uitvaartmuziek blog

We vragen het aan de DJ!

Judith is een vlotte vrouw. Ze is net 45 jaar en heeft twee bruisende tieners in huis. Gelukkig heeft ze haar jongens al vele mooie levenslessen mee mogen geven. Want ze is ziek en weet dat ze niet lang meer leeft. Uitvaartverzorger Jolande vertelt over het bijzondere afscheid van Judith. Een afscheid dat precies de juiste toon raakt.

Ik kan het meteen goed vinden met Judith. Al snel kletsen we honderduit. Als we het hebben over wat ze graag wil doen met muziek op haar afscheid, lacht ze. “Nou, dan heb ik nog wel wat huiswerk te doen, want ik heb veel te veel liedjes.” Dat hoor je ook wel eens anders, dan moeten mensen juist op zoek naar muziek die ze graag laten horen tijdens het afscheid.  

Veel te veel liedjes!
“Hoeveel liedjes heb je dan?” vraag ik. Ik verwacht eigenlijk dat ze met tien of twaalf liedjes komt. “Ik heb er wel dertig of veertig”, geeft ze toe. Ze voegt er snel aan toe: “Ik moet daar nog wel een keuze in maken hoor.” We lachen en gaan verder naar het volgende onderdeel. De liedjes parkeren we even. Samen met haar man en zoons praten we verder over haar favoriete bloemen en kleding. 

Muziekwensen vastleggen

Weet u al welke muziek u wilt laten horen op uw uitvaart? U kunt uw muziekwensen vrijblijvend vastleggen in Monuta Uitvaartwensen. Zo laat u later uw dierbaren niet met vragen achter.

Leg uw wensen vast

Mama heeft haar huiswerk niet gedaan
Een paar weken later zit ik opnieuw met de familie aan tafel. Dit keer zonder Judith. Ze is gisteren overleden, met haar lieve gezin om haar heen, rustig en mooi. Als we opnieuw bij het onderwerp muziek komen, komen de mannen met een heleboel liedjes. “Jullie moeder heeft duidelijk de keus nog niet gemaakt”, zeg ik glimlachend. Ze kijken elkaar aan met een warme blik. “Maar het is nu zo moeilijk om te kiezen”, zegt jongste zoon Tim. 

We vragen het de DJ
Tim blijkt fervent DJ te zijn. Hij is net zestien en draait met veel plezier op feesten op middelbare scholen en tijdens ‘Sweet Sixteen’-feestjes. Dat geeft mij een idee. “Waarom mix jij niet alle nummers aan elkaar?” Hij kijkt me verbaasd aan, maar ik zie tegelijk een klein lichtje in zijn ogen twinkelen. 

Niks is stom
Twee dagen later spreek ik Tim weer. Hij heeft er duidelijk even over nagedacht en wil eigenlijk wel heel erg graag voor zijn moeder draaien. “Kan dat wel?”, vraagt hij. “Is dat niet stom?” Ik verzeker hem dat we dat gewoon gaan doen als hij dat wil. Dat laat Tim zich geen twee keer zeggen. Op de dag van de uitvaart staat hij trots achter zijn eigen DJ booth in de aula van het crematorium. Tussen de sprekers door draait en mixt hij ruim dertig (!) favoriete liedjes van zijn moeder, verdeeld over vier blokjes. 

Houvast en kleur
Het is een prachtig moment. Iedereen is ontroerd en enthousiast. Tim is daar voor en met zijn moeder. Ik weet zeker dat dit moment hem helpt in zijn verwerking. En dat deze ervaring hem wat extra houvast en kleur heeft gegeven tijdens een moeilijke afscheidsweek. 

Muziek biedt vaak troost bij een afscheid. Maar in dit geval werd het een onvergetelijke ervaring. 

Terug naar overzicht