Even stilstaan bij een passend afscheid

Even stilstaan bij passend afscheid

Even stilstaan bij een passend afscheid

Wanneer een dierbare overlijdt, willen nabestaanden graag een afscheid dat past bij zijn of haar leven. Om niet met vragen achter te blijven, kunt u wensen vooraf met vrienden en familie bespreken. Met een inspiratiewandeling of lezing is het mogelijk vooraf verschillende uitvaartmogelijkheden en wensen te bespreken. Op deze pagina vindt u meer inspiratie en informatie over aankomende bijeenkomsten.

 

Praatkaarten

Gratis praatkaarten

Zijn uw geliefden en vrienden op de hoogte van uw uitvaartwensen? Met de Praatkaarten kunt u op elk moment met vrienden en familie via prikkelende vragen en stellingen praten over uw uitvaartwensen.  Via onderstaande button kunt u direct de gratis praatkaarten aanvragen.
 

Aanvragen praatkaarten

Inspiratie en mogelijkheden

Afscheid nemen kan op verschillende manieren. Denk daarbij niet alleen aan de keuze voor een bepaalde uitvaartkist of rouwvervoer, maar ook aan de plek waar u afscheid neemt. U kunt bijvoorbeeld een bepaalde sfeer creëren met bloemen, muziek of licht. 
 

De groene uitvaart

Groene uitvaart

Steeds meer mensen zetten zich in voor een milieuvriendelijke en leefbare wereld. In hun persoonlijke levensstijl maken zij keuzes die passen in een duurzame samenleving. Deze toenemende belangstelling in duurzaamheid is ook terug te zien in het plannen van een uitvaart. Wie natuurvriendelijk en milieubewust geleefd heeft, wil ook graag milieubewust afscheid nemen. We geven u graag meer informatie en inspiratie over groene uitvaarten, duurzame producten en diensten, natuuurbegraafplaatsen en groene asbestemmingen.

 
Uitvaartwinkel

Herinneringsproducten

Na het verlies van een dierbare, willen we graag herinneringen aan diegene bewaren. Dat kan met onze herinneringsproducten, zoals urnen en assieraden. Zoekt u een mooi herinneringsproduct? In de uitvaartwinkel vindt u een uitgebreid assortiment aan urnen, assieraden en andere asbestemmingen.

 

Download de inspiratiefolder

In de inspiratiefolder vindt u onder andere mooie ansichtkaarten met inspirerende uitspraken, informatie over de verschillende mogelijkheden rondom een uitvaart en geven wij u tips om het gesprek aan te gaan met uw dierbaren over uitvaartwensen.
 

Folder downloaden

Veelgestelde vragen over natuurbegraven

Wat kost een natuurgraf?

Op dit moment kost een natuurgraf meestal tussen de € 3.500,- en € 5.000,-. Dit is vooral afhankelijk van de begraafplaats, de gekozen plek op de natuurbegraafplaats en de grafduur. Naast kosten voor een graf, moet u ook rekening houden met andere kosten bij een uitvaart, bijvoorbeeld voor een kist, bloemen en vervoer.

Kan het gebeuren dat dieren gaan graven in de natuurgraven?

In Engeland zijn al vele jaren honderden natuurbegraafplaatsen. Daar gebeurt dit nauwelijks en niet vaker dan op traditionele begraafplaatsen. De diepte van de graven zorgt ervoor dat dieren alleen na een flinke tijd graven bij de kist zouden kunnen komen. Maar mochten rondom de graven sporen zijn van een gravend dier, dan neemt de beheerder over het algemeen snel maatregelen om dit te voorkomen.

Hoe vind ik de meest geschikte rustplaats?

Deze keuze is afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Bekijkt u het overzicht van de natuurbegraafplaatsen in Nederland om te bepalen wat goed bij u past. U kunt ook een bezoek aan een natuurbegraafplaats brengen of een afspraak maken met een beheerder. Als u nog specifieke wensen of een vraag heeft, kunnen wij die wellicht ook voor u beantwoorden, stel gerust uw vraag aan ons.

Mijn partner is al overleden, maar ik wil toch in de natuur naast mijn partner begraven worden. Kan dat?

Ja, vaak is het mogelijk om alsnog naast uw partner te worden begraven op een natuurbegraafplaats. Dit kan door uw partner te laten herbegraven op de gewenste plek op de natuurbegraafplaats. Wel kunnen er wettelijke eisen zijn voor het tijdstip van herbegraven. Een overledene mag namelijk pas na tien jaar grafrust worden herbegraven. Voor het bijzetten van een urn in een natuurgraf hebben de natuurbegraafplaatsen vaak regels voor het materiaal van de urn, meestal moet dit biologisch afbreekbaar zijn.

Ik wil gecremeerd worden, kan ik ook mijn urn laten begraven op een natuurbegraafplaats?

Ja, dat kan. U moet dan wel rekening houden met de kosten voor de crematie en daarna de kosten van het natuurgraf. Op veel natuurbegraafplaatsen zijn kosten voor een urnengraf wel lager dan een graf voor een kist, waardoor het verschil in kosten kleiner is. Ook kunnen natuurbegraafplaatsen regels hebben voor het materiaal van de urn, meestal moet dit biologisch afbreekbaar zijn.

Wat gebeurt er als de natuurbegraafplaats vol is?

De natuurbegraafplaatsen met eeuwige grafrechten zullen ooit vol raken. Meestal hebben de natuurbegraafplaatsen hier goed over nagedacht en kiezen zij ervoor om op die plaats een duurzame natuurfunctie te ontwikkelen (bijvoorbeeld een wandelgebied). Sommige landgoederen hadden al eeuwen grafheuvels op hun terrein en nu komt er een stuk bij met natuurgraven.

Bij ander landgoedereen is er voldoende ruimte om daarna andere delen van het landgoed te gebruiken als natuurbegraafplaats. Zo kan men nog lange tijd vooruit en dragen de opbrengsten van de natuurbegraafplaats bij aan het behoud van het landgoed.

Moet ik op een natuurbegraafplaats worden begraven in een kist?

Er zijn tegenwoordig allerlei mogelijkheden als ‘omhulsel' om overledenen in te begraven. Naast lijkwades en kartonnen kisten, is het ook mogelijk om te worden begraven in rietenkisten of kisten van sloophout. Op natuurbegraafplaatsen is vaak de regel dat de kisten of lijkwades van natuurlijke en afbreekbare materialen moeten zijn. Een spaanplaat kist is in vele gevallen niet toegestaan, vanwege de giftige lijmen en slecht afbreekbare kunststoffen.

Monuta heeft samen met Staatsbosbeheer twee natuurlijke kisten ontwikkeld van hout uit de bossen van Staatsbosbeheer. Lees meer over deze bijzondere kisten met de namen ‘Den' en ‘Beuk'.

Is een natuurbegrafenis hetzelfde als een groene uitvaart?

Het ligt eraan wat u precies bedoelt met een natuurbegrafenis. Meestal verschilt dit niet zoveel met een groene uitvaart. Bij Monuta bedoelen we met een groene uitvaart een uitvaart die het milieu zo min mogelijk belast. Een natuurbegrafenis past wel heel goed in een groene uitvaart, omdat de natuurbegraafplaats vaak streeft naar het behoud van natuur. Maar er zijn meer mogelijkheden om uw uitvaart ‘groen' te maken. Een belangrijk deel van de vervuiling wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door de rouwstoet. De keuze van het vervoer kan uw begrafenis groener maken, net als het gebruiken van een milieuvriendelijke kist.