Onderzoek Monuta: helft Nederlanders steekt kop in het zand over hoogte eigen uitvaartverzekering

Apeldoorn, 4 september 2018 – De helft van de Nederlanders met een uitvaartverzekering heeft geen idee waarvoor ze precies verzekerd zijn en tweederde controleert dit zelden of nooit. Vooral jongeren (18-25 jaar) tasten in het duister. Toch bevestigt 80 procent van de Nederlanders dat ze willen voorkomen dat dierbaren hun uitvaart (deels) moeten betalen. Dit blijkt uit onderzoek van Monuta onder ruim 2.100 Nederlanders door onderzoeksbureau NL-Eyes. 

Driekwart van de Nederlanders is verzekerd voor de kosten van hun uitvaart blijkt uit het onderzoek. De rest verwacht een andere oplossing te hebben als het zover is of is er nog niet mee bezig geweest. 43 procent heeft überhaupt geen idee wat een uitvaart kost. Maar, een kwart van de verzekerden denkt dat de waarde van hun uitvaartverzekering niet toereikend genoeg is voor de kosten van de uitvaart. Terecht, aangezien de ondervraagden gemiddeld een dekking van 6.777 euro hebben. En een uitvaart, afhankelijk van de wensen, kost al gauw tussen de 6.500 en 11.000 euro. 

Controleren
Bewust nadenken over de dekking van een schade- of inbraakverzekering ligt volgens de helft van de ondervraagde meer voor de hand dan nadenken over de hoogte van je uitvaartverzekering. Daarom zegt maar een kwart jaarlijks de waarde van zijn uitvaartverzekering te controleren. Een op de acht doet dat één keer per twee jaar en het grootste gedeelte, twee derde, doet dit zelden tot nooit. 

Jongeren denken niet aan uitvaart
Jongeren (18-25 jaar) zijn het minst bezig met hun uitvaart. Van de jongeren die niet verzekerd zijn, denkt 56 procent überhaupt niet na over financiële middelen voor hun toekomstige uitvaart. Onder ouderen (66+ jaar) is dit slechts 4 procent. Van de jongeren die wel een uitvaartverzekering hebben, weet 70 procent niet waarvoor ze precies verzekerd zijn en of dit voldoende is om uiteindelijk de kosten van de uitvaart mee te kunnen betalen. Gemiddeld zijn jongeren verzekerd voor ongeveer 5.500 Euro. 

“Doordat verzekerden niet met regelmaat de dekking van hun uitvaartpolis controleren, komen na hun overlijden nabestaanden mogelijk voor vervelende verrassingen te staan. Zo wordt er soms geld bijgelegd door de nabestaanden om de wensen van de overledene in te willigen en met een goed gevoel afscheid te kunnen nemen. Tachtig procent van de Nederlanders bevestigt dat zij willen voorkomen dat dierbaren opdraaien voor – een deel van – hun uitvaartkosten. Ook Monuta wil het liefst voorkomen dat nabestaanden in de problemen komen door mensen actief bewust te maken van de mogelijke uitvaartkosten en de waarde van hun polis. Door hier inzicht in te geven kunnen ze zelf kiezen of ze bijvoorbeeld meer gaan sparen of een aanvullende verzekering afsluiten. Een keer per jaar de polis of het spaardoel checken is al voldoende,” zegt Frank Fransen, directeur Verzekeringen bij Monuta.

Uitvaartkosten checken
Om inzichtelijk te maken wat de kosten van een uitvaart kunnen zijn, heeft Monuta de Uitvaartkostenmeter. Deze is voor iedereen, ongeacht waar en of iemand is verzekerd. Met deze tool kan iedereen berekenen hoeveel uitvaartkosten nabestaanden straks kwijt zijn en of ze voldoende voorbereid zijn op de uitvaartkosten. Klanten van Monuta kunnen met de Polischeck hun uitvaartverzekering controleren. 

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door NL-Eyes in opdracht van Monuta van 2 tot en met 8 augustus 2018. In totaal bestond de representatieve steekproef uit 2.129 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Aan hen werden vragen gesteld over hun opvattingen en ideeën met betrekking tot hun uitvaart en uitvaartverzekeringen. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van een online panel, waarbij per provincie steekproeven zijn getrokken van minimaal 150 personen. Het onderzoeksrapport is beschikbaar via Monuta.

Bekijk hieronder de factsheet met onderzoeksresultaten.

Factsheet