Rouwverwerking

Omgaan met verlies

Wat kunt u doen als u uw partner verliest? Welke gevoelens zijn normaal als u een van uw ouders verliest? Hoe lang mag u verdrietig zijn? Deze en andere vragen komen vaak naar boven bij verlies. Monuta wil u graag helpen bij het omgaan met verlies, omdat we uit ervaring weten hoe moeilijk de periode na een overlijden kan zijn.

Informatie over omgaan met verlies

We werken samen met verschillende experts. Samen met hen hebben we informatie voor u op een rij gezet over wat er speelt bij het verlies van een kindje, verlies van uw partner, verlies van een ouder en verlies van een broer of zus. We geven u tips voor het rouwproces. Daarnaast vindt u informatie over hoe kinderen met verlies omgaan. Heeft u na het lezen van de informatie nog vragen? Neem dan gerust contact op met onze Nazorgservice. Onze medewerkers helpen u graag verder.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of wilt u graag uw verhaal delen met nabestaanden? Bezoek dan ook eens ons online lotgenotenplatformplatform Wie Troost Mij.

Hoe werkt rouw?

Soms wordt rouw wel eens in fases gezien. Misschien zijn ze herkenbaar. Er is geen vaste volgorde, maar u kunt ze wel tegenkomen in het rouwproces.

Verdoofd

Ongeloof en ontkenning spelen in het begin vaak een belangrijke rol. Daarna raakt u als het ware verdoofd. Het lijkt allemaal een boze droom. Doordat u zich een beetje verdoofd en gevoelloos voelt, bent u toch in staat om allerlei noodzakelijke maatregelen te nemen en dingen te regelen. Pas later laat u emoties toe zoals verdriet, wanhoop en boosheid.

Op zoek

Er is ook een fase waarin u probeert de persoon die u bent kwijt geraakt, weer terug te vinden. Dat kan een bewuste of onbewuste ‘zoektocht' zijn. U omringt zich met spullen van de overledene, ruikt aan zijn of haar kleding, denkt hem of haar op straat te zien of denkt dat u zijn of haar stem hoort.

Verward

U kunt zich heel verward en emotioneel voelen. Het verdriet komt in alle hevigheid naar boven en u huilt veel. Ook andere emoties zijn intens. Het ene moment bent u apathisch, het andere juist hyperactief. Of u zakt in een diepe put en voelt later weer machteloze woede.

Accepteren

Uiteindelijk gaat u de situatie meer en meer accepteren. Een fase van aanvaarding, maar vooral ook van aanpassing. U past zich aan een leven zonder uw dierbare aan en leert omgaan met het verlies. In deze periode wordt de rouw afgerond. U voelt dat er weer een nieuw evenwicht in uw leven komt en dat u weer kunt genieten van de goede dingen in het leven.

Er is geen regel voor te geven hoe lang deze fases duren of wanneer u in welke fase zit. Het kan ook door elkaar lopen. U kunt na een paar maanden weer af en toe genieten van iets moois, maar het kan ook een paar jaar duren. Er is geen tijdslimiet voor rouw en omgaan met verlies. Geef uzelf er de tijd voor.