Leren wat doodgaan is

Hoe gaat het rouwproces?

Denk niet dat er een regel voor te geven is. Soms wordt gezegd dat rouw een jaar duurt. Als alle seizoenen zijn geweest, zou het ergste voorbij zijn. Zo werkt het niet. Als u na een jaar nog steeds heel verdrietig bent, is dat niet raar. Dat geldt voor veel mensen. 

Hoe werkt rouw dan wel? De een heeft gewoon meer tijd nodig dan de ander. Gun uzelf die tijd. Het is een proces van verwerken, waarmee u actief aan de slag moet om uw verdriet hanteerbaar te maken. Uw gevoelens en uw verdriet moeten een plaats krijgen, zodat u het dagelijks leven weer aan kunt. En dat is niet gemakkelijk. 

Welke gevoelens zijn normaal?
Eigenlijk alle emoties. Verdriet, woede, lichamelijke pijn, schuldgevoel, agressie en schaamte horen daarbij. Het is van tevoren niet te zeggen welke gevoelens u zullen overvallen. 
Rouwen neemt een groot deel van uw energie en aandacht in beslag. Dat kan emotionele en lichamelijke gevolgen hebben. Denk aan slapeloosheid, geen eetlust, rusteloosheid, moeheid, hartkloppingen, pijn in uw borst, transpireren en duizeligheid. 

Lichamelijke reactie op de rouw
Rouw kan behoorlijk lichamelijk zijn. Bij sommige mensen verdwijnt de eetlust, de ander gaat juist meer eten om troost te vinden. Verdriet kost veel energie en kracht waardoor u zich lusteloos kunt voelen. En slapeloosheid kan ook voorkomen, omdat ’s nachts herinneringen boven komen en daarmee het verdriet ook.
Er is geen goede of slechte manier van rouwen. Probeer eerlijk te zijn tegen uw omgeving. Praat openlijk met uw partner over wat u nu juist wel en niet nodig heeft.

Zoek hulp als dat nodig is
Soms lukt het gewoon niet met de rouw. U blijft bijvoorbeeld heel boos en bitter, of eet en slaapt na een aantal maanden nog heel slecht. Het kan dan verstandig zijn om hulp te zoeken. Doet u dat niet, dan kunt u op langere termijn lichamelijke en psychische klachten krijgen. Vraag daarom hulp aan een therapeut of psycholoog of zoek lotgenoten op. 

Op internet vindt u tal van lotgenotengroepen. Soms ontmoeten zij elkaar om te praten, soms gaat het alleen maar om e-mail. Het praten met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en precies weten waar u het over heeft, kan een uitlaatklep zijn die oplucht. Mensen ervaren daardoor vaak veel steun. 

Wanneer heb ik het verwerkt?
Misschien kunt u wel nooit zeggen dat u het verwerkt heeft, maar als u voelt dat de pijn niet langer uw leven beheerst, heeft u het waarschijnlijk wel verwerkt. Er blijven moeilijke momenten. Ook op bijzondere dagen, zoals de geboortedag of sterfdag van uw kind, blijft u allerlei emoties voelen.

Soms bent u teleurgesteld over het gebrek aan begrip van de mensen in uw omgeving. De dood van een kind is immers een enorm ingrijpende en verdrietige gebeurtenis. Misschien wel het ergste dat een mens kan meemaken. Daar mag u in uw omgeving zeker aandacht en begrip voor vragen. Toch kunnen de reacties u teleurstellen en zelfs kwetsen. Laat u niet afschrikken. Als u behoefte hebt om over uw overleden kind te praten, doe dat dan ook. Geef eerlijk aan waar u behoefte aan hebt en hoe mensen u kunnen helpen. Mensen die om u geven, zullen hier op reageren en u hierin volgen.

Bron: www.peuteren.nl/afscheid