Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Repatriëring overledene

Overlijden buitenland
en repatriëring

Bent u in het buitenland en krijgt u te maken met een overlijden?

Dan kunt u het beste meteen bellen met de alarmservice van uw reisverzekering. Heeft u geen reisverzekering?  Neem dan contact op met het Monuta Service Centre Repatriëring via het gratis telefoonnummer 0800 - 31 00 002 of vanuit het buitenland op telefoonnummer +31 (0)55 - 539 1162. Ook als u geen uitvaartverzekering heeft.

Wanneer u te maken krijgt met een overlijden moet er veel geregeld worden. Zeker wanneer uw dierbare overlijdt in het buitenland of als de wens bestaat om de uitvaart in het buitenland te laten plaatsvinden. 

Bent u in het buitenland en krijgt u te maken met een overlijden? Dan kunt u het beste meteen bellen met de alarmservice van uw reisverzekering. Zij kunnen u adviseren welke stappen u moet ondernemen. Heeft u geen reisverzekering? Dan kunt u meteen bellen naar Monuta. Ook als u geen uitvaartverzekering heeft. 

Wat is repatriëren?

Het overbrengen van een overledene naar het vaderland wordt ook wel repatriëren genoemd. Wilt u een overledene laten repatriëren van Nederland naar een ander land, bijvoorbeeld naar het vaderland? Neem dan contact op met ons Service Centre Repatriëring via het gratis telefoonnummer 0800 - 31 00 002 of vanuit het buitenland op telefoonnummer +31 (0)55 - 539 1162. Wij staan voor u klaar om u te helpen en te adviseren.

Repatriëring
naar Nederland

Monuta heeft veel ervaring met de repatriëring na het overlijden naar alle landen van de wereld. Jaarlijks wordt Monuta ongeveer 300 keer ingeschakeld om overledenen van en naar Nederland over te brengen. Voor de repatriëring van overledenen naar Nederland krijgt Monuta opdracht van de belangrijkste Nederlandse alarmcentrales die over de hele wereld werkzaam zijn. Monuta wordt ingezet vanwege de aanwezige kennis, ervaring en hoge kwaliteit van dienstverlening. Monuta verzorgt ook repatriëringen voor particuliere opdrachtgevers.

Monuta regelt onder andere:

 • het contact met de Nederlandse uitvaartonderneming, ambassades en consulaten;
 • het verzorgen van de overledene; 
 • de transportkist;
 • het vervoer (inclusief afhandelen formaliteiten) naar Nederland per vliegtuig of auto;
 • de benodigde documenten en het legaliseren ervan;
 • een realistische kostenbegroting.

Repatriëring
naar het buitenland

Monuta regelt voor een uitvaart in het buitenland onder andere:

 • de laatste verzorging van de overledene (inclusief eventueel balsemen)
 • de transportkist
 • het vervoer naar elke luchthaven in Nederland
 • het vervoer naar het land van herkomst
 • de formaliteiten en benodigde documenten bij de luchthaven of grens
 • het contact met de uitvaartonderneming in het land van bestemming
 • een realistische kostenbegroting

Repatriëren
na overlijden

De repatriëring van een overledene naar zijn of haar vaderland wordt gecoördineerd vanuit het Monuta Service Centre Repatriation (SCR). Onze medewerkers zijn 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar via het gratis telefoonnummer 0800 - 31 00 002 of vanuit het buitenland op telefoonnummer: 0031 - (0)55 539 11 50. Voor het Monuta SCR werken professionele en getrainde hulpverleners. Zij hebben dagelijks contact met een zorgvuldig opgebouwd netwerk van contacten en uitvaartondernemingen over de hele wereld. Onze medewerkers kennen de gebruiken in andere landen en spreken de meest voorkomende talen.

Kosten
repatriëring

De kosten van repatriëring kunnen sterk verschillen. Dit heeft invloed op het bedrag dat overblijft voor de uitvaart. Het overbrengen van een overledene naar België kost gemiddeld zo’n € 1.700. Maar een repatriëring naar Brazilië kan oplopen tot zo’n € 12.000. Een repatriëring vanuit het buitenland naar Nederland varieert gemiddeld tussen € 6.000 en € 8.000. 

Dekt mijn verzekering de kosten voor repatriëring? 

Een reisverzekering, aanvullende verzekering van een zorgverzekeraar of een uitvaartverzekering kan de kosten voor repatriëring vergoeden. In de meeste gevallen wordt de repatriëring vanuit de reisverzekering geregeld. Als de overledene geen dekking voor de repatriëring vanuit de reisverzekering of zorgverzekering had maar wel een uitvaartverzekering, dan kan de repatriëring daaruit vergoed worden.  Of repatriëring voor u vergoed wordt kunt u nalezen in de polisvoorwaarden van uw uitvaartverzekering. Mocht u vragen hebben over uw uitvaartverzekering bij Monuta dan helpen wij u hier graag bij. Wij zijn bereikbaar op het gratis telefoonnummer 0800 022 22 92.

Veelgestelde vragen over overlijden in het buitenland

Buitenland

Wat is repatriëring?

Repatriëring is het overbrengen van iemand naar het vaderland vanwege bijvoorbeeld een ongeval, ziekte of overlijden. 

Wat gebeurt er als iemand tijdens een verblijf in het buitenland overlijdt?

Bij een overlijden tijdens een reis in het buitenland kunt u een beroep doen op de alarmcentrale van uw reisverzekeraar of zorgverzekeraar. Deze centrale regelt de ‘repatriëring’ naar Nederland. Dit betekent dat de overledene wordt vervoerd naar zijn of haar woonplaats. Daarna kan de uitvaart worden geregeld.

Heeft u geen reisverzekering of zorgverzekering die hulp biedt bij overlijden in het buitenland? Dan kunt u rechtstreeks contact opnemen met Monuta via 0031(0)55 - 539 1150 of 0800 - 310002.  U kunt ook een e-mail sturen naar scr@monuta.nl. Wij hebben medewerkers die gespecialiseerd zijn in repatriëring. Zij helpen u graag en regelen in overleg met u de repatriëring en alle zaken daaromheen.

Begraven of cremeren in het buitenland, is dat mogelijk?

Ja, dat is tegenwoordig geen probleem. Steeds meer mensen die niet in Nederland geboren zijn, willen begraven worden in hun land van herkomst. Een uitvaart in het buitenland brengt wel extra kosten met zich mee, zoals reiskosten. Wilt u zich verzekeren voor de kosten van een uitvaart, bekijk dan de mogelijkheden van onze uitvaartverzekering.

Keurmerk uitvaartzorg