Wat is rouwen
Het omgaan met verlies noemen we ook wel rouwen. Op het moment dat je een dierbare verliest, staat de tijd even stil. Maar langzamerhand moet het verdriet over het verlies een plek krijgen in je hoofd en in je leven. Deze overgang van je oude leven met je dierbare naar een nieuw leven zonder hem of haar noemen we rouwen. Rouwverwerking is voor iedereen anders.
Rouwverwerking symptomen
- Verdriet
- Boosheid
- Eenzaamheid
- Hulpeloosheid
- Piekeren
- Moeheid
- Concentratieproblemen
- Hoofdpijn
- Verminderde eetlust
Hoelang duurt een rouwproces?
Een ding is zeker: rouwverwerking kost tijd. En die tijd moet je nemen. De omgeving verwacht vaak dat de rouwperiode na een half jaar wel voorbij is. Maar dat is niet bij iedereen het geval. Het rouwproces verschilt per persoon en kost over het algemeen enkele jaren waarin je door rouwverwerkingsfases gaat en heen en weer slingert tussen verliestaken en hersteltaken. Pas als het verlies een plaats heeft gekregen en je aan iemand kunt terugdenken zonder daar bedroefd van te worden, kun je zeggen dat je het overlijden van een dierbare een plek hebt gegeven.
Rouwverwerking op verschillende manieren
Er zijn verschillende manieren waarop je kunt omgaan met rouw, vaak hangt dit ook af van het verlies wat je hebt meegemaakt. Het verlies van een kind kun je totaal anders ervaren dan het verlies van een partner of het verlies van een broer of zus. Rouwverwerking bij volwassenen kan ook weer anders zijn dan rouwverwerking bij kinderen. Graag geven we je op deze pagina's wat meer informatie over onderwerpen rondom verlies en rouwverwerking. We hopen dat dit voor jou een steun is in het rouwproces.
Rouwverwerking fases: Vijf fases van rouw
Het rouwproces kan verdeeld worden in vijf fases:
Fase 1: ontkenning
Rouw begint met ontkenning. Het ontkennen van een overlijden is een vorm van zelfbescherming. Op deze manier laat je het verdriet toe op eigen tempo.
Fase 2: woede
Het verdriet valt vaak samen met woede. Als je eenmaal laat doordringen wat er is gebeurd, zal boosheid opspelen. Deze boosheid wordt afgereageerd op wat in jouw ogen de boosdoener is.
Fase 3: onderhandelen
Je gaat doelen aan jezelf stellen, zoals stoppen met roken, de marathon lopen of een wereldreis maken. Het is een poging om een beter persoon te zijn, in de hoop dat het dan weer goedkomt.
Fase 4: depressie
Het besef komt dat de vorige fasen niet uithalen waar op gehoopt was. Nu begint de echte verwerking. De realiteit komt binnen, wat lastig is om te accepteren. In deze periode voel je je machteloos en onzeker. Dit kan tot depressie leiden.
Fase 5: aanvaarding
Na voldoende tijd komt aanvaarding. Het lukt om het overlijden los te laten. De overleden dierbare wordt zeker niet vergeten, maar het eigen leven gaat langzaamaan toch weer door. Het verlies krijgt zo een plekje.

Rouwverwerking tips
Tranen drogen vanzelf weer op. En soms lucht een goede huilbui zelfs even op. Het zorgt ervoor dat je wat spanning laat gaan en het geeft je omgeving de kans om je te steunen of te troosten.
Emoties kunnen alle kanten op gaan na het verlies van een dierbare. Het ene moment ben je verdrietig en dan weer boos of angstig. Dit kan frustrerend zijn, maar besef dat dit erbij hoort. Emoties vertellen je wat je op dat moment nodig hebt. En soms kunnen deze emoties je in het begin afschermen van de ergste pijn.
Het is belangrijk dat je je omgeving laat weten hoe het met je gaat. Soms vinden mensen uit je omgeving het lastig om zelf hulp aan te bieden omdat ze je niet lastig willen vallen of bang zijn dat ze iets verkeerds zeggen. Vraag daarom gerust om hulp. En wil je liever niet hulp vragen aan je familie of vrienden dan kun je ook altijd contact opnemen met je huisarts of een professionele rouwcoach voor hulp bij rouwverwerking.
Hoe steun je iemand die rouwt?
Als iemand in je naaste omgeving te maken heeft met een verlies, wil je die persoon graag helpen. Maar wat is nou een goede manier om te helpen en troost te bieden? Vaak is het voor degene die rouwt al heel fijn om te weten dat je er voor ze bent. Geef aan dat je aan hem of haar denkt. Dit kan in kleine dingen zitten zoals een kaartje sturen of iemand bellen. Als je een goede band hebt, kun je ook op bezoek gaan en een luisterend oor bieden. Wellicht vind je dit spannend omdat je niet goed weet wat je moet zeggen. Bedenk dan dat het er niet om gaat wat je zegt. Het kan al fijn zijn als je luistert. Hierdoor voelt de persoon zich minder alleen en gehoord.
Praktische steun bieden bij rouw
Bij het overlijden komt vaak veel kijken en er moet veel geregeld worden. Het is voor nabestaanden vaak moeilijk om zelf hulp te vragen. Je kunt daarom zelf je hulp aanbieden door bijvoorbeeld de boodschappen te doen of een maaltijd te koken. Een keer op de kinderen passen kan ook een uitkomst zijn. Hierdoor krijgt degene die rouwt even een momentje van rust voor zichzelf.
Blog van een rouwcoach
Veelgestelde vragen over rouwverwerking
Welke fasen horen bij rouwverwerking?
Hoe krijg ik hulp bij rouwverwerking?
Hoe lang duurt rouw na overlijden dierbare?
Hoe ga je om met verlies van een dierbare?
