Rouwproces

Hoe verloopt een rouwproces?

Een rouwproces verloopt voor iedereen anders. Soms duurt het jaren, soms maanden. In het algemeen verloopt rouw volgens vier rouwtaken. Rouwtherapeut Leoniek van der Maarel vertelt over deze rouwtaken, waar een kind behoefte aan heeft en hoe we dit kunnen bieden.

Het verdriet om een ingrijpend verlies gaat niet zomaar voorbij. Een rouwproces vraagt heel veel inspanning en keihard werken. Kinderen in een gezin gaan vaak pas rouwen als het thuis weer veilig is. Als ze het gevoel hebben dat hun ouder(s) ‘het’ weer een beetje aankunnen. Voor ons als omstanders is het daarom ook goed om op te letten hoe het met de ouder gaat, zeker als de ouder zich afvraagt waarom zijn kind het nooit over het verlies heeft. Als je als omstander merkt dat de ouder het zelf erg moeilijk heeft, dan is het begrijpelijk dat het kind zijn gevoelens rondom het verlies voor zich houdt. Kinderen verliezen niet alleen een ouder door een overlijden, ze verliezen ook tijdelijk de overlevende ouder. En dat verlies is voor het kind veel moeilijker om te begrijpen en te plaatsen dan het feit dat iemand er niet meer is. Kleine kinderen stellen hun rouw onbewust uit. Bij jongeren zien we soms dat het een bewuster proces is Heel bewust kiezen ze ervoor om niet met rouwen te beginnen: de ouder kan het niet aan. Dit betekent ook dat als het dan wat beter gaat met de ouder, de jongere begint met rouwen. Hij begint dan als het ware bij rouwtaak één en zit vol met vragen over wat er is gebeurd, hoe het is gebeurd, of het ook anders had kunnen verlopen etc. Dit is voor de ouder vaak heel moeilijk, omdat hij of zij net een beetje uit het diepe dal aan het kruipen is en vaak het gevoel heeft er door de vragen van het kind of de jongere weer in geduwd te worden.
 

Do      : betrek het kind of de jongere bij het proces van sterven en de tijd erna. Laat ze meedenken over hoe de uitvaart er uit moet zien en of zij iets willen doen tijdens de uitvaart.

Don’t : denken dat je kind te klein is om mee te gaan naar een opbaring. Jonge kinderen hebben andere associaties bij het zien van een overledene dan volwassenen. Wij zien de consequenties van het overlijden, iemand is er nooit meer. Een kind ziet alleen een levenloos lichaam.

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Download gratis het volledige e-book Even stilstaan bij jongeren en rouw.