Laatste update: dinsdag 9 februari 2021 10:00 uur
Er is op dit moment veel nieuws rondom het coronavirus, ook wel SARS-CoV-2 genoemd die de ziekte COVID-19 veroorzaakt. We krijgen daarom steeds meer vragen over hoe het zit als u een uitvaart bezoekt of een dierbare overlijdt aan het coronavirus. Op deze pagina geven wij u meer informatie en uitleg op de meest gestelde vragen.
Sinds afgelopen februari 2020 heeft het coronavirus helaas ook Nederland bereikt. Mensen met het coronavirus hebben luchtwegklachten en in sommige gevallen ook koorts. De ziekte is overdraagbaar door bijvoorbeeld hoesten of niezen. Maar hoe zit het als een dierbare overlijdt aan het coronavirus?
Dierbare overlijdt aan het coronavirus
Bij het overlijden van uw dierbare kunt u Monuta 24 uur per dag bellen op ons gratis telefoonnummer 0800 023 05 50. Als u het vermoeden heeft dat uw dierbare besmet was met het coronavirus, dan is het belangrijk dat u dit meldt bij de uitvaartverzorger. De uitvaartverzorger is op de hoogte van de veiligheidsregels rondom het coronavirus en zal u hierover informeren.
Zodra u een overlijden gemeld heeft, neemt de uitvaartverzorger contact met u op. Vanwege de veiligheid van onze uitvaartverzorgers werken zij op dit moment zoveel als mogelijk vanuit huis. Het regelen van de uitvaart zal bij de nabestaanden thuis of in het uitvaartcentrum plaatsvinden. Dat is afhankelijk van de wensen en mogelijkheid om 1,5 meter afstand te houden. Uiteraard is de uitvaartverzorger fysiek bij de uitvaart aanwezig.
Leg uw wensen vast
Heeft u weleens nagedacht over uw uitvaartwensen? Wilt u bijvoorbeeld begraven of gecremeerd worden? Ook nu tijdens de coronacrisis is er nog veel mogelijk. Laat uw nabestaanden niet met vragen achter en leg nu al vrijblijvend uw wensen vast.
Uitvaart en het coronavirus
Op het moment dat iemand is overleden die ook besmet is met het coronavirus, dan kan de uitvaart gewoon plaatsvinden. Wel worden er extra maatregelen genomen waarbij Monuta de regelgeving van de overheid nauwkeurig volgt. Nabestaanden die niet aanwezig zijn bij de uitvaart, omdat zij besmet zijn met het coronavirus, kunnen de uitvaart bijvoorbeeld volgen via een livestream of video-opname. Dat is afhankelijk van de locatie waar de uitvaart plaatsvindt. Vanwege de hygiënevoorschriften vanuit de overheid mag u geen hand geven bij het condoleren. Lichamelijk contact is momenteel niet aan te raden. U kunt uw medeleven op een andere manier kenbaar maken.
Uitvaarten tijdens coronacrisis
Monuta houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en volgt de regelgeving die door de overheid bekend wordt gemaakt. Vanaf 25 januari 2021 geldt er een maximum aantal personen die bij een uitvaart aanwezig mogen zijn. Het maximum aantal gasten dat aanwezig mag zijn bij een uitvaart is dan 50 personen. Dit is inclusief kinderen, maar exclusief personeel. Er moet altijd 1,5 meter afstand tussen de aanwezigen zijn en wij adviseren u een mondkapje te dragen. Het kan voorkomen dat de ruimte niet groot genoeg is voor het aantal mensen dat gewenst is. In dat geval zal de uitvaartverzorger met u naar mogelijkheden zoeken om toch zoveel mogelijk aan uw wensen te voldoen.
Mochten er personen niet aanwezig kunnen zijn op de uitvaart, dan kunnen zij deze bijvoorbeeld volgen via een livestream of video-opname. De Rijksoverheid vraagt aan iedereen die het coronavirus heeft of last heeft van verkoudheidsklachten thuis te blijven. De uitvaartverzorger zal daarom vragen naar de gezondheid van de nabestaanden en genodigden.
Catering en coronacrisis
Alle cateringfaciliteiten in onze crematoria en uitvaartcentra zijn open. Dit betekent dat een condoleance na de dienst mogelijk is. De horeca is verplicht gesteld om bezoekers te registreren én bezoekers enkele gezondheidsvragen te stellen. Bij navraag bij de overheid is gebleken dat voor condoleances en uitvaarten het gebruik van de koffiekamer ook onder deze regeling valt.
De eigenaar van het crematorium of uitvaartcentrum is verantwoordelijk voor het naleven van deze regeling. Monuta neemt deze maatschappelijke verantwoordelijkheid ook. Dit betekent dat genodigden, ouder dan 16 jaar, verzocht wordt een contactregistratieformulier in te vullen.
Monuta zorgt ervoor dat de catering veilig en hygiënisch verloopt door dit in een buffet aan te bieden. Uiteraard helpen onze aanwezige medewerkers hierbij en geven zij instructies.
Drive through-condoleance
Het kan in sommige gevallen zo zijn dat niet iedereen aanwezig kan zijn bij de uitvaart. Monuta maakt daarom ook drive- through of walk- through condoleances mogelijk. Zo kunt u toch een condoleance organiseren waarbij iedereen afscheid kan nemen van de overledene. Vanuit de auto of lopend kunnen genodigden een laatste groet brengen aan de overledene en hun medeleven betuigen aan de naaste familie.