Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Wat kost een uitvaart - uitvaartkosten

Wat kost
een uitvaart?

Meer informatie over de kosten?

U kunt online direct uw uitvaartwensen vastleggen om inzage te krijgen in de uitvaartkosten. 

In Nederland  besteden de meeste nabestaanden zo'n €7.000,- tot €11.500,- aan de uitvaart. Dit is een uitvaart die helemaal naar eigen wens is vormgegeven. Volgens het Nibud kost een uitvaart in Nederland gemiddeld €7.500,-. 

Bij Monuta regelen we een compleet afscheid al vanaf €4.500,-. Dit is een uitvaart inclusief afscheidsdienst. Een crematie zonder afscheidsdienst is mogelijk vanaf €2.100,-. Lees hieronder meer over de mogelijkheden voor een uitvaart die past bij uw budget. 

Kosten van een uitvaart

Een bijzonder afscheid is op veel verschillende manieren vorm te geven. U kunt kiezen voor een groot en persoonlijk afscheid of een kleiner afscheid in een intiem gezelschap of zelfs een uitvaart zonder plechtigheid. Omdat er zoveel verschillende manieren zijn om een afscheid vorm te geven, verschillen ook de uitvaartkosten.  Deze zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen.  Wij hebben verschillende arrangementen waar u uit kunt kiezen en we geven u per onderdeel van de uitvaart een overzicht van de gemiddelde kosten. 

ArrangementPrijs 
Crematie zonder afscheid2.100 euroMeer informatie
Crematie met klein afscheid3.500 euroMeer informatie
Begrafenis zonder plechtigheid3.195 euroMeer informatie
Bescheiden uitvaart met plechtigheid4.500 euroMeer informatie
Op maat verzorgde uitvaartafhankelijk van uw wensenZie hieronder 

Kosten uitvaart op maat

Een uitvaart op maat bestaat uit een aantal vaste kosten en een aantal variabele kosten. Die kosten zijn afhankelijk van uw wensen of de wensen van de overledene. 

1. Voorbereiding van het afscheid

Onder voorbereiding van het afscheid vallen de kosten die de uitvaartverzorger maakt voor het vormgeven en regelen van de uitvaart. Dit wordt ook wel het aannametarief genoemd. Wat in het aannametarief is opgenomen verschilt per uitvaartonderneming. 

Aannametarief€ 2.085


Onderstaande diensten zijn opgenomen in het aannametarief.

  • Bespreken van de laatste wensen met de nabestaanden
  • Uitleg over de verschillende uitvaartmogelijkheden
  • Plannen en regelen van alle onderdelen van het afscheid
  • Volledig ontzorgen van de nabestaanden zodat zij zich kunnen focussen op het afscheid
  • Vormgeven van de dag van het afscheid en het regelen van een locatie
  • Opstellen van een draaiboek voor de dag van het afscheid
  • Aangifte van overlijden en regelen van de overlijdensakte
  • Nazorg na de uitvaart

 

De kosten voor begeleiding op de dag van het afscheid staan apart vermeld, onder ‘Dag van het afscheid’. Deze kosten zijn afhankelijk van het aantal uren begeleiding op de dag van het afscheid en worden opgeteld bij het tarief voor de voorbereiding van het afscheid.

2. Rouwdrukwerk

De kosten voor het maken en het versturen van een rouwkaart verschillen per aantal. Hieronder geven wij de gemiddelde kosten aan voor 50 rouwkaarten (zwart/wit) bedrukt zonder foto (inclusief postzegels).

50 rouwkaartenvanaf € 300

3. Laatste verzorging en overbrengen

Hieronder ziet u een overzicht van de kosten voor de verzorging van de overledene en het vervoer naar de opbaarlocatie. De kosten van een uitvaartkist zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen. 

Verzorgen en kleden van de overledene€ 383
Uitvaartkist bezorgen en in de kist leggen van de overledene€ 238
Overbrengen van de overledene€ 395
Uitvaartkistvanaf € 487

 

4. Opbaren

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het opbaren van een overledene. Hieronder ziet u een overzicht van de kosten voor opbaren en rouwbezoek opgesplitst in de verschillende mogelijkheden. 

Thuisopbaring
Basistarief thuisopbaring  inclusief eerste nacht€458
Tarief opeenvolgende nachten (per nacht)€103


Opbaring 24-uurs kamer in Monuta uitvaartcentrum
Basistarief 24-uurs kamer inclusief eerste nacht€441
Tarief opeenvolgende nachten (per nacht)€120

 

Verblijf in gekoelde ruimte Monuta uitvaartcentrum
Basistarief verblijf gekoelde ruimte  inclusief eerste nacht€275
Tarief opeenvolgende nachten (per nacht)€97
Elk rouwbezoek op afspraak (per keer)€103

5. Condoleance / avondwake

De kosten voor een condoleance zijn afhankelijk van de groepsgrootte en uw persoonlijke wensen. 

Huur ruimte inclusief hospitality medewerker€321

 

6. Rouwvervoer

Bij een uitvaart kan er gebruik gemaakt worden van verschillende vormen van rouwvervoer. In Monuta Uitvaartwensen ziet u welke soorten rouwvervoer er zijn en kunt u een berekening maken naar aanleiding van uw persoonlijke wensen. 

Rouwauto standaard (starttarief eerste uur, ongeacht km)€292
Rouwauto (daarna per kwartier, ongeacht km)€34,25

7. Dag van het afscheid

Op de dag van de uitvaart zorgt de uitvaartverzorger ervoor dat alles geregeld is en goed verloopt.

Begeleiding dag van de uitvaart
Begeleiding door uitvaartverzorger (per uur)€135
Ondersteunende begeleiding uitvaartassistent (per uur)€88

 

Locatie afscheidsdienst
Gebruik aula of koffiekamer op Monuta locatie€321

 

Afbeelding
Wat kost een uitvaart

Goedkope
uitvaart

Het komt soms voor dat op het moment dat iemand overlijdt er niet veel geld beschikbaar is voor de uitvaart. Onze uitvaartverzorgers denken graag met u mee hoe we de kosten dan zo laag mogelijk kunnen houden.  Het is ook mogelijk een goedkope uitvaart te regelen door goed de verschillende mogelijkheden af te wegen. Zo kunnen wij al een uitvaart voor u regelen vanaf €2.100. Bij een goedkope uitvaart kijken wij hoe we zoveel mogelijk de kosten kunnen beperken door bijvoorbeeld geen gebruik te maken van een afscheidsdienst of catering. Onze uitvaartverzorger vertelt u graag meer over de mogelijkheden in een vrijblijvend gesprek

Uitvaart voor een klein budget

Duidelijk
kostenoverzicht

Op het moment dat u met een Monuta uitvaartverzorger uw wensen heeft besproken krijgt u daarna een duidelijk overzicht van de kosten.  Mochten er tussentijdse wijzigingen zijn dan stellen wij dit kostenoverzicht bij. Hiermee voorkomen wij dat er achteraf misverstanden bestaan over de factuur. Bent u benieuwd naar de kosten voor uw uitvaartwensen? Vraag vrijblijvend een gesprek aan met een uitvaartverzorger bij u uit de buurt. 

Wensen bespreken

Financieel
mogelijk maken

Monuta helpt u ook om uw wensen financieel mogelijk te maken.  U kunt hiervoor een uitvaartverzekering afsluiten of eenvoudig een bedrag opbouwen voor uw uitvaart met hetMonuta Uitvaartfonds.  Met een uitvaartverzekering laat u uw nabestaanden niet met onverwachte uitvaartkosten achter. Bereken hieronder direct uw premie en sluit eenvoudig zelf online een verzekering af.

Premie berekenen

Veelgestelde vragen over uitvaartkosten

Kosten van een uitvaart

Wat kost een uitvaart?

Het is erg moeilijk om deze vraag te beantwoorden. De kosten van een uitvaart hangen namelijk sterk af van de uitvoering van de uitvaart. Kiest u voor een begrafenis of crematie? Welke kist wilt u? Biedt u de aanwezigen nog wat aan na de plechtigheid? Deze en veel andere vragen bepalen de kosten. Bovendien verschillen de graf- of crematiekosten per gemeente.

Wilt u weten wat de kosten van uw uitvaartwensen zijn? Met de uitvaartkostenmeter maakt u hier eenvoudig een berekening van. Meer informatie over onze verzekeringen vindt u hier

Wie betaalt de kosten van een uitvaart?

De kosten van de uitvaart zijn in eerste instantie voor rekening van de persoon die opdracht geeft voor de uitvaart. Hij of zij kan de kosten verhalen uit de nalatenschap. Dan komen ze dus voor rekening van de erfgenamen. In een testament of door de wet is vastgesteld wie de erfgenamen zijn. In het Centraal Testamenten Register staan alle namen van mensen die een testament hebben.

Wat is duurder? Een begrafenis of een crematie?

De kosten hangen sterk af van uw uitvaartwensen. Over het algemeen is cremeren goedkoper dan begraven. Een begrafenis kan duurder uitvallen, omdat u te maken krijgt met grafkosten. Deze verschillen per gemeente. Daarnaast komen er bij een begrafenis nog kosten bij voor een grafmonument.

Hoe verloopt de afhandeling van de uitkering?

Wanneer iemand overlijdt, kijkt de uitvaartverzorger of er een uitvaartverzekering is. Hoe de uitkering bij een overlijden is geregeld, verschilt per uitvaartverzekering. Lees hier op welke manier de uitkering van een uitvaartverzekering bij Monuta is geregeld. Wanneer Monuta de uitvaart mag verzorgen, hoeft u geen papieren op te sturen om recht te hebben op de uitkering. Dit regelt de Monuta uitvaartverzorger voor u.

Wat gebeurt er als er na de uitvaart een bedrag overblijft na uitkering van de verzekering?

De kosten voor de uitvaart worden betaald vanuit uw uitvaartverzekering op basis van declaraties. Dat houdt in dat wij bedragen uitkeren na ontvangst van de facturen. Als er na de uitvaart geld uit de verzekering overblijft, blijft dit voor uw nabestaanden bij Monuta staan. Dit bedrag kunnen nabestaanden uitsluitend gebruiken voor overige uitvaartkosten, zoals bijvoorbeeld een grafmonument, onderhoud of een assierraad. Deze uitvaartkosten worden ook op basis van facturen uitgekeerd totdat het bedrag van de verzekering volledig is besteed.

Een geldverzekering keert na het overlijden van de verzekerde het gehele verzekerde bedrag uit aan de begunstigde. De begunstigde kan zelf bepalen wat er met dit geld gebeurt. Hiermee worden vaak de kosten van de uitvaart betaald, maar dat hoeft niet. Wie de begunstigde is, staat vermeld op de polis.

Wie betaalt de uitvaart als er geen geld is?

De opdrachtgever van de uitvaart is degene die ook de uitvaart betaald.  Als er geen nabestaanden zijn of de nabestaanden hebben geen geld om de uitvaart te betalen, dan kan in sommige gevallen de gemeente de uitvaart betalen. De gemeente zal wel kijken of er een nalatenschap is waar de kosten uit betaald kunnen worden.

Accepteert Monuta contante betalingen?

Nee, Monuta accepteert geen contante betalingen. We accepteren enkel nog betalingen via bankoverschrijving. Deze optie is veilig en gemakkelijk te gebruiken voor het betalen van de kosten van een uitvaart.

Keurmerk uitvaartzorg