Veelgestelde vragen over begraven en cremeren

Begraven

Wat mag je meegeven in het graf?

Er mogen geen dingen in de kist liggen die vervuilend zijn voor de grond. Dus geen mobiele telefoons, mp3- spelers en dergelijke. Een foto mag wel, maar dan zonder het kunststof lijstje en het glas. Alle textiel mag in principe, de overledene heeft immers ook kleding aan.

Mogen nabestaanden zelf de kist laten zakken?

Over het algemeen gebeurt het laten zakken van de kist op een begrafenis automatisch, maar dit kan ook door de nabestaanden worden gedaan.

Mag je in elke plaats in Nederland je begrafenis houden?

U mag zelf kiezen waar u de begrafenis wilt houden en waar u begraven wilt worden. Er zijn wel gemeenten die beperkingen hanteren. Dat u bijvoorbeeld in die gemeente moet wonen om er te mogen worden begraven.

Mag je zelf een kist voor een begrafenis maken?

Dat mag zolang de kist voldoet aan de wettelijke voorwaarden. De begrafenisondernemer weet precies wat wel en wat niet mag.

Kun je in iets anders dan een kist worden begraven?

Tegenwoordig zijn er allerlei alternatieven voor de houten kist. Mensen worden begraven in lijkwaden, rieten manden en kartonnen dozen. Bij een lijkwade moet de overledene op de begrafenis wel op een plank liggen en bedekt zijn.

Hoe lang duurt het voor stoffelijke resten zijn vergaan?

Dit is van verschillende factoren afhankelijk: de samenstelling van de grond, de toestand van het stoffelijk overschot, het soort kist en de weersomstandigheden. Al deze factoren hebben invloed op de snelheid waarmee het lichaam vergaat. U kunt ervan uitgaan dat het lichaam na 10 tot 15 jaar is vergaan.

Cremeren

Zijn er verschillende ovens?

Er zijn koude- en warme startovens. Een warme startoven heeft een constante temperatuur van rond de 900 graden Celsius, terwijl een koude startoven meer tijd nodig heeft om op de juiste temperatuur te komen. In een warme startoven duurt de verbranding circa vijf kwartier. In een koude startoven duurt het circa twee uur voordat de kist en het lichaam helemaal zijn verbrand.

Mag je de kist zelf invoeren?

Dat is toegestaan en gebeurt ook steeds vaker. Vaak wil de naaste familie er echt tot het allerlaatste moment bij zijn. Ook mogen ze zelf op de ontbrandingsknop drukken. Nabestaanden zien dit vaak als een echte afsluiting.

Is elke kist geschikt?

Stalen en aluminium kisten mogen niet in de oven, omdat deze niet verbranden. Ook wordt het beslag van de houten kisten afgehaald. De trend is dat mensen steeds vaker kiezen voor een simpele vurenhouten kist met katoenen bekleding in plaats van satijn. In dat geval laten nabestaanden de zorg voor het milieu meetellen bij de keuze voor de kist.

Wat gebeurt er met brillen, pacemakers en dergelijke?

Pacemakers moeten worden verwijderd voordat iemand kan worden gecremeerd. Ze leveren namelijk ontploffingsgevaar op en dat kan de oven beschadigen. Stalen pinnen en ander orthopedisch edelstaal worden verzameld en gerecycled.  De Stichting 'Dokter Vaillant' (de eerste persoon die in Nederland werd gecremeerd) zorgt ervoor dat de opbrengst aan goede doelen wordt gegeven. Aan het verzamelen van deze materialen doen alle crematoria in Nederland mee.

Wat kost een crematie?

Bij een crematie heeft u niet te maken met grafrechten, waardoor de crematiekosten vaak lager zijn dan begrafeniskosten.

Wat is een columbarium?

Een columbarium is een muur met nissen waarin u een urn kunt plaatsen. U kunt een nis huren voor een bepaalde periode, net als bij een graf. De nis mag u zelf inrichten met bijvoorbeeld foto's en bloemen. Veel crematoria hebben een binnencolumbarium en een buitencolumbarium.