Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Hoe lang duurt een uitvaart

Hoelang duurt een
uitvaart, begrafenis of crematie?

Wat zijn uw uitvaartwensen?

Het vastleggen van uitvaartwensen is van onschatbare waarde. Het stelt u in staat om controle te behouden over uw eigen afscheid en het ontlasten van dierbaren van onzekerheid en twijfel. Het invullen van uitvaartwensen biedt gemoedsrust, zowel voor u zelf als voor de nabestaanden.

Hoelang een uitvaart duurt, is afhankelijk van verschillende keuzes die de nabestaanden maken. Ook de uitvaartwensen die voor het overlijden zijn vastgelegd, hebben invloed op het verloop van de dienst en het afscheid. Zo duurt een afscheid met veel bezoekers uiteraard langer dan een afscheid waar enkel een paar familieleden bij aanwezig zijn.

Hoelang duurt een begrafenis?

Een begrafenis bestaat meestal uit meerdere onderdelen. Men begint vaak met een dienst, in een kerk, op een andere religieuze locatie of bij het uitvaartcentrum. Tijdens de dienst wordt er over de overledene gesproken door de ceremoniemeester en eventueel een aantal nabestaanden.

Ook wordt er soms een gedicht voorgelezen of luistert men naar muziek die heel speciaal was voor de overledene. De keuzes die men maakt voor de invulling van de dienst hebben invloed op de lengte hiervan. Ook zijn er religieuze en culturele tradities waardoor de dienst langer kan duren, zoals specifieke gebeden.

Tijdens de graflegging, die na de dienst plaatsvindt, wordt de overledene naar de laatste rustplaats gebracht. In de meeste gevallen is dit onderdeel van de uitvaart van redelijk korte duur, en zijn er minder mensen aanwezig.

De dienst en graflegging duren in totaal gemiddeld 2 uur. Als er voor de dienst een condoleance plaatsvindt, en men na de graflegging samenkomt voor koffie, duurt de gehele uitvaart gemiddeld 3 à 4 uur.

Afbeelding
Hoe lang duurt een begrafenis

Hoelang duurt een crematie?

Ook een crematie bestaat meestal uit een afscheidsdienst en eventueel een moment voor condoleance en koffie. Omdat er geen graflegging is, duurt de gehele uitvaart minder lang dan in het geval van een begrafenis. Uiteraard is het ook in dit geval afhankelijk van een aantal keuzes die de nabestaanden maken.

Een crematie die bestaat uit een dienst en een koffietafel duurt gemiddeld 2 uur. Met een groot aantal genodigden kan het wat langer duren.

De volgende keuzes van de nabestaanden en wensen van de overledene hebben invloed op de lengte van de uitvaart:

  • Het aantal genodigden
  • De muziek die tijdens de dienst wordt gedraaid
  • De religieuze of culturele gebruiken, zoals gebeden en muziek
  • Of er tijdens de graflegging gesproken wordt door een ceremoniemeester of nabestaanden
  • Het aantal sprekers tijdens de dienst
  • Of er voor en/of na de dienst een condoleance plaatsvindt (met of zonder koffie en thee)