Leo Blokhuis | Fotografie: Rob Becker

Leo Blokhuis: "Ik denk best vaak na over muziek bij mijn afscheid"

Waarom muziek vaak een belangrijke plek heeft bij een uitvaart, is voor muziekkenner Leo Blokhuis wel duidelijk: "Muziek is een heel toegankelijke vorm van emotie. Of je een liedje mooi vindt, heeft namelijk vooral te maken met hoe het je leven raakt." Voor welke muziek kiest hij zelf als het zover is?

Naar eigen zeggen denkt Leo ‘best vaak’ na over de muziek die hij bij zijn eigen begrafenis wil laten horen. "Niet dagelijks, hoor. Maar soms komt er een nummer voorbij waarbij ik mijn vrouw Ricky (Koole, red.) aankijk en zeg: ‘Deze mag wel’. Een van de liedjes die me daarbij al zo’n vijftien jaar raakt, is een Italiaans nummer van Gianmaria Testa en dat heet Come di pioggia: als de regen. Ik kom niet verder dan wat vakantie-Italiaans, maar ik haal er zoveel uit als ‘Eens zul je zijn als de regen die me in het gezicht spat en op de weg terecht komt’. Een zachte nevel als een herinnering aan een persoon, dat vind ik een prachtig poëtisch beeld." 

Eigen leven
Door Leo’s werk komt hij regelmatig in contact met muzikanten en artiesten. Zo sprak hij ook een paar keer deze Gianmaria Testa, die zelf in 2016 is overleden. "Het grappige is dat zijn liedje helemaal niet over de dood blijkt te gaan", weet Leo nu. "Maar dat is juist het mooie aan muziek: zodra een nummer de wereld in gaat, is het in feite niet meer van de maker en gaat het een eigen leven leiden. Dan gaan mensen erin zien wat ze willen zien. Of je het liedje mooi vindt, heeft vooral te maken met hoe het aansluit op een emotie in jouw leven. Bij een verliefdheid hoort voor jou dat ene plaatje, bij een afscheid dat andere."

 

 

 

Hiernamaals
Zoveel liedjes als er gemaakt zijn over de liefde, zo weinig lijken er te zijn over de dood. "Dat is maar net hoe je het bekijkt", vindt Leo. "Dood is ook vaak een liefde die ophoudt. Een mooi voorbeeld is She goes on van de band Crowded House. Voor veel mensen gaat dat liedje over een verbroken liefde. Toen ik dat ooit voorlegde aan de schrijver van de song, Neil Finn, zei hij: ‘Prima als je dat erin wilt zien, maar het gaat eigenlijk over iemand die is overleden.’ Ander voorbeeld: Big sky country van Chris Whitley. Ik had echt het idee dat hij in die song het hiernamaals beschreef. Maar toen ik Whitley ooit interviewde, vertelde hij dat het over de Amerikaanse staat Montana ging. Maar toen was het al te laat, voor mij gaat dit nummer gewoon over de hemel."

Race tegen de klok
Een enkel liedje over de dood kan indrukwekkend zijn, maar Leo is erg onder de indruk van hoe David Bowie in 2016 zijn eigen naderende dood verwerkte in een heel album, Blackstar. "Voor hem moet dat echt een race tegen de klok zijn geweest", ziet hij voor zich. "Bijna zoals Salieri in de film Amadeus het Requiem optekent dat Mozart hem dicteert op zijn sterfbed. Ook Leonard Cohen nam met zijn album You want it darker duidelijk afscheid van zijn publiek. Onbedaarlijk imposant, vind ik dat."

Vredig
Hoewel Leo al ruim 56 jaar in goede gezondheid op de wereld rondloopt, beseft hij dat het leven ook voor hem ooit stopt. Een nummer waaraan Leo in dat kader soms moet denken, is All is well van de band Ollabelle, met de dochter van Levon Helm uit The Band. "Voor zover ik dat goed interpreteer, gaat dat over iemand die vredig heen gaat", vertelt hij. "Ik hoop dat dat mij ook gegeven is."

Maak het je dierbaren makkelijker
Bij het vastleggen van je wensen denk je vaak aan begraven of cremeren en wie er een rouwkaart moet ontvangen. Voor nabestaanden kan muziek een moeilijk onderdeel van het regelen van de uitvaart zijn. Wat was het favoriete muziekstuk van de overledene? Kiezen we wel de juiste muziek? Wat vinden de aanwezigen van de muziek? Daarnaast kan het ook lastig zijn om het eens te worden over de muziek. Leg daarom ook jouw muziekwensen vast en maak het jouw dierbaren makkelijker.

 

Leo Blokhuis

Leo Blokhuis (Zevenbergen, 1961) is waarschijnlijk de meest bekende muziekliefhebber van Nederland. Jaarlijks is hij in de decembermaand te zien in het tv-programma Top 2000 a Gogo. Daarnaast schrijft hij boeken over muziek, maakt hij radioprogramma’s op NPO Radio 2 en staat hij regelmatig in het theater met zijn echtgenote Ricky Koole. In 2008 won hij de Pop Media Prijs voor zijn ‘enorme feitenkennis’ en zijn ‘liefde voor het liedje’. In 2011 won hij met zijn boek The Sound of the Westcoast de Gouden Tulp voor het beste informatieve boek van het jaar. Fotografie: Rob Becker.

Terug naar overzicht