Overslaan en naar de inhoud gaan
Afbeelding
Bakfiets met mand en bloemen

Het leven
vieren

Afscheid nemen
op jouw manier

Hoe jouw afscheid eruit ziet, is heel persoonlijk. Gelukkig is er tegenwoordig heel veel mogelijk rondom het regelen van een uitvaart. De standaard kist en rouwauto zijn allang niet meer de norm. Je ziet steeds vaker dat mensen het afscheid willen gebruiken om het leven te vieren. Zo staat niet het gemis centraal, maar is het juist een moment om stil te staan bij wat je met elkaar hebt gedeeld. Dat kan met koffie en cake, maar ook met bitterballen en een cocktail. Of nog een laatste keer met een rouwbus langs alle plekken die belangrijk voor je zijn. 

Misschien denk je niet iedere dag na over hoe je dit voor je ziet. Toch kan het heel veel rust bieden om te bedenken wat een persoonlijk afscheid voor jou betekent. Heb jij je wensen al gedeeld met jouw geliefden? 

Goed om over
na te denken

Open over afscheid zijn met anderen is een stuk makkelijker als je weet wat er allemaal mogelijk is en wat er geregeld moet worden. Weet je nog niet zo goed hoe dat zit? Bekijk dan een van onze series over deze onderwerpen.

  • Open in 1 minuut- vragen over afscheid hoeven niet ingewikkeld te zijn, daarom beantwoorden we ze in een minuut.
  • Open Einde - Ciana (32) duikt in de uitvaartwereld op zoek naar wat er mogelijk is en wat ze zelf voor afscheid zou willen. 
Afbeelding
Proosten op het leven

Persoonlijke
keuzes

Vragen over afscheid hoeven niet lastig te zijn. Veel mensen vinden het makkelijker om na te denken over de persoonlijke details van een uitvaart. Wat voor muziek vind jij bijvoorbeeld passen bij jezelf? Kies je voor een persoonlijk nummer of heb je juist een klassieker die voor jou echt bij een uitvaart hoort?

Hetzelfde geldt natuurlijk voor eten en bloemen. Wat vind jij mooi? Waar kun je jou 's nachts voor wakker maken? Al deze keuzes zorgen ervoor dat je nabestaanden fijne herinneringen aan jou kunnen beleven bij je afscheid. Dat geldt ook voor de locatie van de ceremonie en je rouwvervoer. Misschien wil je dat iedereen op de fiets komt. Je kunt jouw afscheid zo invullen als jij wil.  Praat erover met je omgeving, zodat zij ook weten wat jouw wensen zijn. 

Open over
afscheid

Er is veel meer mogelijk dan je misschien denkt. Steeds meer mensen willen in hun afscheid terug laten komen waar ze in hun leven voor staan. Of dat nu de liefde voor de natuur, een feestje of het geloof is. Voor alle wensen is er ruimte, zolang het maar duidelijk is hoe jij het zelf voor je ziet. 

Denk eens na over deze thema's en bespreek het met je omgeving. Zo ontdek je beter wat je zelf wilt en zorg je ervoor dat je nabestaanden niet met vragen achterblijven. 

Afbeelding
Vrienden bij kist

Open
Einde

Presentatrice Ciana (32) staat nog vol in het leven, maar wil graag open zijn over afscheid. Omdat ze zelf nog nooit een afscheid heeft moeten regelen, weet ze niet waar ze moet beginnen. Blanco duikt zij in de wereld van de uitvaart. Hierbij wordt ze geholpen door haar uitvaartverzorger Tommy, die haar meeneemt langs de meest belangrijke keuzes. Deze vragen hoeven niet zwaar of eng te zijn, wil Monuta laten zien. Door openheid te geven over de mogelijkheden maken we het gesprek over afscheid makkelijker.

Bekijk hier de serie

Afbeelding
Kleurrijke uitvaart

Een kleurrijke
uitvaart

“Mara leefde haar leven om liefde te geven. Ze was een warme vrouw met een enorm groot hart. Eén ding is zeker: bij deze begrafenis past geen zwart.” Uitvaartverzorger André de Bruijn vertelt hoe hij een persoonlijke en kleurrijke uitvaart voor Mara mogelijk maakte. En hoe bloemen zoveel meer kunnen zijn dan een rouwboeket alleen.  

Lees blog

Afbeelding
Man speelt gitaar

De kracht van
uitvaartmuziek

“Zijn handen vliegen over de piano. Zijn lichaam beweegt mee met iedere aanslag. De sfeer in de aula is ontroerend en warm en de familie en vrienden zijn zichtbaar gegrepen door het moment. Wat kan muziek bij een uitvaart toch krachtig zijn, besef ik mij weer.” Uitvaartverzorger John Bres vertelt over de bijzondere rol die muziek bij een uitvaart kan spelen.

Lees blog

Afbeelding
Oplegger kist

Ik houd mijn
adem in

Theo reed als vrachtwagenchauffeur op een stenenwagen. Dat was zijn lust en zijn leven. Dus toen hij ziek werd en wist dat hij zou gaan overlijden, staken hij en zijn beste vriend Paul, die ook op de stenenwagen reed, de koppen bij elkaar.

Lees blog