Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Repatriëring overledene

Overlijden in
het buitenland

Bent u in het buitenland en krijgt u te maken met een overlijden?

Dan kunt u het beste meteen bellen met de alarmservice van uw reisverzekering.

Wilt u een overledene laten repatriëren van Nederland naar een ander land, bijvoorbeeld naar het vaderland? Neem dan contact op met ons Service Centre Repatriëring via het gratis telefoonnummer 0800 - 31 00 002 of vanuit het buitenland op telefoonnummer +31 (0)55 - 539 1162.

Meer over dit onderwerp

Bent u in het buitenland en krijgt u te maken met een overlijden? Dan kunt u het beste meteen bellen met de alarmservice van uw reisverzekering.

Wilt u een overledene laten repatriëren van Nederland naar een ander land, bijvoorbeeld naar het vaderland? Neem dan contact op met ons Service Centre Repatriëring via het gratis telefoonnummer 0800 - 31 00 002 of vanuit het buitenland op telefoonnummer +31 (0)55 - 539 1162.

Overledenen overbrengen
naar het buitenland

Monuta heeft veel ervaring met de repatriëring na het overlijden naar alle landen van de wereld. Jaarlijks wordt Monuta ongeveer 300 keer ingeschakeld om overledenen van en naar Nederland over te brengen. 

Monuta regelt voor een uitvaart in het buitenland onder andere:

 • de laatste verzorging van de overledene (inclusief eventueel balsemen)
 • de transportkist
 • het vervoer naar elke luchthaven in Nederland
 • het vervoer naar het land van herkomst
 • de formaliteiten en benodigde documenten bij de luchthaven of grens
 • het contact met de uitvaartonderneming in het land van bestemming
 • een realistische kostenbegroting

Overledenen overbrengen
naar Nederland 

Voor de repatriëring van overledenen naar Nederland krijgt Monuta opdracht van de belangrijkste Nederlandse alarmcentrales die over de hele wereld werkzaam zijn. Monuta wordt ingezet vanwege de aanwezige kennis, ervaring en hoge kwaliteit van dienstverlening. Monuta verzorgt ook repatriëringen voor particuliere opdrachtgevers.

Monuta regelt onder andere:

 • het contact met de Nederlandse uitvaartonderneming, ambassades en consulaten;
 • het verzorgen van de overledene; 
 • de transportkist;
 • het vervoer (inclusief afhandelen formaliteiten) naar Nederland per vliegtuig of auto;
 • de benodigde documenten en het legaliseren ervan;
 • een realistische kostenbegroting.

Repatriëring
na overlijden

Afbeelding
Overlijden in het buitenland

Wat te doen bij een overlijden in het buitenland?

Wanneer u in het buitenland bent en te maken krijgt met een overlijden, kunt u contact opnemen met de alarmcentrale van uw reisverzekering. Heeft u geen reisverzekering afgesloten? Bel dan direct Monuta op het gratis telefoonnummer 0800 - 31 00 002 of vanuit het buitenland op telefoonnummer: 0031 - (0)55 539 11 50.

Monuta Service Centre Repatriëring

De repatriëring van een overledene naar zijn of haar vaderland wordt gecoördineerd vanuit het Monuta Service Centre Repatriation (SCR). Onze medewerkers zijn 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar. Voor het Monuta SCR werken professionele en getrainde hulpverleners. Zij hebben dagelijks contact met een zorgvuldig opgebouwd netwerk van contacten en uitvaartondernemingen over de hele wereld. Onze medewerkers kennen de gebruiken in andere landen en spreken de meest voorkomende talen.

Wat wordt er vergoed door verzekeraars?

Een reisverzekering, aanvullende verzekering van een zorgverzekeraar of een uitvaartverzekering kan de kosten voor repatriëring vergoeden. In de meeste gevallen wordt de repatriëring vanuit de reisverzekering geregeld. Als de overledene geen dekking voor de repatriëring vanuit de reisverzekering of zorgverzekering had maar wel een uitvaartverzekering, dan kan de repatriëring daaruit vergoed worden. Dat kan de gehele repatriëring zijn of een gedeelte daarvan, afhankelijk van de soort uitvaartverzekering.

Monuta heeft een uitvaartverzekering met werelddekking.  Dat houdt in dat als iemand in het buitenland overlijdt, het vervoer vanuit het betreffende land naar Nederland wordt vergoed. Daar zitten niet de kosten bij van een buitenlandse uitvaartondernemer, de kosten voor een kist, laatste verzorging en de kosten voor het aanvragen van een akte van overlijden. Oftewel niet de hele repatriëring maar alleen het vervoer. In de polisvoorwaarden of op het polisblad staat welke dekking er voor repatriëring geldt. 

De kosten van repatriëring kunnen sterk verschillen. Dit heeft invloed op het bedrag dat overblijft voor de uitvaart. Het overbrengen van een overledene naar België kost gemiddeld zo’n € 1.700 euro. Maar een repatriëring naar Brazilië kan oplopen tot zo’n € 12.000 euro. Een repatriëring vanuit het buitenland naar Nederland varieert gemiddeld tussen € 6.000 en € 8.000. 

Veelgestelde vragen over overlijden in het buitenland

Buitenland

Begraven of cremeren in het buitenland, is dat mogelijk?

Ja, dat is tegenwoordig geen probleem. Steeds meer mensen die niet in Nederland geboren zijn, willen begraven worden in hun land van herkomst. Een uitvaart in het buitenland brengt wel extra kosten met zich mee, zoals reiskosten. Wilt u zich verzekeren voor de kosten van een uitvaart, bekijk dan de mogelijkheden van onze uitvaartverzekering.

Wat gebeurt er als iemand tijdens een verblijf in het buitenland overlijdt?

Bij een overlijden tijdens een reis in het buitenland kunt u een beroep doen op de alarmcentrale van uw reisverzekeraar of zorgverzekeraar. Deze centrale regelt de ‘repatriëring’ naar Nederland. Dit betekent dat de overledene wordt vervoerd naar zijn of haar woonplaats. Daarna kan de uitvaart worden geregeld.

Heeft u geen reisverzekering of zorgverzekering die hulp biedt bij overlijden in het buitenland? Dan kunt u rechtstreeks contact opnemen met Monuta via 0031(0)55 - 539 1150 of 0800 - 310002.  U kunt ook een e-mail sturen naar scr@monuta.nl. Wij hebben medewerkers die gespecialiseerd zijn in repatriëring. Zij helpen u graag en regelen in overleg met u de repatriëring en alle zaken daaromheen.

Keurmerk uitvaartzorg