Grafkisten

Grafkisten (ofwel uitvaartkisten of doodskisten) zijn er tegenwoordig in allerlei materialen, die tot voor een paar jaar geleden nog ondenkbaar waren. In de praktijk zien wij als uitvaartverzorger wel dat de ouderwetse houten grafkist nog steeds het meest wordt gebruikt. Maar de gebruikte materialen verschillen wel steeds meer. Er zijn bijvoorbeeld kisten van steigerhout, riet en wol. De meest populaire kist is de spaanplaten grafkist met eiken fineerlaag.

Grafkisten in verschillende materialen
De meeste grafkisten zijn gemaakt van hout. Daar zijn dan ook veel soorten van: vuren, grenen, naaldhout, kersen, noten, mahonie. Maar ook grafkisten van sloophout of een rieten korf zijn tegenwoordig denkbaar. Stelregel is: zolang een kist of omhulsel niet is gemaakt van kunststof of metaal, is er veel mogelijk. Uitgezonderd van deze regel zijn de handvatten, ornamenten en verbindingselementen als spijkers en schroeven.

Er zijn tegenwoordig ook kartonnen doodskisten te koop. Deze worden ook wel 'dooskisten' genoemd. Hoewel dit product voldoet aan de milieueisen, wordt deze door veel crematoria geweerd om praktische redenen. De beheerder van de begraafplaats of het crematorium bepaalt uiteindelijk altijd of een omhulsel wel of niet is toegestaan.

Duurzame grafkisten
Samen met Staatsbosbeheer biedt Monuta twee modellen grafkisten aan, gemaakt van hoogwaardig onbehandeld hout uit de bossen van Staatsbosheer. Dit zijn de 'Den' en de 'Beuk'. Ook de binnenkant van deze kisten is vriendelijk voor het milieu: de bekleding is van ongebleekt katoen en er wordt een vulling van maïsvlokken gebruikt. Voor elke geleverde kist wordt een nieuwe jonge boom aangeplant in de Nederlandse bossen. Bovendien doneert Monuta € 50,- aan Staatsbosbeheer voor elke verkochte ‘groene' grafkist.