Feestdagen zonder je dierbare: 5 tips

Veel mensen zien de decembermaand als een feestelijke periode waarin je met familie en vrienden geniet van het samenzijn. Maar wat als er een dierbare is overleden? Zijn deze dagen dan nog wel zo feestelijk? We geven je graag enkele tips voor hoe je deze moeilijke dagen goed doorkomt en er een positieve wending aan geeft. 

Als je een dierbare mist, wil je misschien het liefst de feestdagen overslaan. Je voelt je waarschijnlijk helemaal niet feestelijk en deze dagen herinneren je er juist aan dat je iemand mist. Het is vaak lastig om je af te sluiten voor de kerstsfeer, want zowel op straat, in de winkels, online als op de televisie is er geen ontkomen aan. 

Ook vieren de mensen om jou heen wél uitbundig feest en willen zij jou er ook nog eens graag bij betrekken. Hoe kun je dan toch deze dagen voor jezelf zo plezierig mogelijk maken en een rol geven in jouw rouwproces? We geven je graag vijf tips. 

 1. Bereid je goed voor
  Iedereen beleeft de feestdagen na het overlijden van een dierbare anders. Misschien grijp je iedere gelegenheid aan om afleiding te zoeken. Of misschien wil je juist met rust gelaten worden. Ga eerst rustig voor jezelf na wat jij wil. Wanneer je een planning voor jezelf op papier zet, is het makkelijker om je niet te laten verleiden door goedbedoelde uitnodigingen voor feesten waar jij geen zin in hebt en activiteiten die jij niet wil doen tijdens de feestdagen.
   
 2. Deel je verwachtingen of twijfels
  Het is niet erg om je naasten eerlijk te vertellen wat je wel en niet wil tijdens de feestdagen. Als je er tegenop ziet om bij iemand langsgaan: geef dit dan ook aan. Het is ook oké om aan te geven dat je graag langskomt, maar dat het kan zijn dat het je iets eerder naar huis gaat omdat het je even teveel wordt. Of dat je je ineens verdrietig kunt voelen. Door hierover open en eerlijk te communiceren voorkom je misverstanden. 
   
 3. Herinner je dierbare en houd tradities in ere
  Zeker als je onlangs iemand verloren bent, kan het zijn dat je helemaal geen zin hebt om iets te doen of mee te gaan in de feestelijkheid van december. Wel kan het goed zijn om toch bepaalde tradities in ere te houden. Dit geeft je het gevoel dat jouw dierbare er toch nog een beetje bij is. 

  Versierden jullie altijd samen de kerstboom? Of gingen jullie altijd samen eten bij familie? Zet deze gewoonte dan voort of geef de traditie een nieuwe, mooie invulling. Het kan helpen om met elkaar mooie herinneringen op te halen en het verdriet te delen. Misschien is het wel tijd voor een nieuwe traditie, waarin je overleden dierbare een plaats mag krijgen.
   
 4. Laat je emoties toe en deel ze
  Het mogen dan feestdagen heten, het is ook goed om juist deze dagen de dierbaren die er niet meer zijn te herinneren door mooie verhalen over je dierbare met elkaar te delen. Juist door dit te delen houd je de herinnering aan je dierbare levend. Dit helpt je om het verlies en verdriet een plekje in je leven te geven. Het is ook niet erg als je hierdoor even verdrietig wordt. Dit hoort erbij en dat zal iedereen begrijpen. 
   
 5. Denk aan jezelf en voel je niet schuldig
  Deze laatste tip is eigenlijk het belangrijkste. Denk met de feestdagen ook vooral aan jezelf en waar jij je prettig bij voelt. Heb je geen zin in feestjes en wil je vooral rustig thuis genieten van de broodnodige ontspanning? Voel je hier dan niet schuldig over en geniet lekker van het ‘niets moeten’. Kerst komt immers ieder jaar weer terug. Je gevoel verdient nu even de meeste aandacht, daar moet je nu wat mee doen. 

Hoe ga jij om met de feestdagen? Heb je tips of wil je hierover praten met lotgenoten? Deel je verhaal met andere nabestaanden op ons ontmoetingsplatform  Wie Troost Mij. 
 

Terug naar overzicht