Zelf je kind verzorgen

Het is voor iedereen verschillend. Sommige ouders vinden het fijn om het kindje zelf de laatste verzorging te geven of daarbij te helpen. Anderen doen het liever niet en laten het over aan het uitvaartbedrijf.

Het kindje verzorgen kan helpen bij het verwerken van het verdriet. Probeer het kindje te verzorgen zoals je had gedaan als het had geleefd. Je wast de baby liefdevol, streelt hem en smeert hem in met babyolie. Misschien praat je wel tegen je kindje terwijl je dit allemaal doet. Vervolgens kleed je hem aan in zijn eigen kleertjes en leg je een knuffeltje bij hem. Sommige ouders zullen religieuze handelingen doen.

Thuis opbaren
Het kan prettig en vertrouwd zijn om het kindje thuis op te laten baren. Hierbij wordt er een koelelement in het bedje geplaatst. Je hebt je baby dan dichtbij je, zodat je er af en toe nog even naar toe kunt lopen en hem even aan kunt raken. Je kunt tegen hem praten, vertellen wat je allemaal had willen doen tijdens zijn leven. Je kunt ook bijvoorbeeld foto's maken om zo de herinnering vast te houden. Ook familie en vrienden kunnen op deze manier afscheid komen nemen.

Bron: www.peuteren.nl/afscheid