6 bijzondere manieren om je dierbare tijdens de vakantie te herdenken

De zomervakantie is een periode waar veel mensen naar uitkijken. Maar wat als je je dierbare reismaatje bent verloren? Of een ander familielid of een vriend(in) waardoor je nu gemengde gevoelens bij de komende vakantie hebt? En hoe kun je iemand die thuis alleen achterblijft laten weten dat je aan hem of haar denkt? Wij geven een aantal praktische tips waarmee je de herinnering aan een dierbare toch vorm kunt geven tijdens je vakantie. 

 1. Ga op reis naar een plek waar jouw dierbare een bijzondere band mee had
  Sommige mensen hebben een bijzondere band met een land. Het gaat dan vaak om een vakantieland met dierbare herinneringen of een land van herkomst. Ook kan het zijn dat een overleden dierbare ooit de wens uit heeft gesproken om graag naar een bepaald land af te reizen, maar dat het er helaas nooit van gekomen is.

  Het kan dan een mooi eerbetoon aan je dierbare zijn om juist naar deze plek op vakantie te gaan. Ter plekke kun je dingen doen die de herinnering aan hem of haar levend houden. Streep bijvoorbeeld een paar items van zijn of haar bucket list af. Of bezoek nog een laatste keer die bijzondere plek waar je dierbare graag kwam. Op deze manier kun je je tijdens je reis extra verbonden voelen met je dierbare.
   
 2. Neem een bijzonder souvenir mee
  Wanneer je weer thuiskomt van vakantie, zit je koffer vaak vol met souvenirs voor familieleden en vrienden. Heb je er wel eens aan gedacht om ook een souvenir voor je overleden dierbare mee te nemen? Dit souvenir kan dan een mooie plek krijgen op het graf of een andere gedenkplaats. 

  Bedenk wat hij of zij mooi had gevonden. Dat hoeft vaak niet groot te zijn: juist iets kleins kan al heel bijzonder zijn. Een schelp of een mooie steen, misschien een beetje zand van een mooi strand – alles kan dienen als een tastbare herinnering aan het vakantieland. Het is wel belangrijk om voor de terugreis na te gaan of je het souvenir wel mee naar huis mag nemen. Het kan namelijk verboden zijn om bepaalde (natuur)producten, zoals koraal of bijzondere schelpen, te exporteren.
   
 3. Steek een kaarsje aan op de reisbestemming
  Met een mooi, klein ritueel op de vakantiebestemming kun je natuurlijk ook je dierbare herdenken. Dat kan al op een zonnig terras door met elkaar mooie herinneringen aan hem of haar op te halen, maar je zou ook een kaarsje kunnen branden in dat ene mooie kerkje. Zo zijn er heel veel grotere en kleinere rituelen waar je aan zou kunnen denken: een gedichtje of betekenisvolle tekst voordragen aan zee, een etentje ter ere van je dierbare zijn ook mogelijkheden. Er kan en mag heel veel. 
   
 4. Strooi de as in het buitenland uit
  Wanneer je overleden dierbare is gecremeerd, kan het een mooi idee zijn om de as in het buitenland uit te strooien. Zeker wanneer iemand een band heeft met een bepaald land of wanneer je dierbare graag de wereld over reisde. Of als je zelf graag reist en je bepaalde reizen nog graag samen met je dierbare had willen maken. Ook hier geldt: check de wetgeving rondom het vervoeren van as en houd rekening met lokale wetgeving die gaat over het verstrooien van as.
   
 5. Maak (nieuwe) herinneringen
  Wanneer je op vakantie gaat en een dierbare is overleden, dan kun je je ineens schuldig voelen: er is immers net iets verdrietigs gebeurt en jij maakt (vakantie)plezier. Bedenk dan dat het verdriet er mag zijn en ook dat jij door mag gaan met jouw leven. Bedenk ook dat jouw dierbare graag had gewild dat je die mooie reis maakt. Heb dus aandacht voor jouw verdriet en herinneringen aan je overleden dierbare, maar maak ook nieuwe dierbare vakantieherinneringen. Deze herinneringen blijven na het overlijden voortleven.
   
 6. Denk ook aan de achterblijvers
  Er zijn jaarlijks veel mensen die alleen thuis achterblijven wanneer familie en vrienden op vakantie gaan. Ze zien het bijvoorbeeld niet zitten of hebben geen financiële mogelijkheden om na het overlijden van hun partner alleen op vakantie te gaan.

  Het is een kleine moeite om deze mensen een vakantiegroet te sturen. Bijvoorbeeld via e-mail, WhatsApp of sms – maar ook via een ouderwets gezellige ansichtkaart. Door te laten weten dat jij aan hem of haar denkt, kun je hen misschien een beetje steunen in een moeilijke periode.

Heb je moeite met het verlies van je dierbare en weet je even niet waar je met je verdriet naartoe moet? Op onze site geven we informatie en handvatten voor rouwverwerking en steun na het overlijden van een dierbare. 
 

Terug naar overzicht