Marina (Repatriëringen): "De dankbaarheid bij de familie is onbeschrijfelijk"

Je staat er natuurlijk niet graag bij stil, maar ook tijdens een vakantie kan er verdriet op je pad komen. Wanneer een dierbare in het buitenland overlijdt, regelt het Service Centre Repatriëringen van Monuta alle praktische zaken voor de nabestaanden, zodat zij zich kunnen richten op de emoties die bij het verlies komen kijken. Hulpverlener Marina deelt in deze video wat dit bijzondere werk voor haar persoonlijk betekent: "De dankbaarheid bij de familie is onbeschrijfelijk." 

Jaarlijks wordt Monuta Service Centre Repatriëringen (SCR) zo'n 300 keer ingeschakeld om overledenen van en naar Nederland over te brengen. Voor de repatriëring van overledenen naar Nederland krijgt Monuta opdracht van de belangrijkste Nederlandse alarmcentrales die over de hele wereld werkzaam zijn, maar ook van particulieren.

Monuta wordt ingezet vanwege de aanwezige kennis, ervaring en hoge kwaliteit van dienstverlening. Maar hoe gaat zo'n repatriëring nu precies in z'n werk? In dit artikel beantwoordt Marina enkele veelgestelde vragen over overlijden in het buitenland en vertelt zij hoe dit werk haar persoonlijk raakt.  

 1. Wat doet het Service Centre Repatriëringen?
  SCR verzorgt repatriëringen wereldwijd; het vervoer van overledenen over de hele wereld. Het meest voorkomende is het repatriëren van Nederlandse ingezeten die in het buitenland zijn overleden en terug naar Nederland overgebracht mogen worden. Maar ook ingezetenen van andere landen die in Nederland of in het buitenland tijdens vakanties of zakenreis overlijden, repatriëren wij naar hun thuisland.
   
 2. Waarom zijn jullie 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar?
  Wij verzorgen repatriëringen over de hele wereld en hebben met tijdsverschillen over de hele wereld te maken. Bovendien zijn veel van onze opdrachtgevers ook 24/7 bereikbaar en daarom willen wij uiteraard goed bereikbaar zijn om optimale dienstverlening te garanderen.
   

   


 3. Hoe wordt een overledene naar Nederland gebracht en waar moet je rekening mee houden?
  Een overledene wordt overgebracht per vliegtuig of per auto. De grens bij het keuzemoment tussen vliegen of rijden ligt bij een afstand van ongeveer 1.000 km, al spelen andere factoren ook een cruciale rol bij deze afweging. Voorop staat dat de overledene zo snel mogelijk weer thuis is zodat de nabestaanden de uitvaart vorm kunnen gaan geven. Daarnaast is de kwaliteit van de dienstverlening voor de nabestaanden, maar ook zorg van de overledene zeer belangrijk. Verder is de communicatie tussen alle partijen cruciaal; ieder met een eigen rol en belang tijdens de repatriëring. Afhankelijk van de situatie hebben we over het algemeen te maken met politie, overheidsinstanties, nabestaanden, uitvaartorganisaties, douane, vliegtuigmaatschappijen en verzekeraars. Dit alles zowel in het buitenland als in Nederland. Uiteraard spelen kosten ook een belangrijke rol, maar dit is ondergeschikt aan de snelheid en kwaliteit van de gehele repatriëring.
   
 4. Mag je met de overledene meereizen?
  Deze vraag krijgen wij veel van nabestaanden maar wij raden dit in principe af. Wanneer een overledene per vliegtuig naar huis overgebracht wordt, is het niet verstandig om als nabestaande met de overledene mee te reizen. Afgezien van de emotionele belasting kunnen zich altijd situaties voordoen die vertraging bij de repatriëring opleveren, waardoor de nabestaanden extra gedupeerd worden. Dat willen we altijd voorkomen. Ook achter aan de rouwauto aan rijden raden we vaak af. Uit ervaring weten we dat het voor de nabestaanden prettiger is om al eerder naar huis te gaan, zodat ze bij hun familie in Nederland kunnen zijn.
   
 5. Hoe lang duurt zo’n procedure?
  De duur van een repatriëring verschilt per land, de afstand, cultuur, oorzaak van overlijden, vrijgave van de overledene, de benodigde documenten voor het betreffende land en nationale/lokale regelgeving. Gemiddeld is het drie tot vijf werkdagen, maar het kan ook behoorlijk afwijken; een repatriëring vanuit Zweden duurt bijvoorbeeld gemiddeld tien werkdagen.
   

Wil je meer weten over de werkzaamheden van Monuta Service Centre Repatririëringen? Lees dan meer over overlijden in het buitenland en repatriëring op onze site.

Terug naar overzicht