Begraven of cremeren

Een van de eerste keuzes na een overlijden, is de keuze begraven of cremeren. In Nederland kiest ongeveer de helft voor een begrafenis en de helft voor een crematie. Veel mensen leggen voor hun overlijden al vast wat zij willen: begraven of cremeren. Weet u niet wat de wens van de overledene was? Dan kunt u als nabestaande zelf bepalen waar u zich het prettigst bij voelt.

Begrafenis

Nog steeds wordt veel gekozen voor een begrafenis. Nabestaanden houden zo een plek waar ze naartoe kunnen gaan om hun dierbare te herdenken. Een begrafenis heeft vaak hogere kosten dan een crematie. U betaalt bij een begrafenis grafrechten. Deze kosten zijn per woonplaats anders. Ook de grafsteen kan veel geld kosten. U kunt kiezen uit een algemeen graf, een huurgraf of een koopgraf.

Meer over begraven

Crematie

Steeds vaker wordt gekozen voor een crematie. Nabestaanden hoeven geen graf te onderhouden. En cremeren kost vaak minder dan begraven. Er zijn veel mogelijkheden als bestemming voor de as. Zoals een mooie urn of een assieraad. U kunt de as ook uitstrooien op een plek die speciaal was voor de dierbare. 

Meer over cremeren

Meer informatie over de mogelijkheden?

De uitvaartverzorger vertelt u graag wat de mogelijkheden zijn.

Zoek een uitvaartverzorger in uw buurt

Uw wens voor begraven of cremeren vastleggen

U kunt uw keuze voor begraven of cremeren vastleggen. Heeft u al een voorkeur voor een begraafplaats of kerkhof? Of weet u waar de as uitgestrooid moet worden? Dit kunt u ook aangeven. Zo weten nabestaanden wat uw wens was.

Uitvaartwensen begraven of cremeren vastleggen