Overslaan en naar de inhoud gaan

Advieskosten uitvaartverzekering blijft dalen

donderdag 28 januari 2021

In 2019 waren voor het eerst sinds het provisieverbod de gemiddelde advieskosten over de financiering van uitvaartkosten onder € 100 uitgekomen. Vorig jaar is dit bedrag met ruim 5% verder gedaald van € 99,53 naar € 94,29. Ruim een derde van de intermediairs brengt eenmalig € 75 in rekening voor uitvaartadvies. Daarmee is dit (nog steeds) het meest populaire bedrag voor uitvaartadvies. Dit blijkt uit de jaarlijkse analyse van uitvaartverzekeraar en uitvaartverzorger Monuta, die de tarieven over 2020 van 1.099 intermediairs vergeleek.

Vaste fee favoriet
Ook in 2020 brengt 75 procent van de intermediairs een eenmalig vaste fee in rekening. Deze wijze van beloning lijkt zich nu te stabiliseren. In 2014 was dat 64 procent, toen een (doorlopend) serviceabonnement meer ingezet werd. Het gemiddelde bedrag dat intermediairs voor hun service vragen is afgelopen jaar opnieuw gedaald. 

“Medio 2020 hebben wij twee nieuwe uitvaartverzekeringen geïntroduceerd. Het naturaproduct kenmerkt zich onder andere door zijn eenvoud: een combinatie van een uitvaartverzorger en een vrij besteedbaar bedrag. Geen vastgesteld uitvaartpakket meer met producten en diensten. Daarnaast hebben we onze nieuwe natura- en kapitaalverzekeringen op een aantal punten vereenvoudigd en kenmerken zij zich door een concurrerende premiestelling," zegt Ruud van der Wal, Manager Intermediaire distributie van Monuta. “Al jaren bewegen de advieskosten zich rond de honderd euro. We merken dat adviseurs steeds beter in staat zijn om hun advies af te stemmen op de persoonlijke situatie van de klant. Ons jaarlijkse graf- en crematiekostenonderzoek helpt hen daar zeer bij.” 

13 procent gebruikt serviceabonnement 
Op dit moment biedt 13 procent van de intermediairs een doorlopend serviceabonnement aan. Dit percentage is gelijk gebleven ten opzichte van 2019. Het gemiddelde maandbedrag voor dit abonnement is iets gestegen naar € 3,77 (in 2019 € 3,25). Daarnaast werkt een op de tien intermediairs met een combinatie van een vaste fee en een doorlopend serviceabonnement.

Over de analyse
Intermediairs die offertes opmaken en aanvragen bij Monuta indienen, hebben de mogelijkheid hun advieskosten te laten afdrukken op de offerte of aanvraag. Van deze advieskosten maakt Monuta ieder jaar een analyse. Dit jaar had de analyse betrekking op 1.099 verschillende intermediairs.