Heel gewoon

Meneer was al een paar jaar met pensioen. Hij was altijd heel actief geweest, altijd nog aan het werk. Zo’n man die met zijn handen kon maken wat zijn ogen zagen. Hij repareerde alles, vooral aan auto's en motoren. Hoe moeilijker, hoe leuker hij het vond. Een half jaar geleden was hij ziek geworden, de laatste weken heel hard achteruit gegaan en thuis overleden.

Bij de voorbereiding van de uitvaartdienst vertellen de familieleden dat ze muziek hebben uitgezocht. Vijftiger- en zestigerjarenmuziek. Meneer was een groot fan van die muziek en had menig optreden bezocht. Tijdens het luisteren zie ik de brommers, de vetkuiven en de petticoats al voor me. Niemand zal spreken tijdens de uitvaart, zegt de zoon: ‘We hebben een heel gewoon leven gehad, we hebben niets te melden.’ ‘Zullen we dan een levensverhaal van jullie vader schrijven?’ opper ik. ‘Dan zal ik het voorlezen.’

Al gauw zitten we midden in het verhaal. Mijn mond valt open, meneer heeft helemaal geen gewoon en rustig leventje gehad; het stond bol van de avonturen. Zo had het hele gezin had op Curaçao gewoond en in Suriname. Meneer ging daar naartoe waar werk te vinden was. Hij hield van varen met grote boten – en waar kun je dat beter doen dan in de oceaan. Hij had ook een jaar in Afrika gewoond, had tijden gezworven voor de kust van Italië, nam dan toeristen mee  op zijn boot. Ook trok hij graag met de auto door Amerika. Overal rondkijken, ergens een klusje doen, wat geld verdienen. Met een grote sigaar in zijn mond genoot hij volop van het leven. De laatste jaren deed hij het wat rustiger aan: hij ging alleen uit varen in Zuid-Europa op de Middellandse  Zee. Hij had daar veel vrienden, ze bleven ieder jaar minstens een week of zes op de boot. 

De vrienden uit het buitenland konden niet komen op de uitvaart, maar op de dag van de begrafenis toostten zij aan de andere kant van Europa op hun vriendschap. Intussen vertelden wij op de uitvaart zijn prachtige levensverhaal. De familie was ontroerd. Wat zou hun vader hier graag bij zijn geweest.

 

Reactie toevoegen