. Stort u na de eerste storting een extra bedrag, dan ontvangt u over dit gestorte bedrag de rente die op dat moment geldt. Om de hoogte van de rente te bepalen gebruiken wij de gegevens van de EIOPA (European Insurance and Occupational Pensions Autority). 

Moet ik het bedrag opgeven op mijn belastingaangifte?

De hoogte van het bedrag in uw Uitvaartfonds valt in box 3 (inkomen uit sparen en beleggen). Dit betekent dat u dit bedrag samen met uw vermogen uit spaar- en beleggingsrekeningen opgeeft in uw belastingaangifte. Er geldt wel een heffingsvrije grens. Is uw vermogen niet hoger dan deze heffingsvrije grens, dan hoeft u geen belasting te betalen in box 3. Als uw vermogen wel hoger is, dan betaalt u belasting over het deel wat daarboven valt. Voor meer informatie kunt u terecht bij de Belastingdienst.

Wat zijn de voorwaarden van het Monuta Uitvaartfonds?

Het Monuta Uitvaartfonds is persoonsgebonden. Wilt u voor meerdere personen een bedrag voor de uitvaart reserveren? Dan kunt u per persoon een bedrag storten. Een storting in het Monuta Uitvaartfonds is altijd onherroepelijk en kan daardoor niet worden afgekocht. Ook valt een storting in het Monuta Uitvaartfonds niet onder het depositogarantiestelsel. Bekijk alle voorwaarden.

Assieraden

Assieraad

Hoeveel as heb je nodig voor een sieraad?

In een assieraad gaat een symbolische hoeveelheid as. Vaak is 1 á 2 koffielepeltjes as voldoende. 

Hoe doe je as in een ashanger?

Als u een assieraad koopt die u zelf nog moet vullen ontvangt u hierbij een stappenplan hoe u de as in het sieraad kunt doen. De uitvaartverzorger kan u hierbij ook helpen. Veel assieraden worden vooraf al gevuld door de juwelier omdat de as verwerkt wordt in het product. Als u een assieraad koopt die u zelf nog moet vullen is deze voorzien van een schroefdopje. U kunt het dopje eraf draaien en voorzichtig met een trechter een klein beetje as in het sieraad doen. 

Wat is een ashanger?

Een ashanger is een sieraad gevuld met een klein beetje as. Een ashanger kunt u toevoegen aan een sieraad dat u al vaak draagt zoals bijvoorbeeld een bedelarmband of ketting.

Cryomeren

Cryomeren

Wie heeft cryomeren bedacht?

De techniek achter cryomatie is bedacht door de Zweedse biologe Susanne Wiigh-Mäsak op basis van de conserveringstechnologie.

Livestream uitvaart

Livestream uitvaart

Kan ik een livestream uitvaart terugkijken van Monuta?

Een livestream is online live te volgen. Soms worden er ook opnames gemaakt van de livestream zodat deze later teruggekeken kunnen worden. Dit wordt altijd gedaan in overleg met de opdrachtgever van de uitvaart. 

Wat zijn de kosten voor een livestream van een uitvaart?

In alle crematoria van Monuta zijn livestreamfaciliteiten aanwezig. Op de locaties waar dit niet mogelijk is werkt Monuta samen met een professionele partij die een livestream kan verzorgen. Onze uitvaartverzorger vertelt u graag meer over de mogelijkheden en kosten voor een livestream in een vrijblijvend gesprek.

Gesprek aanvragen

Resomeren

Resomeren

Wat is resomeren?

Bij resomeren, ook wel alkalische hydrolyse genoemd, wordt het lichaam tijdens een chemisch proces opgelost in een vloeistof. Resomeren komt dan ook van het griekse woord 'resoma' dat hergeboorte van het lichaam betekent. In Amerika wordt resomeren in sommige staten al een tijdje toegepast. In Nederland is dit pas mogelijk na een aanpassing in de wet op de lijkbezorging. 

Wat blijft er over na resomeren?

Na het resomeren blijft er een wit poeder. Dit poeder is vergelijkbaar met de as na een crematie. Net zoals bij een crematie kunt u dit witte poeder bewaren in een urn, assieraad of bijvoorbeeld uitstrooien. Een andere duurzame mogelijkheid is om het poeder op te laten gaan in de groei van een te planten jonge boom. Dit wordt ook weleens gedaan na een crematie.

Is resomeren toegestaan in Nederland?

Op dit moment is het niet toegestaan om in Nederland een overledene te resomeren. Wel is er bij de Tweede Kamer een voorstel gedaan om de wet op de lijkbezorging aan te passen zodat dit wel mogelijk wordt. 

Hoe lang duurt resomeren?

Het hele proces van resomeren duurt ongeveer drie tot vier uur. Na afloop van het proces blijft er een waterige vloeistof en schoon wit poeder over. Het witte poeder dat overblijft is vergelijkbaar met de as na een crematie.  

Waar kun je resomeren?

Het resomeren van een lichaam is op dit moment alleen toegestaan in een aantal Amerikaanse staten (Oregon, Florida, Minnesota en Maine).